Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H Metrica ανέπτυξε το drone που εντοπίζει τα πιο δύσβατα σημεία

Το Drones2GNSS είναι ένα πλήρες σύστημα που χαρτογραφεί τις λιγότερο ορατές θέσεις στον χάρτη.

Η Metrica δίνει μια λύση σε ένα κοινό ζήτημα που αφορά την εφαρμογή της μέτρησης μέσω GNSS, αξιοποιώντας το drone για έναν ακριβή εντοπισμό. Η εταιρεία τοπογραφικών οργάνων και περιβαλλοντικού εξοπλισμού πάει ένα βήμα πιο πέρα από το GPS, σε σημεία περιορισμένης ορατότητας και υπό δύσκολες συνθήκες, καταργώντας έτσι τα παραδοσιακά μέσα.  

Το Drones2GNSS, που κατασκευάστηκε μέσω της δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», μαζί με την ελληνική Space Geomatica P.C. και την Ερευνητική Μονάδα Γεωπληροφορικής SenseLab του Πολυτεχνείου Κρήτης, αποτυπώνει χάρη στο στυλεό και τους αλγόριθμους αναγνώρισης εικόνας, που χρησιμοποιεί στις πτήσεις του, γεωγραφικά σημεία θεωρητικά “άπιαστα” ή μάλλον λιγότερο ορατά, προσδιορίζοντας αυτόματα τις συντεταγμένες τους.  

Πρόκειται για ένα αυτόνομο σύστημα drone, το οποίο φέρει επίσης κάμερα και μετρά τις αποστάσεις, με στόχο να συμβάλλει πρακτικά στους τομείς της τοπογραφίας, της βιομηχανίας, της ναυτιλίας και του περιβάλλοντος. Οι δύο εταιρείες έχουν παρουσιάσει ήδη το προϊόν σε ειδικούς του χώρου όπως τεχνικές εταιρείες, οργανισμούς και μηχανικούς, παίρνοντας θετικό feedback για τις προοπτικές ανέλιξης του.  

Ωστόσο, η χρήση του δεν περιορίζεται στα παραπάνω, μπορεί κάλλιστα να πάρει δεδομένα για εφαρμογές περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος γενικότερα, αλλά και στον αρχαιολογικό κλάδο όπου τα τοπολογικά σημεία παίζουν κομβικό ρόλο στην εύρεση των έργων, ή στον γεωργικό τομέα μιλώντας για τις φυσικές καταστροφές και συμβάλλοντας στην δράση της πολιτικής προστασίας.  

Η ομάδα της Metrica κατόρθωσε να επανδρώσει το drone με το κατάλληλο hardware που αποδίδει σε πολλαπλά σημεία της αγοράς ενώ στόχος πλέον είναι η ανάπτυξη της εξωστρέφειας του προϊόντος σε μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων, εντάσσοντας μακροπρόθεσμα τον στόχο της από-επένδυσης.  

Το Drones2GNSS έχει λάβει τέλος διακρίσεις στον μεγαλύτερο διαγωνισμό διαστημικών εφαρμογών της ΕΕ το 2016 ως η πιο καινοτόμα ιδέα και ήρθε δεύτερη στον παγκόσμιο διαγωνισμό European Satellite Navigation Competition, κατακτώντας μια θέση στο διεθνές τεχνολογικό και εμπορικό πεδίο της χαρτογράφησης. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις