Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Γερμανία θέλει να κλείσει το Telegram – “άντρο των αντιεμβολιαστών”

Η πιο δημοφιλής εφαρμογή στην Γερμανία θέτει σε κίνδυνο την δημόσια ασφάλεια, σύμφωνα με τις αρχές.

Εξάπλωση θεωριών συνωμοσίας, ακόμη και εκκλήσεις για φόνους κατηγορούν οι γερμανικές αρχές την εφαρμογή αποστολής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram. Φαίνεται ότι το συγκεκριμένο μέσο χρησιμοποιούν κατά κόρον οι αντιεμβολιαστές, βάζοντας το στο στόχαστρο των αρχών της Γερμανίας για το ότι δεν ενεργεί επαρκώς για να εμποδίσει την εξάπλωση ρητορικής μίσους στο δίκτυο της.

Οι αντιεμβολιαστές κινητοποιούνται εδώ και εβδομάδες στη Γερμανία, πραγματοποιώντας τακτικά διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ σε κάποιες από αυτές σημειώνονται και επεισόδια.

Η ένταση κινδυνεύει να οξυνθεί ακόμη περισσότερο καθώς η Μπούντεσταγκ εξετάζει σήμερα το απόγευμα το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της covid-19, τον οποίο στηρίζει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, όμως διχάζει την κοινωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο “όσοι διασπείρουν μίσος” έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης, και πιο συγκεκριμένα η εφαρμογή Telegram. “Η νομοθεσία μας ισχύει και για το Telegram”, που κινδυνεύει να του επιβληθούν πρόστιμα ύψους πολλών εκατομμυρίων, προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν.

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ επιθυμεί να παρουσιάσει ως το Πάσχα ένα σχέδιο δράσης το οποίο θα αναγκάζει την πλατφόρμα να σβήνει τα μηνύματα μίσους και να ταυτοποιεί τους χρήστες που τα αναρτούν. Σε κάποιες μάλιστα ομάδες αντιεμβολιαστών συμμετέχουν έως και 200.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το AFP.

Αν το Telegram δεν συνεργαστεί με τις αρχές, η υπουργός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να απαγορευθεί στη Γερμανία. Προτού όμως ληφθεί αυτή η απόφαση “θα πρέπει να έχουν αποτύχει όλες οι άλλες προσπάθειες”, διευκρίνισε η ίδια, αναγνωρίζοντας ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή συνεργασία για αυτό το ευαίσθητο θέμα.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η αστυνομία της Γερμανίας είχε πραγματοποιήσει έρευνες και είχε κατάσχει όπλα στη διάρκεια επιχείρησης στη Δρέσδη, αφού αναρτήθηκαν στο Telegram απειλές για τη ζωή του πρωθυπουργού του κρατιδίου. Ο Σολτς τότε είχε δεσμευθεί να πολεμήσει κατά “μιας μειονότητας εξτρεμιστών”.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν η γερμανική κυβερνηση να ζητήσει από την Apple και τη Google να αποσύρουν από τα διαδικτυακά τους καταστήματα την εφαρμογή Telegram, χωρίς αυτό να επηρεάσει τους χρήστες που χρησιμοποιούν ήδη την εφαρμογή.

Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές ζητούν η πλατφόρμα να απαγορευθεί εντελώς στη Γερμανία, καθώς το Telegram δεν συνεργάζεται με τις δικαστικές αρχές ή την ασφάλεια, ακόμη και για ζητήματα που είναι αδιαμφισβήτητα αξιόποινα και κακόβουλα, όπως η παιδική πορνογραφία, στερώντας από τα αρμόδια όργανα κάθε ικανότητα δράσης, όπως προκύπτει από επανειλημμένα αιτήματα για τη διαγραφή περιεχομένου που έχει στείλει η γερμανική, ομοσπονδιακή αστυνομία δίωξης του εγκλήματος (BKA) στο Telegram, τα οποία δεν έχουν λάβει απάντηση.

Αν αυτό συμβεί, τότε θα είναι η πρώτη δυτική χώρα που λαμβάνει τόσο δραστικά μέτρα ενάντια στο Telegram το οποίο ιδρύθηκε το 2013 από τα αδέλφια Νικολάι και Πάβελ Ντουρόφ, δύο αντιφρονούντες στη Ρωσία που προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο να ανταλλάσσουν μηνύματα χωρίς να τους παρακολουθούν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Ήδη η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία έχουν απαγορεύσει ή επιβάλει κυρώσεις στην πλατφόρμα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις