Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Perfeggt: Η foodtech Startup φέρνει vegan αυγά στο τραπέζι των καταναλωτών

Τα τελευταία χρόνια, τα φυτικά προϊόντα και τα υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος, αποκτούν μεγάλο έρεισμα, με την αξία αυτής της αναδυόμενης αγοράς να ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Καθώς τα ζητήματα γύρω από την κλιματική αλλαγή, τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον γενικότερα, απασχολούν όλο και περισσότερο τους νέους καταναλωτές, η παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων στρέφεται ταχύτατα προς αυτή την κατεύθυνση. Τα τελευταία χρόνια, τα φυτικά προϊόντα και τα υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος, αποκτούν μεγάλο έρεισμα, με την αξία αυτής της αναδυόμενης αγοράς να ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Perfeggt, η foodtech Startup με έδρα τη Γερμανία, η οποία ετοιμάζεται να λανσάρει τα πρώτα της «φυτικά» αυγά στις αρχές του νέου έτους, θέλοντας να καλύψει ένα πάγιο αίτημα των vegan καταναλωτών, οι οποίοι αναζητούν εναλλακτικές πηγές καλής πρωτεΐνης πέρα από τα όσπρια. Σήμερα η νεοφυής επιχείρηση ανακοίνωσε πως «σήκωσε» 2,8 εκατ. δολάρια, στον πρώτο της γύρο χρηματοδότησης, με στόχο να ενισχύσει το λανσάρισμα των πρώτων της προϊόντων καθώς για την επέκτασή της και σε άλλες αγορές της Ευρώπης. Στη χρηματοδότηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η EVIG Group, η Stray Dog Capital, η E2JDJ, η Tet Ventures, η Good Seed Ventures, η Sustainable Food Ventures και η Shio Capital.

«Πιστεύω πραγματικά πως ως καταναλωτές αξίζουμε καλύτερο φαγητό» δήλωσε η CEO και συνιδρύτρια της Perfeggt, Τanja Bogumil. «Η οικογένεια της μητέρας μου είχε μακρά εμπειρία σε καλλιέργειες μικρής κλίμακας, οπότε ήμουν από μικρή αρκετά συνειδητοποιημένη όσον αφορά την προέλευση του φαγητού μας».

Σε αντίθεση με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπου έχουν γίνει βήματα προς ένα μοντέλο βιωσιμότητας, η διευθύνουσα σύμβουλος της Perfeggt υποστηρίζει πως οι προοπτικές των φυτικών αυγών δεν έχουν εξετασθεί όπως θα έπρεπε. «Εταιρείες όπως η Simply Eggless και η Just Eat έχουν λανσάρει κάποιες εναλλακτικές στην αγορά, αλλά δεδομένου ότι ετησίως παράγονται περισσότερα από 1,3 τρισεκατομμύρια αυγά, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Δεν πρόκειται για μια αγορά όπου ο νικητής τα παίρνει όλα. Ποτέ στην ιστορία δεν είχαμε δει τα εναλλακτικά προϊόντα πρωτεΐνης να μπαίνουν στη mainstream αγορά.» τονίζει η κα Bogumil.

Το πρώτο προϊόν φυτικού αυγού της Perfeggt είναι ρευστής μορφής και παράγεται από φάβα, ενώ μπορεί να μαγειρευτεί ως ομελέτα. Όπως με όλα τα υποκατάστατα, έτσι και στην περίπτωση της γερμανικής Startup, στόχος είναι η γεύση του τελικού προϊόντος να προσομοιάζει σε γεύση, υφή, και άρωμα το πραγματικό αυγό. Για την CEO της Perfeggt αυτό είναι απαραίτητο για την στροφή των καταναλωτών προς μια vegetarian διατροφή.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις