Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

BestPrice.gr: Σε ποια προϊόντα στράφηκαν οι καταναλωτές τη φετινή Black Friday

Σύμφωνα με έρευνα του BestPrice.gr, οι online πωλήσεις της φετινής περιόδου σημείωσαν άνοδο πάνω από 120%, σε σχέση με μια τυπική Παρασκευή, ενώ η συνολική αύξηση του τζίρου άγγιξε το 300%.

Το BestPrice.gr, η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης προϊόντων και σύγκρισης τιμών από ηλεκτρονικά καταστήματα, κατέγραψε για ακόμη μια χρονιά τις αγοραστικές τάσεις την Black Friday περίοδο. Φέτος, η επίσημη εκκίνηση της Black Friday περιόδου, δόθηκε από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων στην Ελλάδα στις 18 Νοεμβρίου, με τις προσφορές να διαρκούν μέχρι και τη Cyber Monday 29 Νοεμβρίου.

Για ακόμη μια χρονιά, καταγράφηκε αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων την Black Friday σε σχέση με μια τυπική Παρασκευή, η οποία ξεπέρασε το 125%, ενώ η συνολική αύξηση του τζίρου άγγιξε το 300%. Το ενδιαφέρον των καταναλωτών εμφανίζεται αυξημένο σε σχέση με την προ-covid εποχή – δηλαδή όλες τις προηγούμενες χρονιές μέχρι και το 2019 – αλλά δεν κατάφερε να φτάσει τα επίπεδα της περσινής χρονιάς. Αυτό ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι πέρυσι η Black Friday βρήκε τους καταναλωτές σε καθολικό lockdown με κλειστά τα φυσικά καταστήματα. Κατά τη διάρκεια όλης της περιόδου των Black Friday προσφορών (δηλ από 18 έως 29 Νοεμβρίου), οι online πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 31% και ο τζίρος κατά 74% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη περίοδο.

Πώς όμως διαμορφώθηκαν οι προτιμήσεις των καταναλωτών σε επίπεδο κατηγοριών και προϊόντων; Ποια προϊόντα μπήκαν στα περισσότερα “καλάθια” και με τι διαφορά τιμής σε σχέση με την προ Black Friday περίοδο;

Τα top selling προϊόντα

Τα 10 top selling προϊόντα, δηλαδή τα προϊόντα με τις περισσότερες πωλήσεις, από όλες τις
κατηγορίες, είναι τα εξής:

1.Apple iPhone XR 64GB
2.Motorola Moto e7i Power 32GB Dual
3.Xiaomi Mi 11 Lite 5G 8GB 128GB
4.Apple iPhone 12 mini 64GB
5.Xiaomi Poco X3 Pro 256GB
6.Huawei MediaPad T3 10 9.6″ WiFi 3GB 32GB
7.Arielli 32AT204
8.Arielli 32AT502
9.Xiaomi Redmi 9 4GB 64GB
10.Apple iPhone 12 mini 128GB

Οι “πρωταγωνιστές” των ψηφιακών καλαθιών ανα vertical είναι οι εξής:

  • Μόδα: Adidas Superstar EG4958
  • Τεχνολογία: Apple iPhone XR 64GB
  • Υγεία & Ομορφιά: Kemei KM-4083
  • Βρεφικά & Παιδικά είδη: Playmobil City Action Αρχηγείο Αστυνομίας & Φυλακή Ασφαλείας
  • Σπίτι & κήπος: Roborock S5 Max Black
  • Αθλητισμός & Χόμπι: Xiaomi Mi Pro 2 Mercedes AMG Petronas F1
  • Μηχανοκίνηση: Elf Evolution 700 STI 10W-40 4lt
  • Ψυχαγωγία: Nintendo Switch OLED

Οι ανερχόμενες κατηγορίες

Οι κατηγορίες που “πάτησαν γκάζι” και τερμάτισαν πρώτες την περίοδο του Black Friday, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων είναι οι εξής:

  1. Σκούπες ρομπότ
  2. Μελάνια Inkjet
  3. Power banks
  4. Τηλεοράσεις
  5. Πολυμηχανήματα
  6. Tablets
  7. Lego
  8. Μινιατούρες
  9. Φωτιστικά Οροφής
  10. Laptops

Οι τάσεις ανά vertical

Πώς επηρέασε η Black Friday τις αγοραστικές προτιμήσεις των καταναλωτών, σε επίπεδο κλάδου προϊόντων; Οι καταναλωτές αποφάσισαν να “επενδύσουν” κυρίως σε προϊόντα τεχνολογίας, μόδας και βρεφικών – παιδικών ειδών την εκπτωτική αυτή περίοδο, όπως φαίνεται από τα ποσοστά της αύξησης ανά vertical παρακάτω.

  • Τεχνολογία +76%
  • Σπίτι & Κήπος +33%
  • Μόδα +60%
  • Βρεφικά & παιδικά είδη +61%
  • Υγεία & ομορφιά +19%
  • Ψυχαγωγία +40%
  • Μηχανοκίνηση +21%
  • Αθλητισμός & Χόμπι +16%

Η Black Friday είναι εκείνη η ημέρα του χρόνου που το inbox μας γεμίζει από προσφορές. Πόσες όμως από αυτές μπορούν να χαρακτηριστούν ως “πραγματικές”;

Όπως φαίνεται αναλυτικά στο παραπάνω γράφημα, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στις νέες προσφορές από τις 18 έως τις 28 Νοεμβρίου. Οι προσφορές διατηρήθηκαν και τη Cyber Monday, χωρίς ωστόσο να εμφανίζεται σημαντικός όγκος νέων προσφορών την ημέρα αυτή.

Τα επίπεδα τιμών την Black Friday

Όπως φαίνεται και από την αύξηση στις ηλεκτρονικές πωλήσεις κατά την περίοδο της Black Friday, οι καταναλωτές περίμεναν αυτή την ημέρα για να σβήσουν προϊόντα από τη λίστα επιθυμιών τους. Σε τι τιμές όμως αγόρασαν; Μειώθηκαν οι τιμές την Black Friday και πόσο;

Από τα προϊόντα που αγοράστηκαν κατά την περίοδο της Black Friday, το 82% δεν παρουσίασαν κάποια σημαντική διαφορά στην τιμή αγοράς (με απόκλιση συν πλην 5%), το 12% αγοράστηκαν φθηνότερα και το 6% ακριβότερα.

Πέρα από τα προϊόντα που τελικά έφτασαν μέχρι το ταμείο και αγοράστηκαν, φαίνεται η παραπάνω τάση στις τιμές των προϊόντων επικράτησε στο σύνολο των διαθέσιμων προς πώληση προϊόντων. Ειδικότερα, το 78% των προϊόντων διατήρησαν τις τιμές τους κατά την περίοδο της Black Friday (με απόκλιση συν πλην 5%. Η καλύτερη τιμή μειώθηκε για το 18% των προϊόντων, ενώ αυξήθηκε για το 4%.

Σημειώνεται ότι οι πραγματικές προσφορές παρουσιάζονται σε ειδική ενότητα στο BestPrice.gr, όλο τον χρόνο. Οι καταναλωτές μπορούν να ενεργοποιήσουν την ειδοποίηση για προσφορές σε κατηγορίες ή συγκεκριμένες αναζητήσεις, και η ιστοσελίδα θα τους ενημερώνει μόνο για πραγματικές πτώσεις τιμής και μόνο για τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις