Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Relay: App για την εξυπηρέτηση ατόμων με ακουστική αναπηρία

Η εφαρμογή εγκαθίσταται δωρεάν στον υπολογιστή ή Smartphone και επιτρέπει την πραγματοποίηση βιντεοκλήσης ώστε να γίνει εξ αποστάσεως διερμηνεία και χειλεανάγνωση

Το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών παρουσίασε την υπηρεσία RELAY μέσω της οποίας κωφοί και βαρήκοοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τηλεφωνική επικοινωνία. Με την εφαρμογή IRIS η οποία εγκαθίσταται δωρεάν στον υπολογιστή ή σε έξυπνο κινητό τηλέφωνο, επιτρέπει την πραγματοποίηση βιντεοκλήσης ώστε να γίνει εξ αποστάσεως διερμηνεία και χειλεανάγνωση.

«Νιώθουμε ότι είμαστε ισότιμοι με τους ακούοντες. Μπορούμε να πάρουμε μόνοι μας τηλέφωνο και όχι να ζητάμε από κάποιον συγγενή, τη μητέρα μας, τον πατέρα μας ή τον αδερφό μας» ανέφερε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών, Κωνσταντίνος Σίσμης.

«Η αναπηρία δεν είναι αναποτελεσματικότητα. Η αναπηρία είναι διαφορετικότητα. Η αναπηρία είναι κάθε μέρα στη ζωή μας. Είναι για όλους μας παρούσα μέχρι να τη συναντήσουμε. Κάποιοι νωρίτερα και κάποιοι αργότερα. Όσο πιο πολύ κανονικοποιούμε και καταλαβαίνουμε τι είναι αναπηρία, τόσο περισσότερο θα μπορούμε να εντάσσουμε τους συμπολίτες μας, όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, στο κοινωνικό σύνολο και την αγορά εργασίας. Το relay είναι ένα εργαλείο ελευθερίας. Ένα εργαλείο που βοηθά την κοινωνική ενσωμάτωση όλων εκείνων που αντιμετωπίζουν προβλήματα κώφωσης ή βαρηκοΐας» τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η υπηρεσία λειτουργεί καθημερινά, Δευτέρα έως Κυριακή, 24 ώρες. Όλοι οι διερμηνείς που εργάζονται σε βάρδιες είναι επαγγελματίες. Η εφαρμογή αυτή μπορεί να εγκατασταθεί σε κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό android και σε κινητά με λειτουργικό ios. «Οι κωφοί μπορούν να εξυπηρετούνται και να έχουν πρόσβαση μέσω του relay και να παρακαλέσουμε τους εργαζόμενους σε δημόσιο και iδιωτικό τομέα να εξυπηρετούν το relay» επεσήμανε η πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, Βενέττα Λαμπροπούλου.

Στην εκδήλωση συζητήθηκαν θέματα ένταξης των κωφών και βαρήκοων στην αγορά εργασίας αλλά και η έγκαιρη διάγνωση για παιδιά. Η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ στην έγκαιρη παρέμβαση με ποσοστό 16%.

Οι κωφοί – βαρήκοοι μπορούν να εγκαταστήσουν την εφαρμογή ακολουθώντας τις οδηγίες που βρίσκονται στην αρχική σελίδα του Εθνικού Ιδρύματος Kωφών www.idrimakofon.gr και στη διεύθυνση www.myiris.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις