Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

MASTERCARD: Το λαμπρό μέλλον της οικονομίας σε μια φαντασμαγορική εκδήλωση

Το ετήσιο Athens Innovation Forum της Mastercard άφησε για τα καλά πίσω του την περίοδο της πανδημίας και κοιτάει μπροστά με γνώμονα την αειφορία και την καινοτομία

Ένα μοναδικό σημείο στην Αθήνα, σήμα κατατεθέν των νοτίων προαστίων, αποτέλεσε τον ιδανικό χώρο για την πραγματοποίηση του ετήσιου Athens Innovation Forum της Mastercard, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, όπου δυναμικό «παρών» έδωσαν σημαντικές προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό, τον τραπεζικό και τον πολιτικό κόσμο.

Πρόκειται φυσικά για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, ώστε να ενημερωθεί για τις μελλοντικές εξελίξεις στο οικοσύστημα των πληρωμών και της καινοτομίας μέσα από εστιασμένες θεματικές, για την τρέχουσα κατάσταση στην τραπεζική και την ψηφιακή οικονομία, για την επόμενη ημέρα του τουρισμού, τις «έξυπνες» πόλεις, την κυβερνοασφάλεια, τα ψηφιακά νομίσματα, αλλά και την αναδυόμενη τάση του «digital first living» που εισέβαλε δυναμικά στη ζωή μας χάρη στην τεχνολογική εξέλιξη.

Ο τίτλος αντιπροσωπευτικός με όσα πρόκειται να συμβούν στο μέλλον: «Together Towards Tomorrow». Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, το μέλλον του ελληνικού τουρισμού προβλέπεται λαμπρό, καθώς οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ και, το κυριότερο, θα απορροφηθούν σε έργα υποδομής, τα οποία θα αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν και θα εκτινάξουν τον τουρισμό της χώρας.

Επίσης, το υπουργείο θα αναλάβει σημαντικές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές δράσεις, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας, της αειφορίας και της ανάπτυξης.

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, συνομιλώντας με τον επικεφαλής των Mastercard Advisors σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, δρα Άκη Τσεκούρα, επισήμανε τα οφέλη από την καινοτομία που ονομάζεται «έξυπνες» πόλεις για τους πολίτες και το οικοσύστημα, αλλά και όσα αποκομίζουν οι πόλεις εν γένει σε επίπεδο τόσο ανάπτυξης όσο και βιωσιμότητας από τη μέγιστη αξιοποίηση της τεχνολογίας. Πιο συγκεκριμένα, τονίστηκε η πρωτοφανής ανάπτυξη της Αθήνας, η οποία, παρά το αποτύπωμα που άφησε πάνω της η πανδημία του κορωνοϊού, έδειξε εμφανή σημάδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ενώ παράλληλα πρόκειται να αποτελέσει και την «πόλη του μέλλοντος», μέσα από σειρά επενδύσεων που θα συμβάλουν στην ψηφιοποίηση της πλειονότητας των υπηρεσιών του δήμου. Σε αυτό, καθοριστικό ρόλο έχει διαδραματίσει η πολύχρονη, στενή και άκρως επιτυχημένη συνεργασία του με τη Mastercard.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, εκπρόσωποι της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, επικεντρώθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο εν λόγω κλάδος, κυρίως λόγω της μεταστροφής του κοινού στα ψηφιακά εργαλεία, τονίζοντας ταυτόχρονα και τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στον ψηφιακό κόσμο. Στη συνέχεια συζητήθηκαν οι προκλήσεις που δημιουργήθηκαν από το ηλεκτρονικό εμπόριο, τόσο λόγω της πανδημίας όσο και της συνεχούς εξέλιξης της τεχνολογίας. Η πλειονότητα των καταναλωτών εξακολουθεί να παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στο e-commerce, τάση που δείχνει να γίνεται κυρίαρχη και να αποτελεί πηγή αναζωογόνησης και ευχαρίστησης για χιλιάδες καταναλωτές και κυρίως γυναίκες.

Στον τομέα της βιωσιμότητας, επισημάνθηκε η συμβολή της Mastercard στην πρωτοβουλία «World Food Programme» υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, χάρη στην οποία μεγάλοι οργανισμοί και επιχειρήσεις βοηθούν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες, εν έτει 2022, δεν έχουν πρόσβαση σε φαγητό και πόσιμο νερό. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό σκέλος ήταν αυτό κατά το οποίο αναδείχθηκε το ζήτημα του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού, με τη Mastercard να δεσμεύεται προς τους νέους, κυρίως, πολίτες για την παροχή του «αύριο» των απαραίτητων γνώσεων, δεξιοτήτων και εφοδίων, προκειμένου να ενημερωθούν για τις σημερινές προκλήσεις, να γίνουν χρηματοοικονομικά εγγράμματοι και να βλέπουν το μέλλον ως ένα σίγουρο περιβάλλον, το οποίο θα βιώνουν ως σωστοί πολίτες, οικονομικά υπεύθυνοι και ανεξάρτητοι.

Η ψηφιακή τεχνολογία δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει σημαντική ενότητα της εκδήλωσης της Mastercard, καθώς ενδιαφέρει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, όλων των ηλικιών. Την εποχή της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης, του καταιγισμού μηνυμάτων, διαφήμισης και ψηφιακού περιεχομένου, η κυβερνοασφάλεια καθίσταται μείζον ζήτημα, το οποίο απασχολεί όσους σχετίζονται με την τεχνολογία και όχι μόνο. Πλέον, όλες οι επιχειρήσεις είναι άρτια οργανωμένες για την αντιμετώπιση τυχόν κακόβουλου λογισμικού, παρέχοντας μάλιστα στους εργαζομένους τους την κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση, προκειμένου να τους προστατεύσουν.

Εν συνεχεία, η τεχνολογία blockchain αποτελεί εξαιρετικά σημαντική υπηρεσία της Mastercard, η οποία θέλει να καταστήσει τα κρυπτονομίσματα προσιτά στο ευρύτερο κοινό, διευκολύνοντας τις τράπεζες να εμπλακούν στον κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων. Αυτό το έχει πραγματοποιήσει, χτίζοντας μία «γέφυρα» μεταξύ των τραπεζών και μιας πλατφόρμας συναλλαγών κρυπτογράφησης με την ονομασία Paxos, η οποία θα παρέχει αυτές τις υπηρεσίες.

Τέλος, αναφορά έγινε στο «digital first living», μια αναδυόμενη τάση, η οποία έχει αλλάξει τα δεδομένα του εμπορίου σήμερα και απασχολεί πολλούς νέους ανθρώπους, οι οποίοι λατρεύουν τα social media και τη δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου. Ήδη, η Mastercard πραγματοποιεί καινοτόμες και φαντασμαγορικές καμπάνιες στο συγκεκριμένο περιβάλλον.

Ο στόχος έχει πλέον επιτευχθεί και το Mastercard Innovation Forum αποτελεί πλέον μία εκδήλωση-ορόσημο για το οικοσύστημα των πληρωμών και της τεχνολογίας. Το όραμα της ψηφιακής οικονομίας είναι σήμερα πιο ισχυρό από ποτέ και η τεχνολογία αποτελεί τον καταλύτη για τη δημιουργία νέων οικοσυστημάτων που αποσκοπούν στην αειφόρο ανάπτυξη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις