Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γιατί τα σούπερ μάρκετ “αγαπάνε” τα apps παραγγελίας φαγητού

Οι εφαρμογές παραγγελίας φαγητού προσφέρουν όλη την απαραίτητη υποδομή για παραγγελίες online, app - πληρωμές και μερικές προσφέρουν και το δικό τους στόλο για αποστολές προϊόντων.

Όλα ξεκίνησαν στον πρώτο εγκλεισμό μας την περασμένη άνοιξη όταν το σύνολο των σούπερ μάρκετ, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην απότομη αύξηση της ζήτησης στις παραγγελίες μέσω Internet, με τεράστιους χρόνους παράδοσης.
Στο μεσοδιάστημα είδαμε όλες τις αλυσίδες να οργανώνουν καλύτερα τις υποδομές τους, ή να δημιουργούν νέες, για τηλεφωνικές ή online παραγγελίες και την αποστολή τους στο σπίτι με δικά τους μέσα ή μέσω συνεργασιών με τα γνωστά μας apps παραγγελίας φαγητού.
Το καλό στην υπόθεση είναι ότι προς το παρόν οι χρόνοι παράδοσης των προϊόντων από παραγγελίες online είναι αυθημερόν στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Οι εφαρμογές παραγγελίας φαγητού προσφέρουν όλη την απαραίτητη υποδομή για παραγγελίες online, ένα app, ψηφιακές πληρωμές ενώ μερικές προσφέρουν και το δικό τους στόλο για τις αποστολές προϊόντων. Βέβαια το δυνατό τους σημείο είναι ότι έχουν πρόσβαση σε χιλιάδες καταστήματα φαγητού και πλέον σούπερ μάρκετ, μανάβικα, κάβες και παντοπωλεία και εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες που παραγγέλνουν τα πάντα μέσα από το κινητό τους καθημερινά.
Από την άλλη αυτές οι υπηρεσίες αυτές έχουν κόστος (η προμήθεια ξεκινά από το 15%)  το οποίο μπορεί να αποδειχτεί σημαντικό για προϊόντα χαμηλών περιθωρίων κέρδους και για πολλούς είναι μια από τις αιτίες των ανατιμήσεων, ειδικά στα σουβλάκια.

Delivery.gr

Θα ξεκινήσουμε με την πιο πρόσφατη συνεργασία από τον πρωτοπόρο του onine delivery στην Ελλάδα. Το Delivery.gr εκτός από φαγητό είχε επεκτείνει σημαντικά τις συνεργασίες του μετά την πανδημία με πολλά τοπικά παντοπωλεία, είδη δώρων, μανάβικα και κάβες.
Εδώ και λίγες μέρες οι χρήστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μπορούν να παραγγείλουν 2.500 κωδικούς από τα ΑΒ Βασιλόπουλος με 25 ευρώ ελάχιστη παραγγελία και παράδοση εντός 2 ωρών από τον στόλο του delivery.gr. Το Delivery.gr εξαγοράστηκε πρόσφατα από τον όμιλο Μούχαλη, ένα μεγάλο όνομα στο χονδρικό εμπόριο καπνοβιομηχανικών προϊόντων, στις διανομές προϊόντων αλλά και σε υπηρεσίες franchise περιπτέρων και καταστημάτων μικρής λιανικής και ως εκ τούτου έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών στις παραδόσεις με ιδιόκτητα μέσα. Η ΑΒ Βασιλόπουλος λειτουργεί και το δικό του eshop, www.ab.gr/shop.

efood.gr

Το efood.gr της Delivery Hero τάραξε τα νερά τον περασμένο Μάρτιο με την ανακοίνωση τη προσθήκης χιλιάδων κωδικών του Σκλαβενίτη στο app του. Μέσα στους δύο πρώτους μήνες συνεργασίας το efood είχε πετύχει πλήρη κάλυψη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πλέον η υπηρεσία είναι διαθέσιμη στον Βόλο και τη Λάρισα ενώ επόμενοι σταθμοί είναι η Πάτρα, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο Κρήτης.
Η ελάχιστη παραγγελία είναι 30 ευρώ και είναι διαθέσιμα πάνω από 2.500 κωδικοί προϊόντα με τη παράδοση των παραγγελιών πραγματοποιείται αυθημερόν για παραγγελίες μέχρι τις 4μμ ή την επόμενη ημέρα για παραγγελίες μετά τις 4μμ.
O Σκλαβενίτης εξαγόρασε πρόσφατα το caremarket.gr (πρώην yoda.gr).

box.gr

To box.gr της Cosmote λίγο πριν το lockdown ανακοίνωσε δυο συνεργασίες με σουπερμάρκετ ενώ προχώρησε και σε απορρόφηση της υπηρεσίας παραγγελίας φαγητού της Skroutz. Οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε πάνω από 10.000 κωδικούς ανά αλυσίδα των σούπερ μάρκετ Μασούτης και Κρητικός σε πάνω από 50 πόλεις της Ελλάδας. Επίσης, μπορούν να αξιοποιήσουν και τις κάρτες πιστότητας των συγκεκριμένων σούπερ μάρκετ.
Στον Μασούτη η παραγγελία έρχεται σπίτι εντός 2-3 ωρών με την ελάχιστη παραγγελία να είναι 40 ευρώ ενώ στον Κρητικό έχει παράδοση αυθημερόν με ελάχιστη παραγγελία 50 ευρώ και εντός μιας ώρας από τα Κρητικός express με ελάχιστη χρέωση 5 ευρώ.

Wolt

Η  Φινλανδική Wolt προσφέρει παραδόσεις φαγητού από εστιατόρια αλλά και γρήγορο φαγητό και γλυκά στην Αθήνα με δικούς της διανομείς και ενώ προσφέρει και υπηρεσίες από το λιανεμπόριο γενικά σε άλλες πόλεις δεν έχει ενεργοποιήσει αυτή την υπηρεσία στην Αθήνα.

stoferno.gr

Η ελληνική Startup έχει φτιάξει μια υπηρεσία crowdsource delivery και έχει πάρει πρόσφατα άδεια κούριερ. Δραστηριοποιείται στα βόρεια προάστια της Αθήνας και έχει στη πλατφόρμα της δεκάδες καταστήματα όλων των ειδών, από παντοπωλεία μέχρι γαλακτοπωλεία, κάβες και φαρμακεία.

Γαλαξίας

O Γαλαξίας δεν έχει ακόμα αγγίξει το ηλεκτρονικό εμπόριο, κάτι που σχεδιάζεται φυσικά, αλλά προσφέρει τηλεφωνικές παραγγελίες και παραγγελίες μέσω email με παράδοση με δικό του στόλο αυτοκινήτων αυθημερόν.

MyMarket

To MyMarket λειτουργεί το δικό του Eshop στη διεύθυνση eshop.mymarket.gr με χιλιάδες κωδικούς απορροφώντας το online σούπερ μάρκετ WeLoveSupermarket ενώ τον Απρίλιο είχε συνεργαστεί με την Uber για παράδοση των παραγγελιών.

e-fresh.gr

Το e-fresh είναι το πρώτο αμιγώς ψηφιακό σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και προσφέρει παραδόσεις ακόμα και αυθημερόν με ελάχιστη παραγγελία 25 ευρώ.

shelf.gr

Πρόκειται για μια υπηρεσία παρόμοια με αυτή του Stoferno.gr αλλά με εστίαση στα σούπερ μάρκετ.  Έχει ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και αυτή τη στιγμή δεν δέχεται νέες εγγραφές στο app του.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις