Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι νικητές του 3ου Eurobank Beyond Hackathon και η ώρα της στόχευσης!

Ο 3ος διαγωνισμός Beyond Hackathon για την ανάπτυξη εφαρμογών στο χώρο του FinTech ολοκληρώθηκε τη περασμένη Κυριακή στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις της Eurobank στη Ν. Ιωνία με τη συμμετοχή 17 ομάδων από Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία και πάνω από 60 άτομα συνολικά.

Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός προσελκύει ομάδες από τα Βαλκάνια είναι κάτι το αξιοσημείωτο ενώ βοηθάει αρκετά και στις απαραίτητες συγκρίσεις. Από τις 17 ιδέες ξεχώρισαν 6-7 και δυστυχώς για εμάς, ξεχώρισαν όλες από τις ξένες χώρες, μια και οι ομάδες εκεί αρκετά πιο έτοιμες με προϊόντα στην αγορά. Αυτό δεν σημαίνει ότι στερέψαμε από ιδέες ή ότι δεν χρειάζονται εκδηλώσεις σαν και αυτές.

Οι hackathons είναι εξαιρετικά εργαλεία για να αποκαλυφθούν νέα ταλέντα τόσο στην ανάπτυξη εφαρμογών όσο και στις ιδέες που λύνουν προβλήματα σε έναν οργανισμό ή σε μια εταιρεία. Οι Hackathons δεν είναι διαγωνισμοί για Startups, ούτε απλά μια εκδήλωση κοινωνικής ευθύνης για την εταιρεία που τον τρέχει, ενώ παράλληλα είναι το κλειδί που ανοίγει στα εσωτερικά τμήματα του οργανισμού την δίοδο προς την εξωστρέφεια, την ψηφιοποίηση αλλά και τα νέα δεδομένα του Fintech.
Και η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank αλλά και η Alpha εργάστηκαν και μάλιστα σκληρά να ανοίξουν τα συστήματά τους τόσο για τους διαγωνισμούς αυτούς αλλά κυρίως για τον κανονισμό PSD2 της EE για παράδειγμα.

Αυτός ήταν ο τρίτος hackathon της Eurobank και έχουν προηγηθεί δυο αντίστοιχοι από την Εθνική Τράπεζα και ένας από την Alpha Bank, κατά κοινή ομολογία μάλλον έχει κλείσει ο κύκλος των γενικών FinTech hackathons! Εδικά οι τράπεζες θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την υπάρχουσα δυναμική έτσι ώστε οι ταλαντούχες ομάδες να τις βοηθήσουν να χτίσουν προϊόντα και υπηρεσίες νέας γενιάς ή να τις βοηθήσουν να γίνουν πιο αποδοτικές, να μειώσουν κόστη και να αντιμετωπίσουν τις ανερχόμενες  FinTechs.

Όπως είχαμε γράψει πρόσφατα η Audi πραγματοποίησε Data hackathon για να μειώσει κόστη και να βελτιστοποιήσει την πολύπλοκη διαδικασία παραγωγής και προ-παραγωγής οχημάτων συγκεκριμένα. Αυτό το παράδειγμα πρέπει να ακολουθήσουν και οι τράπεζες: πρέπει να εντοπίσουν τους τομείς που θέλουν να επενδύσουν (και να ψηφιοποιήσουν) για να χτυπήσουν τις αντίστοιχες αγορές και όποιο ανταγωνισμό.

Για παράδειγμα, μια ελληνική ομάδα ανέπτυξε μια πλατφόρμα η οποία βοηθάει τους ιδιοκτήτες σκαφών, πέρα από την ενοικίαση τους, να βρουν χρηματοδότηση, ασφαλιστικές καλύψεις αλλά και επαφή με άλλους παρόχους διαφόρων συναφών υπηρεσιών, ή μια Βουλγάρικη ομάδα η οποία έφτιαξε μια πλατφόρμα AI για υπολογισμό των επιτοκίων των χρηματοδοτήσεων της τράπεζας αλλά και μια λύση συγκεντρωτικής διαχείρισης των λογαριασμών μας που έχουμε σε πολλές τράπεζες από ελληνική ομάδα.

Την πρώτη θέση και τα 7.000 ευρώ στον 3ο Beyond Hackathon της Eurobank κέρδισε η ομάδα της ExpendZen, ένα side project του Νίκου Παππά και του Κώστα Οικονόμου. Την ομάδα την είχαμε δει για πρώτη φορά σαν νικήτρια στον αντίστοιχο διαγωνισμό της Alpha Bank και από τότε έχει αναπτύξει τόσο το ανθρώπινο δυναμικό της όσο και το προϊόν της. Ασχολείται με την διαχείριση των εξόδων των υπαλλήλων μεσαίων και μεγάλων εταιρειών, όλα από ένα σημείο, με την αίτηση, καταγραφή, την πληρωμή με εταιρική κάρτα να γίνεται μέσω της πλατφόρμας και App με όλα τα αρμόδια τμήματα να έχουν πάντα πλήρη εικόνα, με τις αιτήσεις να εγκρίνονται και να υλοποιούνται ταχύτατα! Πρόκειται για μια εξαιρετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία ειδικά για μεγάλες εταιρείες.

Την δεύτερη θέση και τα 3.000 ευρώ κέρδισε η ομάδα Tenderly από τη Σερβία με ένα marketplace εμπορικών συνεργασιών εταιρειών, κυρίως μικρομεσαίων με μεγαλύτερες, με ένα σύστημα αξιολόγησης από τους συμμετέχοντες.

Ειδικό βραβείο κέρδισε η υλοποίηση web banking μέσω iWatch της Apple.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις