Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Moderna ξεκινά κλινική δοκιμή για mRNA εμβόλιο εναντίον του HIV

Η Moderna ανακοίνωσε χθες ότι ξεκίνησε κλινικές δοκιμές Φάσης Ι ενός εμβολίου mRNA εναντίον του HIV, χορηγώντας ήδη την πρώτη δόση σε εθελοντές

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna συνεργάστηκε με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) για να αναπτύξει το εμβόλιο, για το οποίο χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με αυτή του επιτυχημένου εμβολίου της κατά της COVID-19.

Οι πρώτες δόσεις χορηγήθηκαν χθες  σε εθελοντές  στο George Washington University School of Medicine and Health Sciences στην Ουάσιγκτον. Σε ανακοίνωση της εταιρείας , ο Δρ. Μαρκ Φάινμπεργκ, που είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της IAVI, δήλωσε: «Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι που προωθούμε τον σχεδιασμό του εμβολίου HIV με την πλατφόρμα mRNA της Moderna. Η αναζήτηση για ένα εμβόλιο κατά του HIV ήταν μακρά και προκλητική και η ύπαρξη νέων εργαλείων όσον αφορά τα ανοσογόνα και τις πλατφόρμες θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την επίτευξη ταχείας προόδου προς ένα επειγόντως απαραίτητο, αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του HIV».

Σχεδόν 38 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1,3 εκατομμυρίων στις ΗΠΑ, ζουν με τον ιό HIV, ή τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στη δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια AIDS.

Η διάγνωση του HIV θεωρούνταν κάποτε ως θανατική ποινή. Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της επιδημίας του AIDS στις ΗΠΑ στα μέσα της δεκαετίας του 1990, περισσότεροι από 50.000 θάνατοι συνέβαιναν κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Σήμερα, ο HIV είναι πολύ πιο διαχειρίσιμος με φάρμακα που μπορούν να υποβιβάσουν τα ιικά φορτία σε μη ανιχνεύσιμα, ώστε ο ιός να μην μπορεί να μεταδοθεί, καθώς και με χάπια που μπορούν να ληφθούν για την πρόληψη της μόλυνσης όσων είναι αρνητικοί στον HIV. Όμως, παρά τις δεκαετίες έρευνας, κανένα εμβόλιο δεν αναπτύχθηκε ποτέ. Αρκετά υποψήφια συμμετείχαν  σε κλινικές δοκιμές αλλά απέτυχαν σε μεταγενέστερα στάδια.

Το νέο εμβόλιο χρησιμοποιεί mRNA, ή αγγελιοφόρο RNA, το οποίο διδάσκει στα κύτταρα του σώματος πώς να παράγουν πρωτεΐνες που πυροδοτούν τις ανοσολογικές αποκρίσεις. Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει όχι μόνο ένα πρωτογενές εμβόλιο αλλά και ένα ενισχυτικό για την παροχή ανοσογόνων HIV – μορίων που προκαλούν μια ανοσολογική απόκριση μέσω mRNA.

Μόλις το μόριο εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, θα πρέπει να διεγείρει συγκεκριμένα λευκά αιμοσφαίρια, που ονομάζονται Β κύτταρα και να προκαλέσει την παραγωγή ενός είδους αντισωμάτων, των λεγόμενων «ευρέως εξουδετερωτικών αντισωμάτων» (broadly neutralizing antibodies) ή bnAbs, που μπορούν να δράσουν κατά πολλών στελεχών του HIV που κυκλοφορούν σήμερα. Ύστερα από αυτό θα χρησιμοποιηθούν ενισχυτικές δόσεις που χρησιμοποιούν mRNA για άλλες μικρές αντιγονικές πρωτεΐνες ώστε να καθοδηγήσουν τη διαδικασία της υπερμεταλλαγής στη σωστή κατεύθυνση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, στη Φάση Ι της δοκιμής θα συμμετάσχουν 56 υγιείς, αρνητικοί στον HIV εθελοντές, από τους οποίους οι 48 θα λάβουν μία ή δύο δόσεις του εμβολίου mRNA και οι 32 θα λάβουν επίσης και το ενισχυτικό. Οι υπόλοιποι οκτώ θα λάβουν μόνο την ενισχυτική δόση. Στη συνέχεια, οι ερευνητές θα παρακολουθήσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου έως και έξι μήνες αφότου οι συμμετέχοντες λάβουν την τελική τους δόση.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις