Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

“Βουτιά” για τις gig μετοχές εν αναμονή νέων κανονισμών της ΕΕ για τους διανομείς

Η ΕΕ αναμένεται να θέσει νέους κανόνες για το εργασιακό καθεστώς των διανομέων, γεγονός που θα επωμιστούν οι καταναλωτές με τους επενδυτές να απομακρύνονται και τις Deliveroo, Just Eat και Delivery Hero να σημειώνουν διψήφιες απώλειες.

Το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλλει αυστηρότερους κανόνες για τη ρύθμιση της gig οικονομίας προκάλεσε νέα απότομη πτώση στις μετοχές του κλάδου.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι τα επιχειρηματικά μοντέλα των εταιρειών αυτών θα τεθούν σε κίνδυνο, εάν το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ απαιτήσει από αυτές να απασχολούν απευθείας τους οδηγούς διανομής.

Το ερώτημα για το αν οι υπάλληλοι στις υπηρεσίες ντελίβερι είναι εργαζόμενοι ή όχι πρόκειται να απαντηθεί από την Επιτροπή της ΕΕ μέσα στη βδομάδα ενώ σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση η απάντηση δείχνει να είναι θετική προς όφελος των διανομέων.

Για τις επιχειρήσεις διανομής τροφίμων, όπως η Deliveroo και η Just Eat, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια τεράστια αύξηση του κόστους, το οποίο πολλοί αναμένουν ότι θα μεταφερθεί στους καταναλωτές σε όλη την κεντρική Ευρώπη, σύμφωνα με αναφορές του Reuters.

Συγκεκριμένα, οι μετοχές των Deliveroo, Just Eat Takeaway, Delivery Hero σημείωναν  πτώση 6,3%, 5,5% και 4,5% αντίστοιχα, έχοντας όλες ήδη υποστεί διψήφιες απώλειες την περασμένη εβδομάδα.

Η ρυθμιστική αβεβαιότητα σχετικά με τις μετοχές της gig οικονομίας φάνηκε και τον προηγούμενο Μάρτιο, όταν ορισμένα VC αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην αρχική δημόσια προσφορά της Deliveroo αυξάνοντας την πίεση γύρω από την μετοχή, η οποία τελικά κατέρρευσε όταν έκανε το ντεμπούτο της στο Λονδίνο.

Η Susannah Streeter, αναλύτρια επενδύσεων και αγορών της Hargreaves Lansdown, δήλωσε ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επιβαρύνουν τις μετοχές του τομέα, όπως οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων που συνήθως τις καθιστούν λιγότερο ελκυστικές για τους επενδυτές.

Οι εταιρείες παράδοσης φαγητού είδαν τις επιχειρήσεις τους και την αποτίμηση των μετοχών τους να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με την πιθανότητα να μείνουν ανεπηρέαστες από τις νέες μεταλλάξεις που προκύπτουν παγκοσμίως να εντείνεται ωστόσο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις