Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι μελλοντικοί Startuppers νίκησαν στο Envolve Entrepreneurship με “όπλο” το GreenTech

Οι 10 ομάδες παρουσίασαν τα εγχειρήματά τους κατά τη διάρκεια ζωντανής ψηφιακής μετάδοσης της τελετής βράβευσης, λαμβάνοντας μια σειρά από σημαντικά έπαθλα.

Την Κυριακή, 3 Απριλίου, το Envolve Entrepreneurship ανακοίνωσε τους πέντε νικητές του 2ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας Νέων με προσανατολισμό στην Αειφόρο Ανάπτυξη, ενός διαγωνισμού που συγκέντρωσε ενδιαφέρον και αιτήσεις από σχολεία όλης της Ελλάδας. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κάτω από τον πυλώνα της εκπαίδευσης του Envolve Entrepreneurship, του οργανισμού που στηρίζει σταθερά την καινοτόμο επιχειρηματικότητα από το 2012, έχοντας συμπληρώσει μια δεκαετή παρουσία στο ελληνικό οικοσύστημα των Startups και της καινοτομίας. 

Η ψηφιακή τελετή βράβευσης μεταδόθηκε ζωντανά μέσα από τα κανάλια Facebook και YouTube του Envolve, όπου παρουσίασαν τα εγχειρήματά τους οι 10 ομάδες των φετινών φιναλίστ από Αττική, Κεφαλονιά, Κω, Κρήτη, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Καβάλα. Οι φετινοί νικητές του διαγωνισμού είναι οι: Citree, R.S.P. (Revolutionary Solar Protector), Middle Earth Resort, Cricketro και 3GC. Οι ιδέες των νικητών περιλαμβάνουν εγχειρήματα που αφορούν αειφόρα προϊόντα και υπηρεσίες για την καθημερινότητα, τη διατροφή, τις βιώσιμες πόλεις, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, τους σταθμούς φόρτισης και την εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων. 

Στην τελετή βράβευσης απηύθυναν χαιρετισμό η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, καθώς και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας. Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εξέφρασε την ευχαρίστηση της για την παρουσία της στην τελετή βράβευσης του 2ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας Νέων, ενώ συνεχάρη όλες τις συμμετέχουσες και όλους τους συμμετέχοντες, καθώς και τις 10 ομάδες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν ανάμεσα στις 112 που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό.

Παράλληλα, δήλωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θεωρεί μείζονος σημασίας το αειφόρο μοντέλο ζωής και οικονομικής ανάπτυξης του διαγωνισμού, έχοντας εντάξει ζητήματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία από την κλιματική αλλαγή, την οικολογική συνείδηση, σε όλα τα προγράμματα σπουδών στο σχολείο, αλλά και μέσα από τα εργαστήρια δεξιοτήτων, τα οποία έχουν εισαχθεί από την φετινή σχολική χρονιά σε όλα τα νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια της χώρας, με στόχο να γίνει η περιβαλλοντική συνείδηση και εκπαίδευση τρόπος ζωής από τις πιο μικρές ηλικίες. 

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, με την σειρά του ανέφερε ότι κάποιες από τις μεγαλύτερες, καινοτόμες και πρωτοποριακές ιδέες που εξελίχθηκαν σε εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, ξεκίνησαν από νέες και νέους πολύ νεαρής ηλικίας, ακόμα και από μαθητές λυκείου, δίνοντας τα θερμά του συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό καινοτομίας, αλλά και στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για την υποστήριξη καθώς και στην Envolve για την όλη διοργάνωση.

Η βράβευση των νικητών πραγματοποιήθηκε επίσης με την υποστήριξη του ΔΕΔΔΗΕ, του HAEC και του Delphi Economic Forum ως Sustainability Leaders, της BIKEWISE ως Sustainability Partner, της Microsoft ως Education Leader, της efood ως Supporter και του Envolve Entrepreneurship

Ο Αλέξανδρος Νούσιας, Διευθυντής του Envolve Entrepreneurship στην Ελλάδα, μοιράστηκε από την πλευρά του την υπερηφάνεια που νιώθει για όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στο φετινό μαθητικό διαγωνισμό, οι οποίες μέσα από τις ζωντανές παρουσιάσεις των ιδεών τους, απέδειξαν ότι η επιχειρηματικότητα και η δημιουργικότητα δεν έχουν ηλικία, όπως είπε. Ο ίδιος τόνισε ότι μέσα από την προετοιμασία και τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό, οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου έμαθαν να αναγνωρίζουν την αξία της ομαδικότητας, της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης, της σωστής διαχείρισης χρόνου και της προσήλωσης στον στόχο.

Κατάφεραν ουσιαστικά να καλλιεργήσουν επιχειρηματικές δεξιότητες, το σημαντικότερο εφόδιο για ένα λαμπρό επιχειρηματικό μέλλον, εφόσον επιλέξουν ένα τέτοιο μονοπάτι. Είμαστε ευγνώμονες απέναντι σε όλους τους μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες που μας εμπιστεύτηκαν και υπήρξαν συνοδοιπόροι μας σε αυτό το ταξίδι, μέσα στο χώρο του επιχειρείν. Εμπνεόμαστε από τη νέα γενιά εν δυνάμει επιχειρηματιών, που θέτουν σε πρωταγωνιστικό ρόλο την καινοτομία και την αειφορία. Ο δεύτερος κύκλος έκλεισε με 112 αξιέπαινες συμμετοχές. Για εμάς, όλες οι ομάδες είναι νικήτριες και ανυπομονούμε για την έναρξη του επόμενου διαγωνισμού.

Τα έπαθλα για τις ομάδες που διακρίθηκαν

Συγκεκριμένα, η ομάδα Citree θα λάβει ένα εκπαιδευτικό ταξίδι πέντε ατόμων στις Η.Π.Α., χορηγία του ΔΕΔΔΗΕ και του Envolve Entrepreneurship, καθώς και μία πλήρη υποτροφία φοίτησης (100% απαλλαγή διδάκτρων) από το Hellenic American College. Η ομάδα R.S.P. (Revolutionary Solar Protector) θα λάβει μια εκπαιδευτική εκδρομή πέντε ατόμων, τεσσάρων ημερών στην περιοχή του Ζαγορίου, χορηγία της BIKEWISE, και μία μερική υποτροφία φοίτησης (50% απαλλαγή διδάκτρων) από το Hellenic American College.

Η ομάδα Middle Earth Resort θα λάβει επιταγή για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, χορηγία της Envolve, καθώς και μία μερική υποτροφία φοίτησης (50% απαλλαγή διδάκτρων) από το Hellenic American College. Η ομάδα Cricketro με την καλύτερη  παρουσίαση (elevator pitch) και η ομάδα 3GC που έλαβε το βραβείο κοινού, θα κερδίσουν κουπόνια διατροφής, έπαθλα από την efood. Τέλος, όλες οι ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο AI Training Camp, μία χορηγία της Microsoft. Έπειτα από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε, οι ομάδες Citree, Cricketro και Middle Earth Resort θα παρακολουθήσουν ζωντανά και το Delphi Economic Forum, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες ψηφιακά, μια χορηγία του Delphi Economic Forum.

Οι νικητές του διαγωνισμού και τα έργα τους 

  • 1η θέση στην Citree, από το 4ο Γενικό Λύκειο Ζωγράφου, η οποία κατασκεύασε έναν σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών μέσων μετακίνησης και ηλεκτρονικών συσκευών, μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 
  • 2η θέση στην R.S.P. (Revolutionary Solar Protector), από το Γενικό Λύκειο Φιλοθέης, που δημιούργησε ένα σκέπαστρο από ανακυκλωμένο αλουμίνιο, το οποίο παρέχει συνεχώς σκιά, ακολουθώντας τον ήλιο, βαμμένo με φωτοκαταλυτικά χρώματα και εφοδιασμένο με ηλιακά πάνελ για την ενεργειακή του αυτονομία.
  • 3η θέση στην Middle Earth Resort, από το Γενικό Λύκειο Αντιμάχειας, Κως, η οποία ανέπτυξε μια τουριστική επιχείρηση που στηρίζει την τοπική οικονομία ενός ακριτικού νησιού, αφήνοντας ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα με υπόσκαφους  οικίσκους, χρήση τοπικών υλικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης δόθηκε στην Cricketro, από το 10ο Γενικό Λύκειο Λάρισας, η οποία ασχολείται με τον τομέα της εντομοφαγίας, παράγοντας τροφές με πρώτη ύλη τα έντομα, τα οποία ανατρέφονται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.
  • Βραβείο Κοινού δόθηκε στην 3GC, από το 2ο Γενικό Λύκειο Θέρμης “ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ” Θεσσαλονίκης, η οποία διαθέτει μία νέα προσέγγιση στη διαχείριση των αποβλήτων, μετατρέποντας τα σκουπίδια σε ενέργεια, με τη μέθοδο της αεριοποίησης.

Ο μαθητικός διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου  Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης), της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, του Δήμου Κηφισιάς, του Δήμου Βέροιας, του Δήμου Νεάπολης – Συκεών, του Δήμου Νέας Σμύρνης και του Δήμου Ορεστιάδας.

Το MEdIES, το Open Coffee Heraklion, το POS4work, το Women Do Business, οι Global Shapers, η ATRAKTOS, το EPLO, το Xanthi Tech Lab, το Youth Entrepreneurship Club, το Bizrut, το Skywalker, το Startup Greece, το Uni.ties και ο ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ, στηρίζουν επικοινωνιακά το μαθητικό διαγωνισμό (Community Partners).

Περισσότερα για τις επιχειρηματικές ιδέες των 10 φιναλίστ εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Οι δέκα μαθητικές ομάδες του Envolve Entrepreneurship που πάνε τελικό

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις