Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Mentionlytics: Social Media Metrics που πρέπει να παρακολουθείς για τη Startup σου

Σήμερα, τα social media αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής marketing για κάθε επιχείρηση

Σήμερα, τα social media αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής marketing για κάθε επιχείρηση. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τις Startups, οι οποίες επιδιώκουν να καλλιεργήσουν μια «φρέσκια» εικόνα για το brand τους, να αναπτύξουν το δίκτυο τους και να ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητά τους.

Για αυτό το λόγο, όλο και περισσότερες Startups επενδύουν στην παρουσία τους στα social media, όπως το LinkedIn, το Instagram και το TikTok για να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και να έρθουν σε επαφή με υποψήφιους πελάτες.

Ωστόσο, η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων που έχουν τα social media μιας εταιρείας στις συνολικές επιδόσεις του marketing και των πωλήσεων, είναι πράγματι δύσκολη υπόθεση, διότι υπάρχουν πολλά διαθέσιμα metrics που μπορείς να βρεις μέσα στις διάφορες πλατφόρμες.

Πώς όμως μπορείς να καταλάβεις ποια από αυτά τα metrics αξίζει να παρακολουθείς; 

Στην πραγματικότητα μπορείς να βρεις ορισμένα πολύ σημαντικά metrics για τον αντίκτυπο που έχουν τα social media της startup σου, είτε μέσω των native analytics που προσφέρει κάθε κοινωνικό μέσο, είτε μέσω εργαλείων για social media monitoring, όπως είναι η πλατφόρμα της Mentionlytics.

Σε κάθε περίπτωση, παρακάτω θα βρεις τρία αξιόπιστα metrics για τις επιδόσεις των social media στα κυριότερα τμήματα του business development της επιχείρησής σου.

Metrics για το Marketing 

Ένας από τους κυριότερους σκοπούς ενασχόλησης με τα social media είναι προφανώς το brand awareness, έννοια άρρηκτα συνδεδεμένη με το marketing μιας εταιρείας.

Για να μετρήσεις τα αποτελέσματα που έχουν τα κανάλια σου στα social στο brand awareness της επιχείρησής σου, δώσε βάση στα εξής metrics:

  • Total Social Mentions: Ο συνολικός αριθμός των social posts, όπου γίνεται αναφορά στο brand name της επιχείρησης ή των προϊόντων σου.
  • Total Social Reach: Ο συνολικός αριθμός των χρηστών που έχουν δει τα social posts στα οποία αναφέρεται το brand name της επιχείρησης ή των προϊόντων σου, έστω μία φορά στο feed τους.
  • Total Engagement: Ο συνολικός αριθμός των αλληλεπιδράσεων (likes, σχόλια, κτλ.) που είχαν οι χρήστες με τα posts που ανέφεραν την επιχείρηση ή τα προϊόντα σου.

Τα παραπάνω metrics μπορούν να σου εξασφαλίσουν ότι οι χρήστες έχουν δει το brand name σου τουλάχιστον μία φορά, ενώ ιδιαίτερα το engagement δείχνει ότι γνωρίζουν την επιχείρησή σου και ασχολούνται με αυτήν.

Metrics για τις Πωλήσεις 

Τα social media metrics που σχετίζονται με τις πωλήσεις μπορούν να σου δείξουν τα άμεσα αποτελέσματα των καναλιών αυτών στα κέρδη της Startup σου. Για αυτό, ξεκίνα να παρακολουθείς τα εξής:

  • Total Leads: Ο συνολικός αριθμός των χρηστών που ενδιαφέρθηκαν να μάθουν περισσότερα για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου μέσω των social, συμπληρώνοντας τουλάχιστον το email τους σε κάποια φόρμα.
  • Conversion Rate: Το ποσοστό των χρηστών που μετατρέπονται από επισκέπτες σε sales leads, μέσω των social καναλιών σου.
  • Customer Response Rate: Ο συνολικός αριθμός των μηνυμάτων από υπάρχοντες και υποψήφιους πελάτες στα οποία έχεις απαντήσει (είτε μέσω άμεσων μηνυμάτων, είτε μέσω σχολίων, κτλ.) δια τον αριθμό των συνολικών μηνυμάτων που έχεις λάβει στα social κανάλια της εταιρείας σου.

Τα παραπάνω metrics είναι ιδιαίτερα κρίσιμα τόσο για τις πωλήσεις, όσο και για το βαθμό ικανοποίησης των πελατών από την εξυπηρέτηση που προσφέρει η επιχείρησή σου.

Metrics για το PR

Εννοείται, ότι δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα metrics σχετικά με τη δημοσιότητα και τη φήμη της Startup σου. Οι παρακάτω δείκτες πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε κάθε PR report. Δώσε προσοχή, λοιπόν, στους εξής:

 

  • Social Share of Voice: Το ποσοστό δημοσιότητας που έχει το brand σου στα social σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό των ανταγωνιστών σου.
  • Sentiment Analysis: Τα ποσοστά των θετικών, αρνητικών και ουδέτερων social posts που αναφέρουν το brand name της επιχείρησης ή των προϊόντων σου.
  • Audience Growth Rate: Το ποσοστό αύξησης των followers σου στα social. Χρήσιμο metric τόσο για το PR, όσο και για το marketing μιας εταιρείας, ιδιαίτερα αν γίνεται μέτρηση και καταγραφή πριν και μετά τη διενέργεια κάποιας καμπάνιας για awareness.

Τα παραπάνω metrics είναι καθοριστικά για την επιτυχία των ενεργειών PR που κάνεις στα social. Ιδιαίτερα, το sentiment analysis μπορεί να σε βοηθήσει να προλάβεις αρνητικά σχόλια από δυσαρεστημένους πελάτες και να αποτρέψεις μία ενδεχόμενη κρίση.

Τέλος, αν αναρωτιέσαι πως μπορείς να υπολογίζεις εύκολα τα metrics αυτά, η αλήθεια είναι πως θα δυσκολευτείς, καθώς ελάχιστα παρέχονται έτοιμα στα native analytics του εκάστοτε καναλιού. Για το λόγο αυτό, διάλεξε ένα online εργαλείο που θα σου λύσει τα χέρια και θα μπορείς να παρακολουθείς όλα τα παραπάνω metrics εύκολα και, κυρίως, αξιόπιστα.

Αν θέλεις να πάρεις μία «γεύση», μπορείς να δοκιμάσεις το Mentionlytics δωρεάν στο www.mentionlytics.com και βρες χρήσιμες συμβουλές στο blog για τα social media της Startup σου.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο STARTUPPER MAG #36

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις