Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το πρώτο ηλιακό τετράτροχο όχημα με ελληνική υπογραφή θα εμφανιστεί το καλοκαίρι του 2022 στη Κρήτη

Η φιλόδοξη ομάδα της κρητικής εταιρείας Enermech θα λανσάρει το καλοκαίρι του 2022 το νέο αυτόνομο τετράτροχο Sunnyclist L7e-C, το οποίο χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια για την κίνησή του.

Η ιδέα για τη δημιουργία ηλιακών οχημάτων γεννήθηκε στο μυαλό του Μηχανολόγου Μηχανικού Μανόλη Τσικανδυλάκη το 2006 μαζί με την ίδρυση της εταιρείας Enermech της οποίας ηγείται στο Ηράκλειο της Κρήτης, αλλά το πρώτο ηλιακό όχημα με την επωνυμία Sunnyclist Islander  αναπτύχθηκε το 2010.

To Sunnyclist Islander ή αλλιώς «Νησιώτης» πραγματώνει την ιδέα του ηλιακού ποδηλάτου, του αυτοδύναμου οχήματος που μπορεί να προσφέρει μοναδική εμπειρία οδήγησης  με ελευθερία και άνεση.

Με φωτοβολταϊκή γεννήτρια ισχύος 180W φορτίζει την 700Ah μπαταρία του σε λιγότερο από μία ηλιόλουστη μέρα προσφέροντας έως 65km από τον ήλιο + 50km από τη μπαταρία, σύνολο 115km σε μία μέρα. «Μπαίνουμε στην αγορά των ηλιακών οχημάτων με το ηλιακό μας ποδήλατο, το οποίο παράγουμε σε μια μικρή μονάδα παραγωγής που διαθέτουμε και το προσφέρουμε με ένα κόστος που είναι συγκρίσιμο με το κόστος αντίστοιχων οχημάτων στην αγορά», λέει ο κ. Τσικανδυλάκης.

Ένα χρόνο μετά, το 2011 με το project L7eC αναπτύχθηκε η φιλοδοξία για την παραγωγή αρχικά ενός τρίκυκλου οχήματος και στη συνέχεια ενός τετράτροχου που θα μπορεί να κινείται αυτόνομα, χωρίς την ανάγκη υποδομών φόρτισης. Μάλιστα, έως το 2018 αναπτύχθηκαν τρία πρωτότυπα τρικύκλου.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Μηχανολόγο Μηχανικό, το νέο πρωτότυπο του Sunnyclist που ανήκει στην κατηγορία L7e-C , η ανάπτυξη του οποίου ξεκίνησε το 2019 και που θα κυκλοφορήσει  άμεσα είναι τετράτροχο, υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης και επιδοτείται από τη Δράση 4.f.1-«Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Οργανισμούς Έρευνας και Διάδοσης Γνώσεων, για την προώθηση τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα». «Αυτό το πρωτότυπο θα είναι έτοιμο μέσα στο 2022. Ευελπιστούμε μέσα στο καλοκαίρι να κάνουμε τις πρώτες μας δοκιμές στους δρόμους της Κρήτης», αναφέρει ο ίδιος.

Χαρακτηριστικά του τετράτροχου ηλιακού οχήματος

Το Sunnyclist L7e-C αποτελεί δημιουργία της ελληνικής εταιρείας Enermech και θα κατασκευαστεί με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Πολυτεχνείου της Κρήτης. Το σχέδιο ανήκει στο βιομηχανικό σχεδιαστή Μιχάλη Ρούλιο, με την εγκατεστημένη ισχύ της φωτοβολταϊκής γεννήτριας να ανέρχεται στα 780W. Οι μισές κυψέλες είναι κρυμμένες και εκτείνονται μόνο όταν το όχημα είναι σταθμευμένο, επιτυγχάνοντας έτσι ένα κομψό design με καλή αεροδυναμική, διατηρώντας την επάρκεια σε ηλιακή ενέργεια.

Η εταιρεία συνεργάστηκε με το Πολυτεχνείο Κρήτης για την υλοποίηση του πρότζεκτ, όπως περιγράφει ο κ. Τσικανδυλάκης: «Η ομάδα από το Πολυτεχνείο ανέλαβε να σχεδιάσει  το σασί του οχήματος που εμείς δεν μπορούσαμε, δηλαδή, το αλουμινένιο πλαίσιο, το οποίο στη συνέχεια μελετήθηκε με προσομοίωση Crash Test με τη χρήση εξειδικευμένου πακέτου λογισμικών της εταιρίας ΒΕΤΑ CAE Systems S.A.».

Σε συνεργασία με την επιχείρηση CommonsLab αναπτύχθηκε και ένα έξυπνο πρωτότυπο σύστημα διαχείρισης ενέργειας, ώστε ο χρήστης να έχει όλη την πληροφορία που χρειάζεται για τον έλεγχο της διαδρομής και της ενεργειακής κατάστασης του οχήματος. «Αυτό το σύστημα είναι πολύ σημαντικό γιατί μπορεί κάποιος να ελέγχει ανά πάσα στιγμή την ενεργειακή αυτονομία του οχήματος», εξηγεί ο δημιουργός του οχήματος.

Επιπλέον αναπτύχθηκε εφαρμογή υπολογιστή ταξιδιού για συσκευές android, η οποία συλλέγει στοιχεία από την πρόβλεψη του καιρού (ηλιοφάνεια),τα ενεργειακά δεδομένα του οχήματος και είναι ειδικά παραμετροποιημένη για το Sunnyclist, ώστε να προβλέπει με ακρίβεια την ενεργειακή κατάσταση του οχήματος κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Για το σκοπό αυτό αναπτύχθηκαν πρωτότυπα ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω CAN BUS. Η επικοινωνία με τις έξυπνες συσκευές γίνεται μέσω blue tooth.

Αξίζει να αναφερθεί πως η ομάδα της Enermech έχει διακριθεί κατ’ επανάληψη, λαμβάνοντας την 3η θέση στον πανελλαδικό διαγωνισμό business seeds της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος το 2016 και το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό καινοτομίας Mentoring Start Up competition που διοργανώθηκε από το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης του Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και το Διογένης Εκκολαπτήριο επιχειρήσεων του πανεπιστήμιο Κύπρου, το 2013, ενώ την ίδια χρονιά διακρίθηκε στον Βαλκανικό διαγωνισμό νεοφυούς επιχειρηματικότητας Balkan Venture Forum που διοργανώθηκε από τη Europe Unlimited. Την ίδια ώρα συμμετείχε  στις 100 καλύτερες πράσινες επιχειρηματικές ιδέες πανευρωπαϊκά στον διαγωνισμό European Venture Forum 2013 στο Düsseldorf. Το 2015 η επιχείρηση υποστηρίχθηκε από το εκολλαπτήριο επιχειρήσεων “Μαζί στην εκκίνηση” του ΣΕΒ, για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων και τη σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου.

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία Enemerch δραστηριοποιείται στον χώρο της βιομηχανίας και της ενέργειας και εξειδικεύεται στη μελέτη και κατασκευή μηχατρονικών εφαρμογών, ρομποτικών συστημάτων, έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ηλεκτρομηχανολογικών έργων, την πιστοποίηση μηχανημάτων και τις υπηρεσίες Τεχνικού Ασφαλείας, έχοντας αναλάβει έργα μελέτης και κατασκευής απαιτητικών μηχατρονικών εφαρμογών για τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ελλάδας και έχοντας εγκαταστήσει πάνω από 2ΜW σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Η εταιρεία βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας, χρησιμοποιεί τα πιο σύγχρονα σχεδιαστικά και υπολογιστικά προγράμματα για εφαρμογές όπως 3D design, CAE, CAM, Dynamic Simulation και τις τελευταίες τεχνολογίες όπως Virtual Reality αξιόπιστο και Rapid Prototyping και σύγχρονες μεθόδους κατασκευής με CNC μηχανήματα.

Picture credits: Enermech

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις