Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η ΕΕ δεν περιορίζει την εξόρυξη crypto αλλά βάζει νέο πλαίσιο βιωσιμότητας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε έναν προτεινόμενο κανόνα που θα μπορούσε να απαγορεύσει το κρυπτονόμισμα bitcoin σε όλο το μπλοκ. Ωστόσο, έθεσε νέο σχέδιο κανόνων για την προστασία των καταναλωτών και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της εξόρυξης.

Η επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε επί του πλαισίου Markets in Crypto Assets (MiCA) που προτάθηκε, της νομοθεσίας της ΕΕ για τη διακυβέρνηση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Το Σαββατοκύριακο έγινε μια προσθήκη της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο, η οποία αποσκοπούσε στον περιορισμό της χρήσης crypto που τροφοδοτείται από μια διαδικασία που ονομάζεται proof-of-work (PoW). Ωστόσο, η κοινοβουλευτική επιτροπή την καταψήφισε τη Δευτέρα.

Δεδομένου ότι τα crypto περιουσιακά στοιχεία δεν εκδίδονται ούτε είναι εγγυημένα από κεντρική τράπεζα ή δημόσια αρχή, ως εκ τούτου δεν εμπίπτουν προς το παρόν στο πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει βέβαια ότι το γεγονός αυτό μπορεί να επιφέρει “κινδύνους για την προστασία των καταναλωτών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα” και θα μπορούσε να οδηγήσει σε χειραγώγηση της αγοράς και οικονομικό έγκλημα.

Υπάρχει επίσης εκτεταμένη ανησυχία σχετικά με τη βιωσιμότητα των κρυπτονομισμάτων, καθώς η κατανάλωση ενέργειας του bitcoin ισοδυναμεί με την κατανάλωση ενέργειας ολόκληρων μικρών χωρών, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες.

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν έτσι υπέρ ενός ενιαίου νομικού πλαισίου για τα crypto περιουσιακά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό περιλαμβάνει, μέτρα για την προστασία των καταναλωτών και διασφαλίσεις κατά της χειραγώγησης της αγοράς και του οικονομικού εγκλήματος.

Για να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα των κρυπτονομισμάτων, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριλάβει την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων στο σύστημα ταξινόμησης της ΕΕ για βιώσιμες δραστηριότητες έως το 2025.

Το εν λόγω σχέδιο κανόνων είχε 31 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 23 αποχές. Οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το σχέδιο πλαισίου θα προχωρήσουν τώρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου.

Με την έγκριση της έκθεσης MiCA, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άνοιξε το δρόμο για μια φιλική προς την καινοτομία κρυπτορύθμιση που μπορεί να θέσει πρότυπα παγκοσμίως.

Τι είναι το PoW και πόσο κακό είναι για το περιβάλλον;

Το bitcoin και το ethereum χρησιμοποιούν το PoW, έναν μηχανισμό για την επιβεβαίωση των συναλλαγών και την προσθήκη νέων μπλοκ στην αλυσίδα. Όλοι οι συμμετέχοντες στο δίκτυο του blockchain PoW ανταγωνίζονται ταυτόχρονα για την επίλυση ενός crypto αλγορίθμου.

Ο αλγόριθμος έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η επίλυσή του όσο περισσότεροι υπολογιστές προσπαθούν να τον λύσουν, πράγμα που σημαίνει ότι δαπανάται τεράστια ποσότητα υπολογιστικής ισχύος και συνεπώς ενέργειας για την επικύρωση κάθε μπλοκ σε blockchain.

Πολλές χώρες ειδικά, όπως η Κίνα έχουν απαγορεύσει την εξόρυξη crypto λόγω της τεράστιας κατανάλωσης ενέργειας, καθώς η χώρα είχε προβλήματα με τις διακοπές ρεύματος πέρσι.

Παρά την καταστολή στην Κίνα, η οποία ήταν κορυφαίος προορισμός για τους ανθρακωρύχους crpyto, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η εξόρυξη bitcoin έγινε στην πραγματικότητα πολύ πιο επιβλαβής αφού εκπέμπει περίπου την ίδια ποσότητα CO2 ετησίως με μια χώρα στο μέγεθος της Ελλάδας.

Αρκετοί κοινοβουλευτικοί της ΕΕ πιέζουν για την απαγόρευση των κρυπτογραφήσεων με το σύστημα PoW, παίρνοντας θέση υπέρ μιας πιο βιώσιμης ενέργειας, αλλά έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες ότι η μετάβαση σε ανανεώσιμη ενέργεια θα σήμαινε ότι αυτή θα προτιμάται για την εξόρυξη crypto αντί για δημόσια χρήση.

Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι η μετάβαση στο μοντέλο Proof-of-Stake, το οποίο θεωρείται πιο οικολογικό, καθώς κατανέμει τυχαία νομίσματα στους χρήστες, οι οποίοι τα βάζουν ως εγγύηση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το σχέδιο για τον περιορισμό του PoW δέχθηκε αντιδράσεις από την κοινότητα των κρυπτονομισμάτων, υποστηρίζοντας ότι τα άτομα και οι οργανισμοί θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να επιλέγουν την τεχνολογία που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες τους.

Διαβάστε επίσης:

Η Ουκρανία έχει “σηκώσει” 54 εκατ. δολάρια από δωρεές σε bitcoin

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις