Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Truth Social του Trump στην κορυφή των charts του app store της Apple

Το Truth Social, μια νέα πλατφόρμα social media που υποστηρίζεται από τον πρώην πρόεδρο Donald Trump, βρέθηκε στην κορυφή των δωρεάν λήψεων της Apple. Η πλατφόρμα ξεκίνησε με ένα “ήπιο λανσάρισμα”, σύμφωνα με το Reuters, με πολλούς χρήστες να καλούνται να ενταχθούν σε μια λίστα αναμονής. Συγκεκριμένα, όσοι προσπάθησαν στην αρχή να εγγραφούν ανέφεραν δυσλειτουργίες κατά την προσπάθεια δημιουργίας λογαριασμού, αν και τέτοια προβλήματα είναι συνηθισμένα στο άνοιγμα των εφαρμογών.

Η εφαρμογή είναι προϊόν του Trump Media & Technology Group, με επικεφαλής τον πρώην βουλευτή Devin Nunes, R-Calif. Η εταιρεία έχει προγραμματίσει επίσης να εισαχθεί στο χρηματιστήριο μέσω συγχώνευσης με την Digital World Acquisition, μια εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού ή SPAC, με κεφαλαιοποίηση άνω των 3 δισ. δολαρίων. Η DWAC αποκάλυψε ακόμη τον Δεκέμβριο ότι δύο χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές είχαν ανοίξει έρευνες σχετικά με τις επικοινωνίες με την εταιρεία του Τραμπ πριν καν από την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Τον Δεκέμβριο, η DWAC και η TMTG ανακοίνωσαν συμφωνίες για την άντληση 1 δισ. δολαρίων από μια ομάδα επενδυτών, ωστόσο τα κεφάλαια αυτά δεν είναι άμεσα διαθέσιμα μέχρι να ολοκληρωθεί η συγχώνευση. Μάλιστα, οι μετοχές της Digital World σημείωσαν άνοδο περίπου 14% την Τρίτη. Από screenshot φάνηκε ότι ο σχεδιασμός της πλατφόρμας μοιάζει περισσότερο με το Twitter που ανέστειλε την λειτουργία του λογαριασμού του Τραμπ μετά την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Η πλατφόρμα ποντάρει στο περιεχόμενο της ενώ ήδη αποκαλείται ως μια “America’s Big Tent” πλατφόρμα που ενθαρρύνει την “ανοιχτή, ελεύθερη και ειλικρινή παγκόσμια συζήτηση χωρίς διακρίσεις ως προς την πολιτική ιδεολογία” – ό, τι και αν σημαίνει αυτό για τους ακόλουθους. Ακόμα και έτσι, ο Nunes δήλωσε στο Fox Business ότι η εταιρεία θα ελέγχει μετριάζοντας το περιεχόμενο για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει ένας family-friendly ψηφιακός χώρος.

Όσο ήταν στην εξουσία, ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του κινήθηκαν εναντίον των κυρίαρχων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook, υποστηρίζοντας ότι οι πλατφόρμες έκαναν διακρίσεις εις βάρος των συντηρητικών στις πρακτικές τους αποκρύπτοντας περιεχόμενο. Οι εν λόγω πλατφόρμες έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς αυτούς και ενώ κατά καιρούς έχουν αναγνωρίσει λάθη που αργότερα ανατράπηκαν, λένε ότι οι συντονιστές τους απλώς προσπαθούν να επιβάλουν τις δημόσιες κατευθυντήριες γραμμές της “κοινότητας” τους.

Ο αποκλεισμός του Τραμπ και από τις δύο πλατφόρμες προς το τέλος της θητείας του έδωσε νέα ώθηση στους υποστηρικτές του, κατά των υπόλοιπων πλατφορμών. Αρκετά βέβαια νέα ή λιγότερο δημοφιλή social apps που υποσχέθηκαν μια πιο χαλαρή προσέγγιση στη διαχείριση του περιεχομένου, όπως οι Gettr, Parler και Gab, απέκτησαν μεγαλύτερη επιρροή λίγο μετά την 6η Ιανουαρίου. Μια πιο επιεικής προσέγγιση για τον έλεγχο του περιεχομένου θα μπορούσε όμως να δυσκολέψει τους διανομείς εφαρμογών, όπως η Apple και η Google, όπως έγινε όταν οι χρήστες συνέρρευσαν στο Parler μετά την εξέγερση στο Καπιτώλιο, καλώντας σε βία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις