Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Καινοτομία στον τουρισμό: Η επανεκκίνηση και ο ρόλος των Startups

Καθώς η ανάκαμψη ξεκίνησε μετά την τελευταία δύσκολη διετία, είναι ευκαιρία για τις Startups του κλάδου να κάνουν το επόμενο βήμα και να πρωταγωνιστήσουν σε ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον

Ο τουρισμός, μία από τις πιο “βαριές” βιομηχανίες της χώρας μας και ένας από τους πλέον σημαντικούς και στρατηγικούς πυλώνες εισροής εσόδων, αντιμετώπισε μία δύσκολη διετία λόγω των συνθηκών, όμως έχει ξεκινήσει να επανέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης ήδη, εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς οι επισκέπτες τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς να ταξιδέψουν και να χαρούν τις ομορφιές της χώρας μας.

Αρχικά, η ισχυρή ανάκαμψη των αερομεταφορών είναι μία πραγματικότητα σύμφωνα με τα στοιχεία, με την επιστροφή στα ταξίδια να σηματοδοτεί μία νέα περίοδο αισιοδοξίας και προβλέψεων για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Σύμφωνα με στοιχεία του Eurocontrol (με χρονικό σημείο αναφοράς το 2019) αναμένονται φέτος ποσοστά ανάκτησης της αεροπορικής δραστηριότητας που θα φτάσει έως και το 87% το διάστημα 2 έως 8 Μαΐου, ενώ, στην Ελλάδα, βάσει των προγραμμάτων των αερομεταφορών έως και τις 8 Μαΐου, το πτητικό έργο αναμένεται να υπερβεί τα επίπεδα του 90% του 2019. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία ερευνών βραχυχρόνιας μίσθωσης AirDNA και αφορούν κρατήσεις που είχαν γίνει έως και την 1η Μαρτίου του 2022, οι κρατήσεις καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα για την περίοδο του καλοκαιριού αυξάνονται με τον υψηλότερο ρυθμό στην Ευρώπη (+232% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο).

Νέα δυναμική για τις τουριστικές Startups

Σε νέα τροχιά ανόδου, μετά τη διετία της πανδημίας, οι τουριστικές Startups κερδίζουν ξανά το ενδιαφέρον καθώς και ευκαιρίες χρηματοδοτήσεων, σε μία εποχή κατά την οποία ο κλάδος ανθίζει και πάλι με τη βοήθεια και των ψηφιακών μέσων.

Η ανοδική πορεία αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι Startups του Elevate Greece που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό αποτελούν τη 2η μεγαλύτερη κατηγορία σε πλήθος μετά τις βιοεπιστήμες, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία του Startups in Greece 2021/2022 report που διενήργησε το Found.ation με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού οργανισμού EIT Digital και χορηγία των egg | Eurobank | Corallia, ο κλάδος των Startups που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας σημείωσε πέρυσι άνοδο 8,52% το 2021 σε σύγκριση με το 2020.

Σύμφωνα με την έκθεση της PhocusWright “State of Startups”, οι νεοφυείς επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού και των ταξιδιών προσέλκυσαν κεφάλαια 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, από τον Ιανουάριο έως το τρίτο τρίμηνο του 2021, κάτι που αποτελεί απόδειξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών στον κλάδο και της επιθυμίας τους να αποκομίσουν οφέλη κατά τη διάρκεια της ανάκαμψής του.

Η ανάγκη της επιτάχυνσης για το οικοσύστημα

Το οικοσύστημα παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης, καθώς και η διείσδυση της τεχνολογίας στο κομμάτι του τουρισμού φέρνει πολλές νέες δυνατότητες και δυναμική στον κλάδο. Ο «έξυπνος» τουρισμός έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται, προσφέροντας ασφάλεια και διαφάνεια με τη συμβολή και της τεχνολογίας Blockchain, ανάμεσα σε άλλες, και ο ρόλος των Startups σε αυτό το μέλλον είναι κάτι περισσότερο από κομβικός. Η στιγμή είναι κατάλληλη για όσες εταιρείες ξεκινούν τώρα να αναπτύσσουν τουριστικές υπηρεσίες να επιδιώξουν την επιτάχυνσή τους, αλλά και για τις πιο ώριμες Startups να περάσουν στην επόμενη φάση ωρίμανσης που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη τόσο τη δική τους όσο και ολόκληρου του οικοσυστήματος.

Το egg – entergrow•go, ο πιο ολοκληρωμένος επιχειρηματικός επιταχυντής στην Ελλάδα που έχει δημιουργηθεί από τη Eurobank σε συνεργασία με το Corallia, συμβάλλει καταλυτικά από το 2013 στη διαμόρφωση του συνολικού οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα, ενισχύοντας τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Το egg είναι επίσημος υποστηρικτής του εθνικού φορέας Enterprise Greece, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων – Elevate Greece, του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ενώ επιλέχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να αναπτύξει και να υποστηρίξει τον πρώτο ελληνικό Συνεργατικό Σχηματισμό Καινοτομίας στις Ψηφιακές Τεχνολογίες στους Τομείς Τουρισμού και Πολιτισμού.

Ο συγκεκριμένος Συνεργατικός Σχηματισμός (Cluster) Καινοτομίας στις Ψηφιακές Τεχνολογίες έχει τη θεσμική υποστήριξη του ΕΟΤ και του ΣΕΤΕ και τη συμβουλευτική υποστήριξη του Corallia, ενώ επιδίωξή του είναι ο εκσυγχρονισμός του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος και η βέλτιστη αξιοποίηση ενός ισχυρού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της χώρας, μέσω της υιοθέτησης τεχνολογιών λογισμικού και ψηφιακού περιεχομένου, τεχνολογιών Διαδικτύου, εφαρμογών έξυπνων κινητών και άλλων εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας που θα παρέχουν μια νέα «βιωματική» διάσταση στον επισκέπτη.

Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο διακριτές πλατφόρμες. Η πλατφόρμα egg Start-Up απευθύνεται σε επιχειρηματικές ομάδες ή νεοφυείς εταιρείες με πρώιμες επιχειρηματικές ιδέες, με στόχο να τις υποστηρίξει στα πρώτα τους βήματα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, ωστόσο, η πλατφόρμα egg Scale-Up που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιχειρηματικής ανάπτυξης, δικτύωσης και επέκτασης, παρέχοντας σειρά από δράσεις και εργαλεία που θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια, να στοχεύσουν στην κατάλληλη πελατειακή βάση, προωθήσουν το προϊόν ή την υπηρεσία τους πιο γρήγορα και αποτελεσματικά και να εξασφαλίσουν επιχειρηματική επιτυχία και βιωσιμότητα. Οι δύο πλατφόρμες διαφοροποιούνται στη στόχευση καθώς και στον βαθμό ωριμότητας των επιχειρηματικών ομάδων/εταιρειών.

Το egg παρέχει στους συμμετέχοντες κτιριακή υποστήριξη με πλήρως λειτουργικούς και άρτια εξοπλισμένους συνεργατικούς χώρους, mentoring από διακεκριμένες και καταξιωμένες προσωπικότητες από όλο το φάσμα των κλάδων της οικονομίας και της επιστήμης, υποστηρικτικές υπηρεσίες one-stop-shop για όλα τα καίρια θέματα επιχειρηματικής λειτουργίας και υποστήριξης της εκκίνησης κάθε συμμετέχουσας επιχειρηματικής ομάδας, επιχειρηματική κατάρτιση σε θεματικές κρίσιμες για μία επιτυχημένη επιχειρηματική λειτουργία μέσω ενός προκαθορισμένου εντατικού προγράμματος εκπαίδευσης με πρακτικό και όχι θεωρητικό χαρακτήρα, καθώς και χρηματοοικονομικά εργαλεία και επιχειρηματική δικτύωση για τη στήριξη της επιχειρηματικής λειτουργίας και την ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητάς τους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις