Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πώς να μετατρέψετε την εταιρεία σας σε ένα LGBTQ+ friendly χώρο εργασίας

Πέντε τρόποι προκειμένου να δημιουργήσετε ένα συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον, απαλλαγμένο από διακρίσεις και στερεότυπα για τους ΛΟΑΤΚΙ+ εργαζομένους σας.

Δυστυχώς, πολλοί συμπολίτες μας που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα υφίστανται διακρίσεις από πολύ μικρή ηλικία και σε πολλές πτυχές της ζωής τους. Το εργασιακό περιβάλλον δυστυχώς δεν αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις ούτε αυτό εξαίρεση. Για τον λόγο η σημερινή Διεθνής Ημέρας κατά της Ομοφοβίας, της Αμβιφοβίας, της Τρανσοφοβίας και της Ιντερφοβίας, αποτελεί μία πολύ αφορμή για να συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες μπορούν να συμβάλλουν ενεργά στην καταπολέμηση των διακρίσεων και των στερεοτύπων, έτσι ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα φιλικό και υγιές περιβάλλον στους ΛΟΑΤΚΙ εργαζομένους τους. Πάμε να δούμε παρακάτω τους βασικούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να το επιτύχουν.

1. Καθορίστε πολιτικές υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ εργαζομένων

Το πρώτο βήμα για να δημιουργήσετε έναν χώρο εργασίας φιλικό προς τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα είναι να ορίσετε συγκεκριμένες πολιτικές που περιγράφουν με σαφήνεια τη θέση της εταιρείας σας σχετικά με τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Ο απλός καθορισμός όμως τέτοιων πολιτικών δεν είναι αρκετός από μόνο του. Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι είστε πολύ σαφείς σχετικά με το τι είναι και τι δεν είναι αποδεκτή συμπεριφορά στην εταιρεία σας και να δημιουργήσετε τις απαραίτητες διαδικασίες για την αντιμετώπιση ατόμων που παραβιάζουν τις πολιτικές σας. Στη συνέχεια, πρέπει να ακολουθήσετε αυτές τις διαδικασίες, διασφαλίζοντας ότι τυχόν καταγγελίες για διακρίσεις ή παρενόχληση λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη.

2. Αλλάξτε τις στρατηγικές πρόσληψης

Αν έχετε πολιτικές φιλικές προς τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τότε έχετε δημιουργήσει τα σωστά θεμέλια για την εξάλειψη των διακρίσεων. Αλλά τι γίνεται αν οι πρακτικές πρόσληψης εμποδίζουν τους ανθρώπους να ενταχθούν εξ αρχής;

Ακόμα και αν δεν κάνετε ενεργά διακρίσεις, μπορεί να έχετε δώσει λάθος μήνυμα στον τρόπο που διαφημίζεται την εργασίας σας ή να υποκύπτετε σε ασυνείδητα σε προκαταλήψεις στο πλαίσιο της διαδικασίας πρόσληψης. Για τον λόγο αυτό βεβαιωθείτε ότι ο τρόπος που προωθείται την εταιρείας σας στέλνει τα σωστά μηνύματά.

Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα βήμα παραπέρα και να προσεγγίσετε άμεσα τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, δημοσιεύοντας την αγγελία εργασία σε σχετικά δίκτυα ή εκδηλώσεις.

3. Εκπαιδευτικά προγράμματα

Το να προσλάβετε ΛΟΑΤΚΙ άτομα είναι πολύ σημαντικό όμως πρέπει να τους διασφαλίσετε ένα υγιές περιβάλλον εργασίας χωρίς διακρίσεις.

Φροντίστε λοιπόν να εκπαιδεύσετε τους εργαζομένους σας πάνω σε ζητήματα διαφορετικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να διασφαλίσετε ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον με σεβασμό.

4. Events υποστήριξης

Κάθε χρόνο, πραγματοποιούνται πολυάριθμες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για να γιορτάσουν και να δείξουν υποστήριξη τους στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Στο πλαίσιο των Prides και των φεστιβάλ εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο παίρνουν θέση κατά του εκφοβισμού και υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ νεολαίας.

Με τη συμμετοχή σας σε αυτές τις εκδηλώσεις, δείχνετε τη δέσμευση σας υπέρ για δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και στέλνετε ένα σαφές μήνυμα στο προσωπικό σας και στους πελάτες σας σχετικά με τη θέση σας.

5. Δημιουργία δικτύων

Τα δίκτυα ΛΟΑΤΚΙ εργαζομένων αποτελούν έναν από τους καλύτερους τρόπους για να έρθουν κοντά οι εργαζόμενοί και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε θετικές αλλαγές στην πολιτική της εταιρείας, καθώς και σε ευκαιρίες καθοδήγησης, δικτύωσης και εξέλιξης της σταδιοδρομίας για μεμονωμένους υπαλλήλους.

Αξίζει λοιπόν να δημιουργήστε ένα τέτοιο δίκτυο στην εταιρεία σας ή ενθαρρύνετε τους υπαλλήλους να έρθουν σε επαφή και να δημιουργήσουν οι ίδιοι ένα. Εκτός από ένα δίκτυο για ΛΟΑΤΚΙ υπαλλήλους, θα μπορούσατε επίσης να δημιουργήσετε ένα για συμμάχους (ετεροφυλόφιλους και cisgender ανθρώπους που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις