Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τεχνητή νοημοσύνη: Κυρίαρχος του παιχνιδιού – Η εποχή της ξεκίνησε

Το Startupper Mag ξετυλίγει το κουβάρι της τεχνητής νοημοσύνης, της κυρίαρχου πλέον στο ψηφιακό παιχνίδι, μέχρι το (κοντινό;) μέλλον όπου αντίστοιχες αναλύσεις θα γίνονται από την AI... για την ΑΙ!

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει πάρει τα ηνία, οδηγεί την κούρσα της τεχνολογικής επανάστασης και δείχνει τον δρόμο για το μέλλον. Ένα μέλλον που φαντάζει εντυπωσιακό αλλά ταυτόχρονα αφήνει και μία αίσθηση ανησυχίας και ανυπομονησίας για αυτό που έρχεται, για τα νέα δεδομένα που παίρνουν σάρκα και οστά και εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας βάζοντας μας για τα καλά στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης.

Το Startupper Mag ξετυλίγει το κουβάρι της τεχνητής νοημοσύνης, της κυρίαρχου πλέον στο ψηφιακό παιχνίδι, μέχρι το (κοντινό;) μέλλον όπου αντίστοιχες αναλύσεις θα γίνονται από την AI… για την ΑΙ!

Η νέα εποχή ξεκίνησε

Μερικές δεκαετίες πριν συζητούσαμε σε θεωρητικό και μόνο πλαίσιο για τα απίστευτα τεχνολογικά θαύματα που επιφύλασσε το μέλλον και τότε όλα αυτά φάνταζαν ουτοπικά. Κανένας ανθρώπινος νους δεν μπορούσε να συλλάβει το μέγεθος και τις απέραντες δυνατότητες που οι νέες τεχνολογίες θα έφερναν. Αυτή η εποχή έφτασε, την βιώνουμε τώρα όλοι και μας ανοίγει νέους ορίζοντες τους οποίους δεν τολμάμε πολλές φορές ούτε να σκεφτούμε, δεν πιστεύουμε στα μάτια μας και αναρωτιόμαστε αν όλα αυτά είναι αληθινά τείνοντας συχνά να παριστάνουμε πως δεν συμβαίνει τίποτα ή πως όλα είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, κάτι που αφορά μελλοντικές γενιές και όχι εμάς.

Πρόκειται όμως για ψευδαίσθηση την οποία ίσως δημιουργούμε σαν δίχτυ ασφαλείας για το άγνωστο που μας χτυπάει την πόρτα, στέκεται μπροστά μας και μας κοιτάει κατάματα. Μας καλωσορίζει σε έναν νέο κόσμο που είναι όμορφος, με άπειρα καινούργια σκηνικά να μας καλούν να τα ανακαλύψουμε. Υπάρχουν ωστόσο και δρόμοι δύσβατοι στο νέο ταξίδι, αλλά είναι και αυτά κομμάτι της εξερεύνησης στην οποία όλοι θα λάβουμε μέρος αργά ή γρήγορα γιατί δεν θα μπορούμε να την αγνοούμε για πάντα. Γίνεται ένα με εμάς και την καθημερινότητά μας.

Όλα ξεκίνησαν με το Chat gpt

Η θεαματική είσοδος του Chat gpt πριν μερικούς μήνες ήταν πρόδρομος των τεχνολογικών εξελίξεων που ζούμε και βλέπουμε πλέον καθημερινά. Ήρθε και άλλαξε τα δεδομένα και μας βοήθησε να κάνουμε το πρώτο βήμα και να εισέλθουμε στην καινούργια πραγματικότητα, διεύρυνε τους ορίζοντες, μας εξέπληξε και μας διευκόλυνε δίνοντας μας λύσεις για τις πιο απλές μέχρι και τις πιο σύνθετες εργασίες. Εξοικονόμησε χώρο, χρόνο και μας προετοίμασε για το επόμενο κεφάλαιο της περιπέτειας του νέου κόσμου δυνατοτήτων.

Είναι ενδεικτικό ότι το Chat gpt έφτασε το ένα εκατομμύριο χρήστες σε μόλις 5 ημέρες, ενώ άλλες εφαρμογές-κολοσσοί χρειάστηκαν πολλαπλάσιο χρόνο. Το Netflix χρειάστηκε 3.5 χρόνια, το Twitter 2 χρόνια, το Facebook 10 μήνες και το Instagram 2.5 μήνες.

Η σειρά της Creative AI

H Creative AI, που είναι ένας τομέας της Generative AI και ειδικεύεται στις δημιουργικές εργασίες, θα ταράξει τα νερά και θα αμφισβητήσει πολλούς τομείς, συνθήκες και πράγματα που θεωρούσαμε ως τώρα δεδομένα και θα μας φέρει αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πλέον να εκτελεί εργασίες που κάποτε προορίζονταν μόνο για ανθρώπους. Η μηχανική μάθηση και τα σύγχρονα συστήματα των υπολογιστών μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε δημιουργικές εργασίες για τη δημιουργία μοναδικών και καινοτόμων ιδεών που μπορούν να είναι επωφελείς για διάφορους κλάδους που η Creative AI χρησιμοποιείται.

Creative AI: Eφαρμογές και προκλήσεις

Βιβλία, ταινίες, παιχνίδια, προϊόντα θα δημιουργούνται από την Creative AI και παρά την αμφισβήτηση που θα υπάρχει στην αρχή, η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει η νέα κανονικότητα και θα γίνει η προεπιλογή λόγω της ποιότητάς της και του χαμηλού κόστους της. Ο σκεπτικισμός και η ανησυχία γύρω από τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στις δημιουργικές βιομηχανίες θα διαλυθούν σταδιακά, δίνοντας τη θέση τους στην αποδοχή.

Η ταχύτητα και η υπολογιστική ισχύς της τεχνητής νοημοσύνης θα δημιουργήσει κλίμακα εξατομίκευσης. Πλήρως προσωποποιημένες διαδρομές μάθησης για κάθε μαθητή με βάση τις ικανότητες, τα ενδιαφέροντα, τους στόχους και την πρόοδό του. Επίσης, ιατρικά πλάνα βασισμένα στο ιστορικό του ατόμου, τις γενετικές πληροφορίες και δεδομένα για τον τρόπο ζωής. Σχεδόν όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες θα είναι εξατομικευμένες. Θα μάθουμε σταδιακά να ζούμε σε έναν κόσμο που θα δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη και δεν θα βλέπουμε πια τη διαφορά ούτε θα μας ενοχλεί.

Η Creative AI θα αμφισβητήσει την κυριαρχία εταιρειών με υπηρεσίες στη συμβουλευτική, τη νομική, τις χρηματοδοτήσεις και πολλά άλλα. Αυτές οι επιχειρήσεις βασίζονται στην ανθρώπινη τεχνογνωσία και δημιουργικότητα για να παρέχουν υψηλής ποιότητας και εξατομικευμένες λύσεις για τους πελάτες τους. Ωστόσο, η Creative AI θα μπορούσε να προσφέρει ταχύτερες, φθηνότερες και εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν ή να υπερβούν τις προσδοκίες των πελατών.

Ένας άλλος τομέας που βρίσκει εφαρμογή είναι η μουσική σύνθεση, ακολουθώντας προκαθορισμένους κανόνες και μοτίβα, να δημιουργήσει μουσική που ταιριάζει στα καθορισμένα κριτήρια και να δημιουργήσει μια μοναδική μελωδία, βοηθώντας έτσι μουσικούς παραγωγούς να βρουν έμπνευση και να ξεπεράσουν δημιουργικά εμπόδια.

Τέλος, χρησιμοποιείται στην κινηματογραφική βιομηχανία. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μιμηθεί τα στυλ γραφής διάσημων σεναριογράφων αναλύοντας τα προηγούμενα έργα τους και στη συνέχεια να δημιουργήσει διαλόγους, σημεία πλοκής και χαρακτήρες με βάση το στυλ γραφής του σεναριογράφου. Αυτό μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και προσπάθεια στους συγγραφείς.

Disrupt στις δουλειές γνώσης

Οι δουλειές γνώσης που περιλαμβάνουν καθήκοντα όπως η έρευνα, η ανάλυση, η ερμηνεία δεδομένων και η επίλυση προβλημάτων, παραδοσιακά γίνονται από δικηγόρους, οικονομικούς αναλυτές και ερευνητές που περνούν χρόνια για να αποκτήσουν εμπειρία στους αντίστοιχους τομείς. Ωστόσο, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται, έχει τη δυνατότητα να διαταράξει αυτό το status quo αυτοματοποιώντας πολλές εργασίες, οδηγώντας τόσο σε οφέλη όσο και σε προκλήσεις τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους. Ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους είναι η αύξηση της παραγωγικότητας. Καθώς τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης γίνονται πιο προηγμένα και ικανά να παράγουν περιεχόμενο υψηλής ποιότητας, μπορούν να αναλάβουν χρονοβόρες εργασίες όπως η έρευνα και η ανάλυση δεδομένων, απελευθερώνοντας τους εργαζόμενους και δίνοντάς τους την επιλογή να επικεντρωθούν σε πιο σύνθετες ή δημιουργικές εργασίες.

Ωστόσο, παρουσιάζονται σημαντικές προκλήσεις όπως ο πιθανός εκτοπισμός των εργαζομένων καθώς τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης γίνονται πιο ικανά, μπορούν να αναλάβουν πολλά από τα καθήκοντα που προηγουμένως εκτελούσαν οι εργαζόμενοι, οδηγώντας σε πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, Η εξεύρεση τρόπων για να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι δεν θα μείνουν πίσω καθώς προχωρά η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται επιτακτική.

Η Creative AI θα κάνει disrupt στις δουλειές γνώσης, προσφέροντας νέες δυνατότητες και προκλήσεις τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τις μηχανές. Το ερώτημα δεν είναι αν η Creative AI θα αντικαταστήσει τους ανθρώπινους εργαζόμενους, αλλά πώς οι εργαζόμενοι θα προσαρμοστούν και θα συνεργαστούν με την Creative AI για να δημιουργήσουν αξία και καινοτομία. Η Creative AI φέρνει επανάσταση στις δημιουργικές βιομηχανίες χωρίς να αντικαθιστά την ανθρώπινη δημιουργικότητα, αλλά λειτουργεί ως εργαλείο για την ενίσχυσή της, είναι μια καινοτόμος λύση που μπορεί να δημιουργήσει νέες ιδέες.

Ωστόσο, υπάρχουν και φωνές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την τεχνητή νοημοσύνη. Πριν λίγες ημέρες ο Τζέφρι Χίντον, που θεωρείται πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης και κορυφαίο στέλεχος της Google, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter πως παραιτήθηκε ώστε να μπορεί να μιλάει ελεύθερα για τους κινδύνους που προκύπτουν από την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς να πρέπει να σκεφτεί με ποιον τρόπο αυτό θα επηρεάσει την εταιρεία, αφού όπως επισημαίνει οι υπολογιστές μπορεί να γίνουν εξυπνότεροι από τον άνθρωπο και μάλιστα πολύ νωρίτερα από ότι αναμενόταν.

Η τεχνολογική επανάσταση που πρέπει να… τιθασευτεί!

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε και η Creative AI δημιουργεί νέα όρια πέρα από αυτά που θεωρούσαμε δυνατά ως τώρα. Από τη δημιουργία τέχνης και μουσικής έως το σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών, η τεχνητή νοημοσύνη αποδεικνύεται ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. Η νέα εποχή υπόσχεται πολλά, όμως καθώς διερευνούμε τις δυνατότητες που προσφέρει είναι σημαντικό να να λάβουμε υπόψη τις επιπτώσεις ώστε όλα να λειτουργήσουν με τρόπο που θα ενισχύουν την ανθρώπινη δημιουργικότητα και θα ωφελούν την κοινωνία στο σύνολό της. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γίνει αντίπαλος ή σύμμαχος, να λειτουργήσει ως ένας δυναμικός και ισχυρός βοηθός και εδώ είναι που ξεκινάει ο δικός μας ρόλος, τον οποίο πρέπει να παίξουμε σωστά για να βγούμε κερδισμένοι και να συμβαδίσουμε ομαλά και παράλληλα με την τεχνητή νοημοσύνη στη νέα διάσταση που παρουσιάζεται, καθώς -είτε το θέλουμε τελικά είτε μας προκαλεί φόβο η προοπτική- θα αλλάξει όλα όσα ξέραμε ως τώρα.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Startupper Mag #37

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις