Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Genesis Ventures: Το πρώτο ελληνικό Business Angel fund

Το Genesis Venture Fund είναι ένα επενδυτικό ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων με επίκεντρο το ICT που θα χρηματοδοτήσει πάνω από 60 εταιρείες πολύ πρώιμου σταδίου στην Ελλάδα.

Startups πρώιμου σταδίου σε όλη την Ελλάδα θα μπορούν να απευθυνθούν στο Genesis Ventures Fund για χρηματοδότηση μαζί με άλλους ιδιώτες επενδυτές – Business Angels με τον βασικό στόχο του fund να είναι να βοηθήσει τις πιο καινοτομικές να επεκταθούν, να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στη χώρα μας.

Το Genesis Ventures Fund θα επενδύει μαζί με ιδιώτες επενδυτές ποσά 100.000 – 300.000 ευρώ σε καινοτόμες Startups και είναι το πρώτο VC που χρησιμοποιεί αδιάθετα χρήματα του JEREMIE. Συγκεκριμένα το EIF συμμετέχει με 20 εκατομμυρια ευρώ στο νέο fund ενώ αναμένεται να κινητοποιήσει άλλα 20 εκατομμύρια τα επόμενα πέντε έτη απο ιδιώτες επενδυτές.

Αν και το Genesis Ventures Fund και “sector agnostic” ωστόσο λόγω εμπειρίας των managers θα δώσει έμφαση σε τομείς όπως: Enterprise software, E-commerce, Consumer-tech, Deep-tech, Energy μεταξύ άλλων.

Οι managers του fund είναι ο Δημήτρης Μαρούλης με 15+ έτη εμπειρίας σε VCs και consulting και ο Στέργιος Αναστασιάδης με 30+ έτη εμπειρίας σε Software development και υψηλόβαθμο στέλεχος σε έξι Startups και οκτώ Angel επενδυσεις (έξι στην Ελλάδα).

Ο Ιωάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, δήλωσε: «Η υπογραφή αυτή ξεκινά μια νέα εποχή στη χρηματοδότηση των ΜμΕ στην Ελλάδα. Έχοντας τον πρώτο μηχανισμό συγχρηματοδότησης επιχειρηματικών αγγέλων μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι συμπληρώνουμε το τελευταίο κομμάτι του παζλ της χρηματοδότησης μετοχών στο ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τo Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και τις υπηρεσίες του Υπουργείου για αυτή την κοινή επιτυχημένη πρωτοβουλία. Η νέα υποστήριξη του EIF για την Genesis Ventures θα ξεκλειδώσει τόσο τη χρηματοδότηση μετοχικού κεφαλαίου υψηλού αντίκτυπου όσο και την εξειδικευμένη καθοδήγηση των επιχειρηματικών αγγέλων για την μελλοντική επιτυχία της ελληνικής τεχνολογίας».

Ο Alain Godard, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, δήλωσε: «Η Ελλάδα φιλοξενεί εντυπωσιακές τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις με τεράστιες δυνατότητες. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων είναι στην ευχάριστη θέση να συνεργαστεί με την Genesis Ventures για την ενίσχυση των επενδύσεων μετοχικού κεφαλαίου και την καθοδήγηση των Επιχειρηματικών Αγγέλων για τεχνολογικές και καινοτόμες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Το να είμαστε σε θέση να υποστηρίζουμε τις μελλοντικές γενιές νεοφυών επιχειρήσεων και τεχνολογικών εταιρειών που χρησιμοποιούν εθνικούς δημοσιονομικούς πόρους (ιδίως απο αναδιανομές κεφαλαίων από το πρόγραμμα JEREMIE) καταδεικνύει την επιτυχημένη κληρονομιά των στοχοθετημένων χρηματοδοτήσεων του παρελθόντος».

Ο Στέργιος Αναστασιάδης, Γενικός Εταίρος της Genesis Ventures, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να λάβουμε τη χρηματοδότηση του ΕΤΕ και ανυπομονούμε να δημιουργήσουμε ισχυρές αποδόσεις για τους επενδυτές μας, βοηθώντας παράλληλα να καταστεί η Ελλάδα τεχνολογικός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών λειτουργίας έχουμε συναντήσει καταπληκτικούς επιχειρηματίες που έχουν μεγάλη ανάγκη τόσο από κεφάλαιο όσο και από καθοδήγηση, καθώς και επιτυχημένους επαγγελματίες που αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επενδύσουν τα χρήματά τους και είναι ενθουσιασμένοι από τον χώρο εκκίνησης».

Ο Δημήτριος Μαρούλης, Γενικός Εταίρος της Genesis Ventures, δήλωσε: «Έχουμε στο παρελθόν επενδύσει σε σχεδόν 100 νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνολογίας πρώιμου σταδίου στη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Τώρα, είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που επιστρέφουμε και εισάγουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας στο τεχνολογικό οικοσύστημα της πατρίδας μας. Είμαστε επίσης ενθουσιασμένοι που βλέπουμε και στηρίζουμε πολλούς άλλους Έλληνες επιχειρηματίες της διασποράς που μοιράζονται τις αξίες μας και δημιουργούν υποκατάστημα στην Ελλάδα. Τα επόμενα 5 χρόνια θα υποστηρίξουμε περισσότερες από 60 τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίοι μπορεί να γίνουν οι νέοι μονόκεροι».

Δείτε επίσης:

Η ακτινογραφία του οικοσυστήματος: Τα μεγέθη, τα industries και οι χρηματοδοτήσεις των ελληνικών Startups

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις