Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Καινοτόμα αντι-ιικά προστατευτικά αυτοκόλλητα για χειρουργικές μάσκες, made in Israel!

Το “Maya”, ένα τρισδιάστατο τυπωμένο αυτοκόλλητο νανοτεχνολογίας, το οποίο πολλαπλασιάζει τον βαθμό προστασίας στις χειρουργικές μάσκες που φοριούνται από το ιατρικό προσωπικό και δη απέναντι στο στέλεχος του κορωνοϊού, ανέπτυξε και παρουσιάζει το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ, Technion. Η ιδέα για την δημιουργία του εν λόγω προϊόντος προέκυψε τον περασμένο Φεβρουάριο όταν και ενέσκηψε η πανδημία. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Eyal Zussman της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Technion έγινε κοινωνός της συνολικότερης έλλειψης απόλυτα εξειδικευμένων προστατευτικών μέσων και εξοπλισμού και δη για τα στελέχη του τομέα υγείας, οι οποίοι βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του Covid-19.

Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Zussman: «Τότε, όχι μόνο υπήρχε έλλειψη προστατευτικών μασκών προσώπου, αλλά το ιατρικό προσωπικό αναγκαζόταν να φορά κοινές χειρουργικές μάσκες, οι οποίες από μόνες τους κρίνονται ως εντελώς ακατάλληλες για τον σκοπό και τον ρόλο που καλούνται να παίξουν». Δικαίως, καθώς οι συγκεκριμένες χειρουργικές μάσκες φοριούνται συνήθως έτσι ώστε ο ασθενής σε ένα νοσοκομείο να μπορεί να αποφύγει την απευθείας μόλυνση από τον γιατρό. Την ίδια στιγμή, το ιατρικό προσωπικό διέρχεται αρκούντως υψηλό κίνδυνο να προσβληθεί από τον ιό.

Πόσο, μάλλον, από την στιγμή κατά την οποία το SARSCoV-2, το οποίο προκαλεί την ασθένεια γνωστή ως κορωνοϊο, μπορεί να μεταδοθεί όταν ένα άτομο βρίσκεται σε «στενή» επαφή (σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου) με κάποιον που έχει αναπνευστικά συμπτώματα (λ.χ. βήχας ή φτέρνισμα) και ως εκ τούτου κινδυνεύει η έκθεση του στόματος, της μύτης ή των ματιών σε δυνητικά μολυσματικά αναπνευστικά σταγονίδια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Το “Maya” εκτυπώνεται χρησιμοποιώντας μια ειδική τεχνική εκτύπωσης 3D που αναπτύχθηκε από την ομάδα του καθηγητή Zussman στο Technion και αποτελείται από νανομετρικές ίνες επικαλυμμένες με απολυμαντικά. Αποστολή της; Να ενισχύσει τον περιορισμό των νανοσωματιδίων και να εξουδετερώσει αποτελεσματικά τους ιούς καθώς αγγίζουν τη μάσκα. Το αυτοκόλλητο προσομοιάζει με μια φαρδιά ετικέτα και στερεώνεται στην εξωτερική επιφάνεια της ιατρικής μάσκας.

Σκοπός του “Maya” είναι να απορροφώνται τα σταγονίδια στο δίκτυο ινών και αυτομάτως ο ιός να παγιδεύεται! Επιπροσθέτως, το αυτοκόλλητο επικαλύπτεται με ένα βιοκτόνο που απελευθερώνεται και καθιστά τον ιό αναποτελεσματικό!

Ήδη, το “Maya” έχει δοκιμαστεί με προστατευτικές μάσκες προσώπου σε μια σειρά από ιατρικά κέντρα στο Ισραήλ, όπως λ.χ. το Ιατρικό Κέντρο Galilee, το Rambam Health Care Campus και το Ιατρικό Κέντρο Bnai Zion στη Χάιφα, το Νοσοκομείο Ichilov στο Τελ Αβίβ και το Ιατρικό Κέντρο Shaarei Zedek στην Ιερουσαλήμ.

Απομένει η έναρξη της μαζικής παραγωγής του, κάνοντας διαθέσιμα τα εν λόγω προστατευτικά αυτοκόλλητα στο Ισραηλινό ιατρικό προσωπικό, αλλά και στο ευρύ κοινό, ενώ έχουν ήδη συναφθεί συμφωνίες αποκλειστικότητας με τον Καναδά, την Ιαπωνία και την Ισπανία.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις