Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα μεγαλύτερα deals στην ιστορία της ελληνικής Startup «σκηνής» – Part 4

Με αφορμή τα τέσσερα χρόνια ζωής του STARTUPPER MAG σας παρουσιάζουμε με χρονολογική σειρά τις πιο εμβληματικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν από το 2019 έως σήμερα

Μία από τις πιο συχνές φράσεις που ακούμε σχεδόν σε κάθε συζήτηση γύρω από την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα είναι ότι η χώρα μας έχει μια τεράστια δεξαμενή χαρισματικών στελεχών, τα οποία όμως λόγω των μη ιδανικών συνθηκών συνήθως μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Αυτό, όμως, που ίσως δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι ότι στην πραγματικότητα πολλοί από τους ταλαντούχους αυτούς ανθρώπους δεν επιλέγουν να φύγουν έξω, αλλά αντιθέτως κάνουν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα στην Ελλάδα. Από την άλλη, ακόμα και όταν μεταναστεύουν στο εξωτερικό, φροντίζουν οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες να ευνοούν τη χώρα μας. Κάπως έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε και το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο αδιαμφισβήτητα αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη της Ευρώπης, ωριμάζοντας κάθε μέρα και περισσότερο. Την τελευταία δεκαετία οι ελληνικές Startups μεγαλουργούν έχοντας αναπτύξει τεχνολογίες αιχμής, οι οποίες κάνουν την καθημερινότητά μας πολύ πιο εύκολη και ταυτόχρονα απλή. Παράλληλα, πολλές από αυτές κατάφεραν να «σηκώσουν» χρηματοδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων, με μερικές να φτάνουν στην πολυπόθητη εξαγορά ή αλλιώς «exit» όπως λέμε στη «γλώσσα» των Startups. Στο πλαίσιο αυτό, το STARTUPPER MAG, το πρώτο μέσο που πίστεψε στη δυναμική των ελληνικών Startups και συνολικά στο οικοσύστημα καινοτομίας και τεχνολογίας της χώρας, όλα αυτά τα χρόνια ήταν στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων, φροντίζοντας να ενημερώνει για τα τελευταία νέα από τον κόσμο της καινοτόμου αυτής οικονομίας. Με αφορμή λοιπόν τα 4 χρόνια ζωής του STARTUPPER σας παρουσιάζουμε με χρονολογική σειρά τα μεγαλύτερα deals από το 2019 έως σήμερα.

 

Μάιος 2020

 

Η ελληνική Blendo εξαγοράστηκε από τη RudderStack

Η  ελληνική DataTech Startup Blendo εξαγοράστηκε τον Μάιο του 2020  από την RudderStack, μια Startup που προσφέρει μια εναλλακτική λύση ανοιχτού κώδικα σε πλατφόρμες διαχείρισης δεδομένων πελατών.

Η Blendo ιδρύθηκε το 2014 από τους Κώστα Παρδάλη και Γιώργο Ψιστάκη και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναλύσουν τα δεδομένα που υπάρχουν στις δικτυακές υποδομές τους και να αποκτούν κρίσιμες πληροφορίες και τάσεις για περαιτέρω χρήσεις στο marketing ή την εξυπηρέτηση πελατών για παράδειγμα.

Η πλατφόρμα της Blendo κάνει την εξαγωγή αυτών των δεδομένων μια αρκετά εύκολη υπόθεση από τον εκάστοτε αναλυτή δεδομένων της εταιρείας και δεν χρειάζεται ο ειδικός προγραμματιστής, μειώνοντας κόστη και χρόνους.

Η Microsoft εξαγόρασε την ελληνική Startup RPA Softomotive

Τον Μάιο του 2020 ο ίδιος ο Satya Nadella, ο CEO της Microsoft, ανακοίνωσε την εξαγορά της ελληνικής Softomotive αναδεικνύοντας την μεγάλη σημασία που έχει για την Microsoft ο τομέας του Robotic Process Automation (RPA).

Η Softomotive είναι μια τεχνολογική εταιρεία που εξειδικεύεται στην ρομποτική αυτοματοποίησης διεργασιών (robotic process automation ή RPA) και στην ανάπτυξη λογισμικού για αυτοματοποιημένες ρομποτικές διαδικασίες για εταιρικούς πελάτες.

Οι πλατφόρμες της Softomotive (π.χ. η πλατφόρμα ProcessRobot για αυτοματοποιημένες εταιρικές λειτουργίες στο χώρο του IT, που παρουσίασε το 2016) επιτρέπουν την δημιουργία bots που εκπαιδεύονται και μαθαίνουν από το τμήμα IT να εκτελούν πολλές και διάφορες υπολογιστικές εργασίες απελευθερώνοντας πόρους από το IT για άλλες πιο δημιουργικές και ποιοτικές εργασίες, από την απλή λειτουργία όπως η αυτοματοποιημένη απάντηση σε emails, η εύρεση πληροφοριών σε ένα φύλλο Excel, μέχρι εξειδικευμένες εργασίες σε ένα σύστημα ERP σύστημα.

Η Softomotive  ιδρύθηκε το 2005 στην Αθήνα από τον Μάριο Σταυρόπουλο, το 2014 εντάχθηκε στην διοικητική ομάδα κι ο παλιός του συμφοιτητής Αργύρη Κανινή, με τον μοιράζονταν το ίδιο επιχειρηματικό όραμα και το καλοκαίρι του 2015 μετέφεραν την έδρα της εταιρείας στην Μεγ. Βρετανία  λόγω της επιβολής περιορισμού κεφαλαίων (capital controls) και του δυσμενούς επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Η ελληνική Think Silicon εξαγοράστηκε από την Applied Materials

Η Metavallon VC προχώρησε  στην εξαγορά της εταιρείας του χαρτοφυλακίου της Think Silicon από την εισηγμένη στο NASDAQ εταιρεία Applied Materials. Αν και δεν ανακοινώθηκε το ποσό, αυτό σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ξεπερνά τα 40 εκατ. δολάρια.

Η Think Silicon, με έδρα την Πάτρα, δραστηριοποιείται στο χώρο των ημιαγωγών και εξειδικεύεται στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη επεξεργαστών γραφικών (GPUs) υψηλών επιδόσεων και πολύ χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, για wearables, Internet of Things, οικιακές συσκευές και οθόνες βιομηχανικού αυτοματισμού , ενώ εξυπηρετεί πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Η Applied Materials, με έδρα στην Καλιφόρνια, είναι παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία υλικών για την παραγωγή σχεδόν κάθε νέου chip υπολογιστή και προηγμένης οθόνης στον κόσμο. Επιπλέον, κατατάσσεται σταθερά στη λίστα των “World’s Most Admired Companies” του Fortune.

Νοέμβριος 2019

Wappier: Χρηματοδότηση 4 εκατ. δολαρίων για AI στην αύξηση εσόδων εφαρμογών mobile

H wappier, μια πλατφόρμα διαχείρισης και αύξησης εσόδων για apps και marketeers, «σήκωσε» μεγάλη χρηματοδότηση Seed, 4 εκατομμυρίων δολαρίων, με την Counterview Capital να ηγείται αλλά και με τη συμμετοχή άλλων ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών.

Η πλατφόρμα της wappier αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι προγραμματιστές εφαρμογών για φορητές συσκευές διευκολύνουν και διατηρούν τις ροές εσόδων τους, αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη για να προβλέψει τη συμπεριφορά των χρηστών και να παραδώσει αυτόματα εξατομικευμένες προσφορές και προγράμματα αφοσίωσης. Παράλληλα, οι εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν την πρωτοποριακή τεχνολογία απεικόνισης τρισδιάστατων δεδομένων της wappier για την εξαγωγή σημαντικών πληροφοριών από σύνθετα σύνολα δεδομένων που πλέον γίνονται ορατά με τον σωστό τρόπο.

Οκτώβριος 2019

Sentio Solutions: 4,5 εκατ. δολ. για τον πρώτο wearable σύμβουλο ψυχικής υγείας!

Τον Οκτώβριο του 2019 η Sentio Solutions, η ελληνική healthtech startup, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ψυχικής υγείας, εξασφάλισε νέα seed χρηματοδότηση, ύψους 4,5 εκατ. δολαρίων, από την Felicis Ventures, με τη συμμετοχή των Anthemis Exponential Ventures και SOSV.

Η Sentio ιδρύθηκε το 2015 από τον Γιώργο Ελευθερίου και τον Χάρη Τσίρμπα, με στόχο να βελτιώσει τον τρόπο “αντιμετώπισης” της ψυχικής ασθένειας, μέσω της τεχνολογίας.

Για το λόγο αυτό, δημιούργησε το ​Feel​, το πρώτο “φορέσιμο” gadget στον κόσμο που αναγνωρίζει και καταγράφει συναισθήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και παρέχει στους χρήστες συμβουλές ψυχικής υγείας σε πραγματικό χρόνο μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό.

Η εφαρμογή στο κινητό λειτουργεί ουσιαστικά σαν ένα συναισθηματικό ημερολόγιο, που δείχνει στον χρήστη πώς ένιωσε και του παρέχει προσωποποιημένες συμβουλές για να βελτιώσει τις συναισθηματικές του συνήθειες, κάτω από την επίβλεψη ενός πιστοποιημένου συμβούλου ψυχικής υγείας.

 

 

 

Δείτε επίσης:

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο Startupper MAG #41

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις