Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Smart Life: Το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της σύγχρονης ζωής

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, ό,τι εθεωρείτο επιστημονική φαντασία σχετικά με τις κτιριακές υποδομές, οι οποίες θα ελέγχονταν από κινητές συσκευές, έγινε πλέον πραγματικότητα. Τα «έξυπνα» σπίτια αποτελούν πια μέρος της καθημερινότητας, τα οποία σταδιακά εντάσσονται σε δίκτυα «έξυπνων» πόλεων, όπου όλα θα λειτουργούν σύμφωνα με τις προσωπικές μας ρυθμίσεις. Μια εντελώς «έξυπνη» καθημερινότητα ενός νέου ψηφιακού τρόπου ζωής…

Οι έντονοι ρυθμοί του σύγχρονου τρόπου ζωής δημιουργούν διαρκώς νέες ανάγκες, οι οποίες απαιτούν τη διαχείρισή τους από ένα σύστημα αυτοματισμών και ελέγχου. Η φράση «έξυπνο» σπίτι χρησιμοποιείται για οποιαδήποτε οικία ενσωματώνει –σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό– τη δυνατότητα ρύθμισης και ελέγχου ορισμένων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Το σπίτι με «νοημοσύνη» σκέπτεται και ενεργεί βάσει των καθημερινών μας αναγκών και συνηθειών, δίνοντάς μας τον απόλυτο έλεγχο σε συστήματα ασφάλειας, θέρμανσης, φωτισμού, ηλεκτρικών συσκευών, περιεχομένων multimedia κ.ά. Οι λειτουργίες αυτές ελέγχονται με το πάτημα ενός κουμπιού, είτε ο ιδιοκτήτης βρίσκεται εντός του κτιρίου είτε σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή.

Ένα «έξυπνο» σπίτι προσφέρει πλήθος λειτουργιών, οι οποίες παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία της ιδιοκτησίας με εξελιγμένους τρόπους που προηγουμένως ήταν ανέφικτοι. Είναι, εξάλλου, εντυπωσιακό το πώς από μία απλή φωνητική εντολή όπως η Alexa της Amazon, να έχουμε φτάσει σε σημείο ένας λαμπτήρας να ανάβει μόνος του ή να μπορεί κάποιος να σβήσει τα φώτα του υπνοδωματίου του πατώντας ένα κουμπί στο smartphone του και ενώ βρίσκεται εκτός οικίας. Με τη φωνητική υποβοήθηση της Alexa οι δυνατότητες ελέγχου των έξυπνων συσκευών γίνονται ακόμα πιο πολλές. 

Από τις «έξυπνες» συσκευές στο Smart Home 

Η Amazon Alexa είναι τεχνολογία εικονικού βοηθού που αναπτύχθηκε από την Amazon. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο «έξυπνο» ηχείο Amazon Echo και στα Echo Dot, Echo Studio και Amazon Tap που αναπτύχθηκαν από το Amazon Lab126. Δέχεται φωνητική αλληλεπίδραση, αναπαραγωγή μουσικής, δημιουργία λιστών υποχρεώσεων, ρύθμιση συναγερμών, ροή podcasts, αναπαραγωγή ηχητικών βιβλίων, προβολή πρόγνωσης καιρού, μετρητή βημάτων, κατάρτιση προγράμματος άθλησης και άλλων πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, όπως ειδήσεις. Η Alexa μπορεί επίσης να ελέγξει αρκετές «έξυπνες» συσκευές χρησιμοποιώντας τον εαυτό της ως σύστημα «έξυπνου» σπιτιού. Οι χρήστες μπορούν να διευρύνουν τις δυνατότητες της Alexa εγκαθιστώντας «δεξιότητες» (πρόσθετη λειτουργικότητα που αναπτύχθηκε από τρίτους), όπως προγράμματα καιρού και δυνατότητες ήχου. Χρησιμοποιεί NLU (φυσική κατανόηση γλώσσας).

Οι περισσότερες συσκευές επιτρέπουν στους χρήστες να την ενεργοποιήσουν χρησιμοποιώντας μια λέξη (όπως Alexa ή Amazon).

Από τον Νοέμβριο του 2018, η Amazon είχε περισσότερους από 10.000 υπαλλήλους που εργάζονταν στην Alexa και σε σχετικά προϊόντα, ενώ τον Ιανουάριο του 2019 η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια συσκευές με Alexa. Η τεχνολογία, ωστόσο, μεταβάλλεται με ταχύτατους ρυθμούς και οι φωνητικές εντολές ενδέχεται να θεωρούνται ακόμη και ξεπερασμένες. 

Με τα συστήματα ασφαλείας, για παράδειγμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γνωρίζουν ότι επιχειρείται διάρρηξη και παράλληλα να προκληθεί πανικός στους επίδοξους διαρρήκτες με την ενεργοποίηση της σειρήνας και του φωτισμού σε ολόκληρο το σπίτι. Το σύστημα είναι ικανό να ειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη στο κινητό του τηλέφωνο, το κέντρο λήψεων σημάτων και εφόσον έχει γίνει η σχετική ρύθμιση καλείται αυτόματα και η αστυνομία.

Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα, σε τυχόν ύποπτες κινήσεις και θορύβους κατά τη διάρκεια της νύχτας, να φωτιστεί ολόκληρη η οικία με την ενεργοποίηση ενός διακόπτη.

Μπορούν ακόμη να ειδοποιηθούν από το σύστημα για πλημμύρα, πυρκαγιά, ακραία καιρικά φαινόμενα, βλάβες του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού κ.ά.

Επιπροσθέτως, να έχουν οπτική αναπαράσταση της οικίας τους μέσω εγκατάστασης μιας ή περισσότερων καμερών, οι οποίες θα μεταφέρουν την εικόνα του χώρου στον υπολογιστή ή στο κινητό.

Όπως γίνεται αντιληπτό ένα «έξυπνο» σπίτι έχει ανεξάντλητες δυνατότητες σε θέματα ασφαλείας οι οποίες προσαρμόζονται στις εκάστοτε ανάγκες των χρηστών.

Πώς το Internet of Things βελτιώνει τη ζωή στις «έξυπνες» πόλεις 

Αδιαμφισβήτητα ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία γινόμαστε μάρτυρες μιας γεωμετρικής προόδου των τεχνολογικών εξελίξεων. Από την αρχή του Διαδικτύου, είδαμε τον κόσμο να μεγαλώνει με όλη τη δύναμη που προσφέρει η συνδεσιμότητα, δηλαδή το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (Internet of Things).

Ήρθε η δεκαετία που έχουμε στη διάθεσή μας «έξυπνα» κοσμήματα, ρολόγια, τηλέφωνα και σπίτια. Όλα διασυνδέονται, επικοινωνούν μεταξύ τους και μοιράζονται τα δεδομένα μαζί μας για να μας ειδοποιούν ή να μας προειδοποιούν για οποιαδήποτε αλλαγή. Δεν χρειάζεται πια να ανησυχούμε μήπως αφήσαμε ανοιχτό το κλιματιστικό ή δεν σβήσαμε την κουζίνα στο σπίτι. Τώρα μπορούμε να το ελέγξουμε μέσω μιας εφαρμογής και σε περίπτωση που είναι ενεργό,  να το απενεργοποιήσουμε από απόσταση.

Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο ότι το 57% των ατόμων που χρησιμοποιούν συσκευές Internet of Things (IoT ) ισχυρίζεται πως εξοικονομεί χρόνο, ούτε το γεγονός πως έχουμε πάνω από 175 εκατομμύρια «έξυπνα» σπίτια παγκοσμίως και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς. Το επόμενο λογικό βήμα είναι οι «έξυπνες» πόλεις. Αυτές θα χρησιμοποιήσουν το Internet of Things για πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης και θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αστικοποίησης.

Η δύναμη μιας «έξυπνης» πόλης

Όσοι ζουν σε μια «έξυπνη» πόλη θα ασχολούνται με τον κόσμο γύρω τους μέσω των κινητών τηλεφώνων και άλλων φορητών οικιακών συσκευών και αυτοκινήτων. Αυτή η σύνδεση μπορεί να μειώσει το κόστος σε πολλές βιομηχανίες και να βελτιώσει τη βιωσιμότητα. Αλλά ποια είναι η πραγματική δύναμη μιας «έξυπνης» πόλης; Ας παραθέσουμε μερικά παραδείγματα. Οι «έξυπνοι» πόλοι θα μπορούν να φορτίσουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ο υπάρχων φωτισμός του δρόμου θα δώσει τη δυνατότητα στους «έξυπνους» πόλους να λειτουργούν ως συστήματα παρακολούθησης που συνδέονται με το τμήμα ασφαλείας της πόλης και ως σταθμοί επαναφόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ακόμη και κινητών συσκευών. Οι «έξυπνοι» πόλοι μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στη διαχείριση της κυκλοφορίας συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με ατυχήματα και τη στάθμευση, στη διαλεύκανση εγκλημάτων, στην πρόβλεψη του καιρού και σε άλλους τομείς. Μπορούν να συλλέξουν και να αναλύσουν τα δεδομένα και να βελτιώσουν τη λήψη αποφάσεων στα αστικά περιβάλλοντα.

Τα «έξυπνα» κτίρια, ως μέρη της «έξυπνης» πόλης, λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο και με τη χρήση των ίδιων τεχνολογιών. Ελέγχουν τις λειτουργίες του χώρου, όπως η θέρμανση, ο εξαερισμός και η ασφάλεια. Τα «έξυπνα» κτίρια θα μπορούν να συλλέγουν δεδομένα, βοηθώντας τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές εγκαταστάσεων να βελτιώσουν την απόδοσή τους, να μειώνουν, επίσης, τη χρήση ενέργειας και να ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η διαχείριση των αποβλήτων μπορεί να βελτιωθεί. Με τη χρήση συσκευών IoT σε μια «έξυπνη» πόλη μπορεί να μετρηθεί το επίπεδο των απορριμμάτων στους κάδους και τα δεδομένα αυτά να στέλνονται στους χειριστές. Έτσι, τα δεδομένα που θα προκύπτουν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτιστοποίηση των διαδρομών των απορριμματοφόρων ώστε να επισκέπτονται μόνο τους κάδους που πρέπει να αδειάσουν, μειώνοντας έτσι το λειτουργικό κόστος.

Η ροή, η πίεση και η διανομή νερού στην «έξυπνη» πόλη θα παρακολουθούνται μέσω της «έξυπνης» διαχείρισης νερού. Η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να βελτιώσει τους μηχανισμούς διανομής νερού και να μειώσει το κόστος. Με την αύξηση του πληθυσμού και την ενίσχυση της αστικοποίησης η «έξυπνη» διαχείριση των υδάτων μπορεί να βοηθήσει τις πόλεις να εξισορροπήσουν την προσφορά και τη ζήτηση νερού.

Οι προκλήσεις στις «έξυπνες» πόλεις

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξανόμενη ανάγκη ρύθμισης των σημείων που μπορούν να επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη μιας «έξυπνης» πόλης. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη νομοθεσίας και πολλοί από τους ενδιαφερόμενους είναι προσεκτικοί όσον αφορά την κοινοποίηση των δεδομένων τους. Αυτό επηρεάζει τους νομοθέτες στη δημιουργία των πολιτικών για την υποστήριξη της έρευνας και της ανάπτυξης.

Μια άλλη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι «έξυπνες» πόλεις είναι η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης. Τα έργα συχνά παραμένουν ατελή λόγω έλλειψης πόρων. Οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα είναι  ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης του θέματος των επενδύσεων.

Ωστόσο, τα ζητήματα ιδιωτικότητας και απορρήτου των πολιτών είναι η υπ’ αριθμόν ένα πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί στις πόλεις του μέλλοντος. Δεδομένου ότι οι συνδεδεμένες συσκευές IoT συλλέγουν και αναλύουν συνεχώς δεδομένα, η κατάσταση είναι πολύ επίφοβη όσον αφορά τα ηλεκτρονικά εγκλήματα. Οι πολίτες μπορούν επίσης να ανησυχούν για τις κάμερες που βρίσκονται στον «έξυπνο» οδικό φωτισμό, καθώς ενδεχομένως επηρεάζουν το απόρρητό τους. Αυτό μπορεί να επιλυθεί με την εκπαίδευσή τους αλλά και με την εξασφάλιση των συνδέσεων μεταξύ των συσκευών.

 Η «έξυπνη» τεχνολογία σε τέτοιο εύρος εφαρμογών βρίσκεται επί του παρόντος στο προεμπορικό στάδιο και τα επιχειρηματικά μοντέλα που μπορούν να την εξελίξουν μόλις αναπτύσσονται. Επίσης, υπάρχει έλλειψη δεξιοτήτων και ικανοτήτων που σχετίζονται με τα προϊόντα της.

Γιατί χρειαζόμαστε ως κοινωνία τις «έξυπνες» πόλεις

Ο υπερπληθυσμός σημαίνει ότι ορισμένοι πόροι σταδιακά στερεύουν. Υπάρχει μια κοινωνική και οικονομική ανισότητα, η οποία δημιουργεί προβλήματα στις κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Δεδομένου ότι η τεχνολογία αναπτύσσεται γρήγορα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις της τεχνητής νοημοσύνης και του Internet of Things για να χτίσουμε «έξυπνες» πόλεις, οι οποίες σταδιακά να αντιμετωπίσουν μερικά από αυτά τα ζητήματα.

Οι «έξυπνες» πόλεις βοηθούν την κοινότητα βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής καθενός ατόμου. Τα «έξυπνα» σπίτια μπορούν να μειώσουν τα έξοδα και να βελτιστοποιήσουν τους πόρους, βοηθώντας τους ιδιοκτήτες τους να εξοικονομήσουν χρήματα και χρόνο. Οι δημόσιες υποδομές, όπως σχολεία, δρόμοι και νοσοκομεία μπορούν επίσης να βελτιωθούν. Με «έξυπνα» σπίτια και πόλεις, το περιβάλλον και η υγεία μας θα γίνουν καλύτερα. Στην Ελλάδα έχουν ήδη ενεργοποιηθεί λύσεις από τον Δήμο Τρικκαίων, ενώ δοκιμάζονται και από άλλους σε όλη τη χώρα, ανάμεσά τους η Χάλκη και η Αστυπάλαια που θα εξελιχθούν σε «έξυπνα» –καθώς και «πράσινα»– νησιά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Με λίγα λόγια, το Internet of Things είναι ένα «παιχνίδι αλλαγής» που μετατρέπει με σταθερά βήματα τον σύγχρονο κόσμο μπροστά στα μάτια μας. Η αγορά IoT αναπτύσσεται ραγδαία. Είναι μόνο θέμα χρόνου το πότε θα φτάσουμε να περιβαλλόμαστε από ένα «πλέγμα» συνδεδεμένων συσκευών που επικοινωνούν μεταξύ τους και θα έχουν τη δύναμη να παρέχουν στους ανθρώπους αυτό που χρειάζονται για να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν τον τρόπο ζωής τους. 

Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρείες –τόσο startups όσο και καθιερωμένες επιχειρήσεις– που συμβάλλουν στην προώθηση των προτύπων της «έξυπνης» ζωής και προσφέρουν προϊόντα και λύσεις για μια πιο εύκολη καθημερινότητα. 

Το «έξυπνο» σπίτι είναι σίγουρα το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της σύγχρονης ζωής, αφού υπάρχουν ήδη 260 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι τα «έξυπνα» σπίτια στην Ευρώπη θα ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια το 2024. Γεγονός που σημαίνει πως άνω του 20% όλων των οικιών θα εξελιχθούν σε «έξυπνες» και θα ενταχθούν στα δίκτυα «έξυπνων» πόλεων.

Τι καλύτερο, εξάλλου, από την απόλυτη εξοικονόμηση ρεύματος, κινήσεων και, κυρίως, χρημάτων; 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις