Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Brainomix: Η Startup του ακαδημαϊκού Μιχάλη Παπαδάκη “σήκωσε” νέα χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Αντικείμενο της ομάδας της Brainomix είναι η ανάπτυξη ειδικών βιοδεικτών απεικόνισης, ένα πολύτιμο εργαλείο ακριβείας για τους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, ώστε να προσφέρουν εξατομικευμένες και καλύτερης ποιότητας θεραπείες στους ασθενείς.

Η βρετανική medtech startup Brainomix, πίσω από την οποία βρίσκεται ο Έλληνας co-founder και CEO Μιχάλης Παπαδάκης, σήκωσε περισσότερα από 18 εκατομμύρια ευρώ σε νέο Series Β γύρο χρηματοδότησης, με φόντο την περαιτέρω ανάπτυξη των λύσεων για τον τομέα της υγείας που αναπτύσσει με βάση την τεχνητή νοημοσύνη. Σχεδόν μια δεκαετία μετά την έναρξη της, η Brainomix έχει συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους άνω των 30 εκατ. ευρώ, συμμετέχοντας σε περισσότερους από έξι γύρους χρηματοδότησης.

Αντικείμενο της ομάδας της Brainomix είναι η ανάπτυξη ειδικών βιοδεικτών απεικόνισης, ένα πολύτιμο εργαλείο ακριβείας για τους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, ώστε να προσφέρουν εξατομικευμένες και καλύτερης ποιότητας θεραπείες στους ασθενείς.

Μέσω των κεφαλαίων που εξασφάλισε στο νέο γύρο χρηματοδότησης, η Brainomix θέλει να αναπτύξει λύσεις για την αντιμετώπιση της πνευμονικής ινώσεως καθώς και διαφόρων μορφών καρκίνου. Η ομάδα του Μιχάλη Παπαδάκη πρόκειται να διεξάγει σειρά κλινικών δοκιμών ώστε οι λύσεις της Brainomix να γίνουν ευρύτερα αποδεκτές, ενώ παράλληλα βασικό στόχο συνιστά η ανάπτυξη της ομάδας της εταιρείας τόσο στην έδρα της στην Οξφόρδη όσο και διεθνώς.

«Όταν ξεκινήσαμε το project της Brainomix, οι τεχνολογίες υποστήριξης αποφάσεων με βάση την τεχνητή νοημοσύνη βρίσκονταν ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, ενώ το ιατρικό προσωπικό όπως οι γιατροί και οι ακτινολόγοι ήταν ιδιαίτερα δύσπιστοι όσον αφορά τη χρησιμότητά του. Έπρεπε να επενδύσουμε στην εξασφάλιση κλινικών τεκμηρίων ώστε να δείξουμε ότι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν θεραπεία όταν οι γιατροί χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες μας. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο, πιθανώς ως αποτέλεσμα της πανδημίας η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει ευρέως αποδεκτή στην ιατρική διάγνωση, ως ένας τρόπος υποστήριξης – αλλά όχι αντικατάστασης των γιατρών» δήλωσε με αφορμή τη νέα χρηματοδότηση ο Μιχάλης Παπαδάκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πλατφόρμα e-Stroke της Brainomix έχει χρησιμοποιηθεί για την περίθαλψη 600.000 ασθενών σε 300 νοσοκομεία της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Έχει αποδειχθεί πως επιταχύνει τη διαδικασία θεραπείας για  τους πάσχοντες από εγκεφαλικό.

«Παρατηρήσαμε ένα μεγάλο κενό στον τομέα της υγείας παγκοσμίως, με εκατομμύρια ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό να χάνουν σωτήριες θεραπείες επειδή εισήχθησαν σε νοσοκομεία που δεν είχαν την κατάλληλη εμπειρία και τεχνογνωσία για να διαγνώσουν με αξιοπιστία και να περιθάλψουν αυτούς τους ασθενείς. Βασική ιδέα ήταν να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να αυτοματοποιήσουμε την ανάλυση αξονικής τομογραφίας εγκεφάλουτων  ασθενών με εγκεφαλικό και να υποστηρίξουμε τους γιατρούς πρώτης γραμμής ώστε να λαμβάνουν αποφάσεις διάγνωσης και θεραπείας», συμπλήρωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Brainomix.

Η medtech Startup ξεκίνησε το 2012 ως spin-out από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από τον Μιχάλη Παπαδάκη, συνιδρυτή και CEO, και τον Andrew Barker. Ο  Μιχάλης Παπαδάκης έχει μακρά εμπειρία στη βιοχημεία, τις νευροεπιστήμες και την ιατρική καινοτομία, ενώ ο Andrew Barker έχει εμπειρία στο μάρκετινγκ, τη διαχείριση και τη μηχανική. Ο Παπαδάκης μοιράστηκε ότι ξεκίνησαν χτίζοντας την ομάδα και μετά προχώρησαν στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. Όπως δηλώνει ο ιθύνων νους της Brainomix, η εταιρεία θα παραμείνει επικεντρωμένη στην παροχή λύσεων που καλύπτουν ανάγκες και κενά στον παγκόσμιο κλάδο της υγείας.

Brainomix: Ένα παράδειγμα στις ακαδημαϊκές Startups με Έλληνα CEO!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις