Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το μέλλον των Startups είναι «πράσινο» – Ρεκόρ χρηματοδοτήσεων το 2021 για το climatetech

Η στροφή των επενδυτών προς τις Startups που θέτουν το περιβάλλον στο επίκεντρο της δραστηριότητάς τους έρχεται σε μια εποχή που αυξάνεται παγκοσμίως η ανησυχία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ρεκόρ σημείωσαν τη φετινή χρονιά οι χρηματοδοτήσεις των Startup που δραστηριοποιούνται στο χώρο του climatetech. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που μάχονται κατά της κλιματικής αλλαγής έχουν «σηκώσει» μέχρι στιγμής περισσότερα από 30 δισ. εκατομμύρια δολάρια, ορίζοντας νέο trend στο παγκόσμιο οικοσύστημα. Ήδη τα ποσά που έχουν συρρεύσει στις climate tech Startups ξεπερνούν κατά πολύ το ύψος των περσινών κεφαλαίων, ενώ συνολικά από το 2016 οι επενδύσεις στις επιχειρήσεις του κλάδου έχουν τετραπλασιαστεί.

Η στροφή των επενδυτών προς τις Startups που θέτουν το περιβάλλον στο επίκεντρο της δραστηριότητάς τους έρχεται σε μια εποχή που αυξάνεται παγκοσμίως η ανησυχία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ μη κυβερνητικές οργανώσεις, διεθνείς οργανισμοί και παγκόσμια fora απευθύνουν έκκληση προς τις κυβερνήσεις  να λάβουν δραστικά μέτρα προτού να είναι πολύ αργά.

Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότεροι «αστέρες» της παγκόσμιας επενδυτικής σκηνής αναγνωρίζουν τις προοπτικές των climate tech Startups, χαιρετίζοντας το έργο τους για την προστασία του κλίματος. Μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της Blackrock, Larry Fink, δήλωσε πρόσφατα πως «οι επόμενοι 1.000 μονόκεροι θα ανήκουν στον χώρο του climatetech».

Από το 2016 έως το 2021, τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις, «σήκωσαν» οι αμερικανικές Startups, ενώ ακολουθούν οι κινεζικές, οι σουηδικές και οι βρετανικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Η ηπειρωτική Ευρώπη είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή στο climatetech, με τα κεφάλαια από ευρωπαικά VCs να εκτοξεύονται σε διάστημα πέντε ετών από το 1,1 δισ. δολάρια στα 8 δισ. δολάρια.

Παγκόσμια πρωτεύουσα του climate tech είναι η περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, όπου σημειώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό νεοφυών επιχειρήσεων που ασχολούνται με το κλίμα. Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται το Λονδίνο, με την αξία των climatetech Startups να ανέρχεται σε 28 δισ. δολάρια.

Ραγδαία άνοδος στις «πράσινες» Startups παρατηρείται και εντός του ελληνικού οικοσυστήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Elevate Greece, ήδη στο μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων, όπου μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 495 επιχειρήσεις σε αρκετούς κλάδους δραστηριοτήτων, περιλαμβάνονται 53 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην πράσινη τεχνολογία. Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά κάποιες από τις ελληνικές spin-offs και Startups που αναπτύσσουν πράσινες τεχνολογίες:

  • Η ADVENT Technologies, που ιδρύθηκε το 2005 με πρωτοβουλία ερευνητών του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) του ΙΤΕ και συνεργαζόμενων καθηγητών του Πανεπιστημίου Πατρών και που δραστηριοποιείται στον τομέα των κυψελίδων καυσίμου και της τεχνολογίας υδρογόνου, εισήχθη πρόσφατα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στο δείκτη Nasdaq. Η εταιρεία ειδικεύεται στην παραγωγή κυψελίδων καυσίμων (fuel cells) επόμενης γενιάς, που μετατρέπουν το υδρογόνο και άλλα ανανεώσιμα καύσιμα σε πράσινη ηλεκτρική ενέργεια
  • Η NEEST ιδρύθηκε ως τεχνοβλαστός του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» το 2017 με αποστολή την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών εξειδικευμένου συμβούλου σε θέματα πράσινης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και την παραγωγή τεχνογνωσίας και καινοτόμων εργαλείων στους παραπάνω τομείς, επενδύοντας σε δράσεις έρευνας και ανάπτυξης, μέσω και της συμμετοχής της σε ερευνητικά έργα.
  • Η CYRUS ιδρύθηκε το 2019 ως τεχνοβλαστός (spin-off) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», με σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογιών υδρογόνου με χρήση μεταλλοϋδριδίων για τη συμπίεση αέριου υδρογόνου σε υψηλές πιέσεις. H CYRUS έχει βάλει τη δική της σφραγίδα στο πρώτο πρατήριο υδρογόνου, για τις ανάγκες μετακίνησης στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», έστω και στα όρια ενός ερευνητικού κέντρου.
  • Η BIO2CHP είναι μια spin-off του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που έχει στόχο την ανάπτυξη και την εμπορική αξιοποίηση τεχνολογίας, η οποία αντιμετωπίζει τους μέχρι σήμερα τεχνικούς περιορισμούς και επιτρέπει τη χρήση στερεής υπολειμματικής βιομάζας προς παραγωγή «καθαρής» ενέργειας, τοπικά και σε μικρή κλίμακα. «Απαντά» επομένως στην ανάγκη του ανθρώπου για ενέργεια, με ένα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.
  • Η ΟΕΤ (Οrganic Εlectronic Τechnologies), που είναι εταιρεία-τεχνοβλαστός του ΑΠΘ, επικεντρώνεται στη Νανοτεχνολογία Βιολογικών & Έντυπων Ηλεκτρονικών. Ιδρύθηκε το 2012 και ηγείται στην παραγωγή Roll-to-Roll πλήρως τυπωμένων οργανικών φωτοβολταϊκών (OPV) και στη μεγάλη περιοχή κατασκευής OLED και άλλων συσκευών OE, όπως τυπωμένων RFID, NFC και αισθητήρων, σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Η Exothermia ΑΕ δημιουργήθηκε το 2007 ως εταιρεία spin-off του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής του ΑΠΘ. Με έδρα την Πυλαία, δραστηριοποιείται στο χώρο των εφαρμογών μηχανολογικού λογισμικού, που παρέχουν στην αυτοκινητοβιομηχανία τη δυνατότητα προσομοίωσης ολοκληρωμένων αντιρρυπαντικών διατάξεων κινητήρων, διαθέτοντας ανά τον κόσμο το πρωτοποριακό software AXISUITE. Με πολύ απλά λόγια, δημιουργεί και προσφέρει τα εργαλεία για τη «βελτιστοποίηση» των καταλυτών στα αυτοκίνητα των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών του κόσμου.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις