Visa Innovation Program: Έξι fintechs από την Ελλάδα εντάσσονται στον 4ο Κύκλο του fintech προγράμματος της Visa για startups

Αξιολογήθηκαν 219 εταιρείες από 28 χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης σε συνεργασία με την Crowdpolicy (Ελλάδα), την Eleven Ventures (Βουλγαρία) και τη Hackquarters (Τουρκία).

Έξι fintechs από την Ελλάδα, σε σύνολο δεκαέξι παγκοσμίως, εντάσσονται στον 4ο Κύκλο του Visa Innovation Program.
Η Visa Innovation Program πρόκειται για μια πλατφόρμα συνεργασίας της Visa με startups και επιχειρηματίες στον χώρο του fintech που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το Visa Innovation Program συνδέει νεοφυείς fintechs με το παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών της Visa, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών e-money, τραπεζών, εμπόρων, κυβερνήσεων και άλλων σημαντικών οργανισμών. Η πρωτοβουλία της Visa αποσκοπεί στην ενίσχυση της καινοτομία στον χρηματοοικονομικό κλάδο και στον κλάδο πληρωμών.
Μάλιστα η Visa αποτελεί μέρος της Elevate Greece, μια πρωτοβουλία της Eλληνικής Kυβέρνησης, η οποία έχει ως στόχο τη χαρτογράφηση νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και την υποστήριξη της ανάπτυξής τους.
Στόχος είναι η ανάδειξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας.
Το Πρόγραμμα λειτουργεί σε συνεργασία με την Crowdpolicy, εταιρεία τεχνολογίας και ανοιχτής καινοτομίας (Ελλάδα), την Eleven Ventures, fund επιχειρηματικών κεφαλαίων πρώιμου σταδίου (Βουλγαρία) και τη Hackquarters, επιχειρηματικό επιταχυντή (Τουρκία).

 

Οι fintechs που έχουν το δικαίωμα να μετέχουν στον 4o Κύκλο του Visa Innovation Program από την Ελλάδα είναι:
AFI //https://www.afi.org.gr/en/home// Η Action Finance Initiative (AFI) είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία μικροχρηματοδοτήσεων που παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση, μέσω μικροπιστώσεων, σε όσους έχουν μια επιχείρηση ή ιδέα αλλά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στα απαραίτητα κεφάλαια. Παράλληλα, στηρίζει αυτές τις επιχειρήσεις, παρέχοντας δωρεάν εκπαίδευση και υποστήριξη.
Come Together //https://cometogether.network/ // Η ComeTogether εισάγει μια νέα μορφή ψηφιακού εισιτηρίου που βασίζεται στο blockchain για να ξεκλειδώσει νέα έσοδα από δευτερεύουσες αγορές και NFT, βελτιώνοντας παράλληλα την εμπειρία των συμμετεχόντων. Η ComeTogether είναι μία από τις εγγεγραμμένες startups του Elevate Greece που επιλέχθηκε να συμμετέχει στο Visa Innovation Program.
Coriunder //https://www.coriunder.com/index.html / Μια πλήρης πλατφόρμα διαχείρισης που συνδυάζει υπηρεσίες Αποδοχής και Έκδοσης καρτών /Τραπεζικής και χρηματοοικονομικής διαχείρισης, για να βοηθήσει τις εταιρείες να αναπτύξουν τα προϊόντα τους (whitelabeled και με την επωνυμία τους).
EV Loader //https://evloader.com/ // Η EV Loader αναπτύσσει το πρώτο ανοιχτό σε όλους δίκτυο φορτιστών στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παρέχει λογισμικό διαχείρισης σταθμών φόρτισης σε επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία και καταστήματα που διαθέτουν ήδη σταθμό φόρτισης στις εγκαταστάσεις τους και γνωστοποιεί τη θέση τους μέσω της εφαρμογής-χάρτη EV Loader και άλλων εφαρμογών. Το EV Loader είναι μία από τις εγγεγραμμένες startups του Elevate Greece που επίσης επιλέχθηκε να συμμετέχει στο Visa Innovation Program.
Infin8 // https://infin8.eu/ // Μια εφαρμογή που αξιοποιεί το open banking για τη συγκέντρωση πληροφοριών λογαριασμών, την έναρξη πληρωμών, την οικονομική διαχείριση και τη δημιουργία δυνητικών πελατών για εμπόρους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Valuelenz // https://valuelenz.com/ // «Υβριδικό εμπόριο και phygital αγορές». Η Valuelenz είναι μια Startup Υβριδικού Εμπορίου που επιτρέπει στα φυσικά καταστήματα να αποκτήσουν μια σειρά από ψηφιακές δυνατότητες που δημιουργούν συναρπαστικούς και ασφαλείς τρόπους για να πραγματοποιούν οι πελάτες τις αγορές τους.
Η Visa συνεργάστηκε με το πρόγραμμα Elevate Greece
Φέτος, η Visa συνεργάστηκε με το Elevate Greece, το Εθνικό Μητρώο Startup επιχειρήσεων στην Ελλάδα, για να υποστηρίξει περαιτέρω την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος των startups και όχι μόνο. Στο πλαίσιο αυτό, η Visa κάλεσε τις εγγεγραμμένες στο Elevate Greece startups να συμμετάσχουν στον 4ο Κύκλο του Visa Innovation Program, που λειτουργεί με επιτυχία τα τελευταία 3 χρόνια στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Crowdpolicy. Έγιναν αποδεκτές τρεις startups που ανήκουν στο Elevate Greece, η Come Together, Valuelenz και η EV Loader.
«Το Visa Innovation Program για 4η συνεχή χρονιά δίνει τη δυνατότητα στις fintechs της χώρας να επεκταθούν εκτός Ελλάδας και να προσφέρουν λύσεις που διαμορφώνουν το μέλλον των πληρωμών και του εμπορίου. Φέτος,  συμμετέχουμε με μεγάλο ενθουσιασμό ως Επίσημος Εταίρος στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης Elevate Greece, με στόχο την περαιτέρω υποστήριξη της ανάπτυξης του ελληνικού startup οικοσυστήματος. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, η Visa θα προσφέρει το Visa Innovation Program Award αξίας 50.000€, μέσω του οποίου θα παρέχει υπηρεσίες σε είδος στις δύο επιλεγμένες fintechs του Elevate Greece, για να τις βοηθήσει να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και εργαλεία προκειμένου να εξελιχθούν σε επιτυχημένες επιχειρήσεις.»

 

Ανταλλαγή γνώσης και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες
Οι επιλεγμένες νεοφυείς επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν σε ένα πολυσύνθετο επιμορφωτικό πρόγραμμα, με εξειδικευμένα design sprints και εργαστήρια, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξή τους. Οι ομάδες θα συνεργαστούν με ένα εκτεταμένο δίκτυο μεντόρων και συμβούλων της Visa, αλλά και του παγκόσμιου δικτύου της Visa, στον τομέα των πληρωμών, της ανοιχτής τραπεζικής, των crypto και του blockchain, της ασφάλειας και της βιωσιμότητας, για να αποκτήσουν γνώσεις για τον κλάδο και να βελτιώσουν τις προτάσεις αξίας τους. Θα παρουσιαστούν επίσης σε ένα δίκτυο συνεργατών (Proof of Concept), όπως τράπεζες, εμπόρους και άλλους οργανισμούς, για να δοκιμάσουν και να επικυρώσουν τις προτάσεις τους και να φτάσουν γρηγορότερα στην αγορά.

 

Διαφορετικές ομάδες με επεκτάσιμες λύσεις
Περισσότερες από 219 εταιρείες από 28 χώρες υπέβαλλαν αίτηση για να εργαστούν πάνω στα βασικά ζητήματα της φετινής χρονιάς, που είναι:
– η προώθηση εμπειριών πληρωμών επόμενης γενιάς,
– η ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,
– το ξεκλείδωμα νέων ροών πληρωμών,
– η  οικοδόμηση ενός έξυπνου και βιώσιμου μέλλοντος.
Οι επιλεγμένες ομάδες έχουν επιδείξει βαθιά γνώση του τομέα fintech και των επεκτάσιμων επιχειρηματικών μοντέλων, που θα μπορούσαν να καθορίσουν νέες περιπτώσεις εφαρμογής και συμπεριφορές πελατών στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

 

Η Αντιπρόεδρος και Περιφερειακή Γενική Διευθύντρια της Visa Ελλάδας Sevi Vassileva, δήλωσε: «Το Visa Innovation Program για 4η συνεχή χρονιά δίνει τη δυνατότητα στις fintechs της χώρας να επεκταθούν εκτός Ελλάδας και να προσφέρουν λύσεις που διαμορφώνουν το μέλλον των πληρωμών και του εμπορίου. Φέτος,  συμμετέχουμε με μεγάλο ενθουσιασμό ως Επίσημος Εταίρος στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης Elevate Greece, με στόχο την περαιτέρω υποστήριξη της ανάπτυξης του ελληνικού startup οικοσυστήματος. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, η Visa θα προσφέρει το Visa Innovation Program Award αξίας 50.000€, μέσω του οποίου θα παρέχει υπηρεσίες σε είδος στις δύο επιλεγμένες fintechs του Elevate Greece, για να τις βοηθήσει να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και εργαλεία προκειμένου να εξελιχθούν σε επιτυχημένες επιχειρήσεις».
Από την πλευρά ο CIO/CTO & Συνιδρυτής της Crowdpolicy Γιώργος Καραμανώλης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε πολύ περήφανοι για τη συμμετοχή μας σε αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα που έχει στόχο να αναδείξει την αξία, τη δημιουργικότητα και τις μεγάλες δυναμικές συνέργειες σε διαπεριφερειακό επίπεδο. Είναι υψίστης σημασίας να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις μέσω του Προγράμματος προκειμένου να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας. Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους καλή τύχη! Να είστε βέβαιοι ότι θα υποστηρίξουμε κάθε fintech startup, καθώς και τους συνεργάτες μας, για να αξιοποιήσουν τη συλλογική fintech εμπειρία που παράγεται από το Visa Innovation Program».
Ανταλλαγή γνώσης και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες
Οι επιλεγμένες νεοφυείς επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν σε ένα πολυσύνθετο επιμορφωτικό πρόγραμμα, με εξειδικευμένα design sprints και εργαστήρια, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξή τους. Οι ομάδες θα συνεργαστούν με ένα εκτεταμένο δίκτυο μεντόρων και συμβούλων της Visa, αλλά και του παγκόσμιου δικτύου της Visa, στον τομέα των πληρωμών, της ανοιχτής τραπεζικής, των crypto και του blockchain, της ασφάλειας και της βιωσιμότητας, για να αποκτήσουν γνώσεις για τον κλάδο και να βελτιώσουν τις προτάσεις αξίας τους. Θα παρουσιαστούν επίσης σε ένα δίκτυο συνεργατών (Proof of Concept), όπως τράπεζες, εμπόρους και άλλους οργανισμούς, για να δοκιμάσουν και να επικυρώσουν τις προτάσεις τους και να φτάσουν γρηγορότερα στην αγορά.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις