Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ο Elon Musk “πήρε” το Twitter με deal 44 δισ. δολαρίων

Ο Elon Musk εξαγόρασε το Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων, ένα σημαντικό γεγονός για το μέλλον και την ιεραρχία των social media σε ένα πεδίο δυνάμεων που αλλάζει.

Ο δισεκατομμυριούχος Elon Musk κατέληξε σε συμφωνία με την Twitter για την εξαγορά της εταιρείας έναντι 44 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για μια κίνηση με την οποία η δημοφιλής πλατφόρμα με τους εκατομμύρια χρήστες, μεταξύ των οποίων πολλοί ηγέτες και διασημότητες, περνάει έτσι στην ιδιοκτησία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο.

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, που την περασμένη εβδομάδα έδειχνε αβέβαιη, έγιναν το Σαββατοκύριακο, με τον Musk να εντυπωσιάζει τους μετόχους με τις χρηματοδοτικές λεπτομέρειες της προσφοράς του.

Συνιστά επίσης μια καθοριστική στιγμή για την εταιρεία, που συμπληρώνει 16 χρόνια ως ένας από τους πλέον επιδραστικούς χώρους δημόσιας συζήτησης στον κόσμο και πλέον βρισκόταν αντιμέτωπη με σειρά προκλήσεων.

«Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας δημοκρατίας που λειτουργεί και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης, όπου συζητούνται θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Musk σε ανακοίνωσή του. Ο επιχειρηματίας συμφώνησε να καταβάλει 54,20 δολάρια ανά μετοχή και έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να αποσύρει την εταιρεία από το χρηματιστήριο στο οποίο εισήχθη το 2013, ενώ ενδέχεται το ποσό να καταβληθεί σε μετρητά.

Παράλληλα, αρκετοί ανησυχούν για την μελλοντική χρήση και ύπαρξη του μέσου τόσο σε σχέση με την δημοκρατική του γραμμή στην ελεύθερη έκφραση όσο και την λειτουργία του, αφού ο Musk έχει δηλώσει πως ο αλγόριθμος θα πρέπει να είναι ορατός σε όλους. Ακτιβιστές έχουν δηλώσει σχετικά ότι το Twitter υπό τον Musk θα σημάνει λιγότερη μετριοπάθεια και την επαναφορά πολλών χρηστών που η πλατφόρμα είχε μπλοκάρει όπως ο Donald Trump.

Μπορεί δηλαδή οι συντηρητικοί να χαίρονται με την εξέλιξη αυτή αλλά οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται για μια πιθανή άνοδο της ρητορικής μίσους, του hate speech. Ο Musk από την πλευρά του έχει ήδη εισηγηθεί ορισμένες αλλαγές φιλικές προς τον χρήστη ρωτώντας μάλιστα και τους ίδιους τους ακόλουθους, όπως ένα “edit button” αλλά και την καταπολέμηση των “spam bots” που στέλνουν στους λογαριασμούς ένα σωρό άσχετα tweets.

Ο πρώην CEO του Twitter, Jack Dorsey αναφέρθηκε στη συμφωνία με μια σειρά από tweets ευχαριστώντας τόσο τον Musk όσο και τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο, Parag Agrawal που “έβγαλαν την εταιρεία από μια δύσκολη κατάσταση”. Συγκεκριμένα, είπε ότι η πλατφόρμα είχε περάσει στην ιδιοκτησία της Wall Street και του διαφημιστικού μοντέλου, πράγμα που τον προβλημάτιζε όλο αυτό το διάστημα και επομένως το “να την πάρουν πίσω” συνιστά ένα σημαντικό βήμα. Δεν χρειάζεται να πει κανείς ότι οι μετοχές του Twitter σημείωσαν άνοδο 5,7% με το νέο της χρονιάς.

Διαβάστε σχετικά:

Τρεις λόγοι που ο Elon Musk αγόρασε μετοχές στο Twitter

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις