Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα μεγαλύτερα deals στην ιστορία της ελληνικής Startup «σκηνής» – Part 1

Με αφορμή τα τέσσερα χρόνια ζωής του STARTUPPER MAG σας παρουσιάζουμε με χρονολογική σειρά τις πιο εμβληματικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν από το 2019 έως σήμερα

Μία από τις πιο συχνές φράσεις που ακούμε σχεδόν σε κάθε συζήτηση γύρω από την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα είναι ότι η χώρα μας έχει μια τεράστια δεξαμενή χαρισματικών στελεχών, τα οποία όμως λόγω των μη ιδανικών συνθηκών συνήθως μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Αυτό,  όμως, που ίσως δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι ότι στην πραγματικότητα πολλοί από τους ταλαντούχους αυτούς ανθρώπους δεν επιλέγουν να φύγουν έξω, αλλά αντιθέτως  κάνουν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα στην Ελλάδα. Από την άλλη, ακόμα και όταν μεταναστεύουν στο εξωτερικό, φροντίζουν οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες να ευνοούν τη χώρα μας. Κάπως έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε και το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο αδιαμφισβήτητα αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη της Ευρώπης, ωριμάζοντας κάθε μέρα και περισσότερο. Την τελευταία δεκαετία οι ελληνικές Startups μεγαλουργούν έχοντας αναπτύξει τεχνολογίες αιχμής, οι οποίες κάνουν την καθημερινότητά μας πολύ πιο εύκολη και ταυτόχρονα απλή. Παράλληλα, πολλές από αυτές κατάφεραν να «σηκώσουν» χρηματοδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων, με μερικές να φτάνουν στην πολυπόθητη εξαγορά ή αλλιώς «exit» όπως λέμε στη «γλώσσα» των Startups. Στο πλαίσιο αυτό, το STARTUPPER MAG, το πρώτο μέσο που πίστεψε στη δυναμική των ελληνικών Startups και συνολικά στο οικοσύστημα καινοτομίας και τεχνολογίας της χώρας,  όλα αυτά τα χρόνια ήταν στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων, φροντίζοντας να ενημερώνει για τα τελευταία νέα από τον κόσμο της καινοτόμου αυτής οικονομίας. Με αφορμή λοιπόν το 4 χρόνια «ζωής» του  STARTUPPER σας παρουσιάζουμε με χρονολογική σειρά τα μεγαλύτερα deals από το 2019 έως σήμερα.

Μάρτιος 2023

SafeSize: H Startup που καινοτομεί στην αγορά υποδημάτων «σήκωσε» 14 εκατ. ευρώ

Φρέσκα κεφάλαια  ύψους 14 εκατ. ευρώ κατάφερε να εξασφαλίσει τον Μάρτιο του 2023 η ελληνική tech Startup SafeSize στο πλαίσιο ενός νέου και εξαιρετικά επιτυχημένου γύρου χρηματοδότησης Series A+. Η εταιρεία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη καινοτόμων hardware & software εφαρμογών, οι οποίες έχουν φέρει την «επανάσταση» στην αγορά υποδημάτων, δίνοντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα να βρίσκουν το σωστό παπούτσι για αυτούς.

Στον νέο γύρο χρηματοδότησης συμμετείχε το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός» μαζί με διεθνείς επενδυτές, κυρίως από την Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε η 5G Ventures.

Η SafeSize έχει αναπτύξει μία καινοτόμο τεχνολογία χάρη στην οποία ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να βρίσκει το ακριβώς κατάλληλο μέγεθος παπουτσιού για το πόδι του. Πιο συγκεκριμένα,  μπορεί να χρησιμοποιήσει το εξελιγμένο ScanMate 3D foot scanner της SafeSize, το οποίο βρίσκεται σε επιλεγμένα φυσικά καταστήματα, ώστε να δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο ψηφιακό αντίγραφο του ποδιού του.

Η καινοτομία της SafeSize έγκειται στο γεγονός ότι ο αλγόριθμός της «δοκιμάζει» όλα τα παπούτσια στο πόδι του καταναλωτή και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα προσφέρει εξατομικευμένες προτάσεις για παπούτσια με άψογη εφαρμογή. Αντίστοιχα για τις περιπτώσεις online αγορών, η Startup έχει αναπτύξει την εφαρμογή FitMate, με την οποία ο καταναλωτής μπορεί να δημιουργήσει το ψηφιακό αντίγραφο του ποδιού του χρησιμοποιώντας την κάμερα του smartphone του και ακολούθως να επιλέξει το κατάλληλο νούμερο παπουτσιού.

Augmenta: Η ελληνική AgTech Startup εξαγοράστηκε από τη CNH Industrial

Τον Μάρτιο του 2023 η Augmenta Agriculture Technologies ανακοίνωσε  την εξαγορά της από τη CNH Industrial, μια παγκόσμιας κλάσης εταιρεία μηχανικού εξοπλισμού και υπηρεσιών. Ειδικότερα, η CNH Industrial απέκτησε το 100% των μετοχών της εταιρείας έναντι 110 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Augmenta δημιουργήθηκε με το όραμα να αλλάξει τη γεωργία μέσω της αυτοματοποίησης και της αυτονομίας. Έχοντας πάντα στο επίκεντρο των εργασιών της τους αγρότες, τους έδωσε παγκοσμίως τη δυνατότητα να αξιοποιούν στο έπακρο κάθε τους στρέμμα και με βιώσιμο τρόπο για το περιβάλλον.

Από το 2018 η Augmenta παρέχει σε αγρότες πολλών γεωγραφικών περιοχών προϊόντα και υπηρεσίες σχετικά με τη διαχείριση των εισροών σε καλλιέργειες και την ανάλυση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και συνεργαζόταν με τη CNH Industrial και τη θυγατρική της, Raven. Η συνεργασία τους ενισχύθηκε το 2021 όταν η CNH Industrial απέκτησε μειοψηφικό ποσοστό μετοχών και εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Augmenta. Έπειτα από δύο χρόνια στενής συνεργασίας σε κάθε επίπεδο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως η ένωση των δυνάμεών τους υπό την ιδιοκτησία της CNH Industrial θα επιτάχυνε σημαντικά την επίτευξη του οράματος και της αποστολής τους.

Φεβρουάριος 2023

Τον Φεβρουάριο του 2023 το instacar, η πρώτη πλήρως ψηφιακή υπηρεσία μίσθωσης οχημάτων στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την άντληση νέων κεφαλαίων, συνολικού ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο νέο κύκλο χρηματοδότησης, ο οποίος είναι ο δεύτερος κατά σειρά, μετά την αρχική επένδυση για τη δημιουργία του, συμμετείχαν η Autohellas, ο όμιλος Olympia και το Velocity.Partners καθώς και ως νέος επενδυτικός εταίρος το Elikonos 2 SCA SICAR.

Το instacar ιδρύθηκε το 2018 και έκανε το επίσημο λανσάρισμα της υπηρεσίας του τον Σεπτέμβριο του 2019, παρέχοντας μια καινοτόμο λύση, για να καλύψει το κενό ανάμεσα στην ενοικίαση αυτοκινήτου και το παραδοσιακό leasing. Η πλέον επιτυχημένη ελληνική Startup, μέσα σε μόλις τρία χρόνια λειτουργίας, έχει καταφέρει να ταυτίσει το όνομά της, με το ευέλικτο συνδρομητικό μοντέλο αυτοκινήτου, προσελκύοντας σημαντικές επενδύσεις και στρατηγικές συνεργασίες, που της επιτρέπουν να υλοποιεί ένα διευρυμένο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης.

Ιανουάριος 2023

Hack The Box: «Σήκωσε» πάνω από 50 εκατ. δολάρια από αμερικανικό mega-fund

Τον Ιανουάριο του 2023 η  ελληνική Startup, Hack The Box, δημιουργός λογισμικού εκπαίδευσης για την κυβερνοασφάλεια, ανακοίνωσε και επίσημα την ολοκλήρωση επένδυσης Series Β ύψους 55 εκατομμυρίων δολαρίων. Της επένδυσης ηγήθηκε η Carlyle, ένα από τα μεγαλύτερα funds παγκοσμίως, με συμμετοχή των Paladin Capital Group, Osage University Partners, Marathon Venture Capital, Brighteye Ventures και Endeavor Catalyst Fund.

Η Hack The Box ιδρύθηκε το 2017 από τον Χάρη Πυλαρινό, τον Τζέιμς Χούκερ και τον Άρη Ζηκόπουλο με στόχο να κάνει πιο προσιτή την εκπαίδευση γύρω από την κυβερνοασφάλεια. Για τον σκοπό αυτό η Startup δημιούργησε μία πλατφόρμα «ηθικού χάκινγκ» μέσω της οποίας οι χρήστες μαθαίνουν να «χακάρουν» τα υπολογιστικά συστήματα, αναπτύσσοντας δεξιότητες για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων. Με λίγα λόγια, η πλατφόρμα εκπαιδεύει τους χρήστες της να κατανοούν τον τρόπο λειτουργίας ενός εγκληματία του κυβερνοχώρου, έτσι ώστε να μπορέσουν να εμποδίσουν ανάλογες επιθέσεις στο μέλλον.

Prosperty: Νέα χρηματοδότηση ύψους 2,6 εκατ. ευρώ

Νέα κεφάλαια ύψους 2,6 εκατ. ευρώ κατάφερε να εξασφαλίσει η ελληνική proptech Startup, Prosperty, λίγο πριν τη λήξη του 2022, μετά  την ολοκλήρωση ενός νέου γύρου χρηματοδότησης, στον οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Venture Capital Velocity Partners, Metavallon και BigPi. Οι συγκεκριμένοι επενδυτές είχαν στηρίξει τη Startup και σε προηγούμενους γύρους, ενώ αυτή τη φορά η εταιρεία κατάφερε να προσελκύσει και καινούργιους ξένους επενδυτές.

Η Prosperty Solutions δημιουργήθηκε ως η πρώτη ψηφιακή one-stop-shop για θεσμικούς επενδυτές ακινήτων και Sevicers NPL/REO, παρέχοντας καινοτόμες ψηφιακές πλατφόρμες, δεδομένα αγοράς, επαγγελματικές υπηρεσίες και επενδυτικές συμβουλές για την απλοποίηση, τον εξορθολογισμό και την επέκταση των δυνατότητων διαχείρισης χαρτοφυλακίων ακινήτων.

Η βασική λύση που προσφέρει η Prosperty Solutions είναι το Prosperty Operating System (OS), η πιο προηγμένη end-to-end Enterprise SaaS Platform για διαχείριση θεσμικών χαρτοφυλακίων ακινήτων.

Πρόσθετες τεχνολογικές λύσεις και υπηρεσίες της εταιρείας περιλαμβάνουν το Prosperty TechAgent, το Prosperty Servicing, το Prosperty Datalytics, το Prosperty Finance και το Prosperty Smart Investments, όλα σχεδιασμένα για την αυτοματοποίηση και υποστήριξη της εμπειρίας ακινήτων από την ανάλυση δεδομένων, τη διαδικασία χορήγησης ψηφιακών δανείων μέχρι και την εμπορική αξιοποίηση των συγκεκριμένων ακινήτων.

Ιούνιος 2022

Η ΔΕΗ εξαγοράζει την Carge

Τον Ιούνιο του 2022 η ΔΕΗ έκανε  ακόμη ένα βήμα για την πιο αποτελεσματική παροχή των υπηρεσιών της στους συνεχώς αυξανόμενους χρήστες της ηλεκτροκίνησης στη χώρα, ανακοινώνοντας την εξαγορά της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης Carge.

Η εταιρεία Carge, μια από τις πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενες Startup επιχειρήσεις του χώρου της, ειδικεύεται στην ανάπτυξη πρωτοποριακού λογισμικού για εφαρμογές οι οποίες μεταξύ άλλων δίνουν  τη δυνατότητα στον χρήστη να πλοηγηθεί μέσα από ένα ψηφιακό χάρτη φτάνοντας στον σταθμό φόρτισης από την καλύτερη και ταχύτερη διαδρομή. Η σχετική τεχνολογία μπορεί να δώσει επίσης και άλλες πληροφορίες όπως για την υγεία της μπαταρίας του οχήματος  κ.λπ.

Με την εξαγορά της εταιρείας Garge και την  ενσωμάτωση της ψηφιακής της πλατφόρμας στις υπηρεσίες του δικτύου της, η ΔΕΗ blue ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση της μεταξύ των πρωτοπόρων για ολοκληρωμένες υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης, βελτιώνοντας συνεχώς την αποτελεσματικότητα του μεγαλύτερου και εκτενέστερου δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων της χώρας.

FlexCar: Leasing εκατομμυρίων – χρηματοδότηση ρεκόρ για την Ελλάδα

Τον Μάιο του 2022 η  FlexCar ανακοίνωσε  ότι εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση ύψους 210 εκατομμυρίων ευρώ, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή του fund Fasanara Capital με έδρα το Λονδίνο, σε διάστημα λίγων μηνών μετά την άντληση των 50 εκατ. ευρώ από εγχώριους και διεθνείς θεσμικούς επενδυτές. Ο νέος γύρος χρηματοδότησης αφορά επένδυση τόσο σε μορφή δανείων, όσο και στα ίδια κεφάλαια της εταιρείας, με τη Fasanara Capital να προστίθεται στη μετοχική σύνθεση της FlexCar, δίπλα σε υφιστάμενους κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές όπως οι Seaya Ventures, Arena Investors, VentureFriends, Uni.Fund και Frontline Ventures.

Η FlexCar ήταν η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε την αυθεντική έννοια της ευέλικτης μίσθωσης οχημάτων (flexible leasing) στην ελληνική αγορά, καταφέρνοντας γρήγορα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να αποκτήσει μεγάλο μερίδιο αγοράς σε μόλις 2 χρόνια, αποκτώντας γερές βάσεις για τη διεθνή της διεύρυνση. Εκτός της Ελλάδας, το Μεξικό έρχεται να προστεθεί στις αγορές της FlexCar Κύπρου και της FlexAuto Ιταλίας, στις οποίες ο Όμιλος FlexCar διαθέτει ήδη παρουσία, δημιουργώντας έτσι ένα ισχυρό οικοσύστημα σε παγκόσμια κλίμακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η FlexCar έχει “βάλει στο δρόμο” σε χρόνο ρεκόρ πάνω από 10.000 οχήματα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, αξιοποιώντας τα προηγούμενα έτη το μεθοδικό σχεδιασμό προμήθειας, που της εξασφάλισε μεγάλο όγκο καινούργιων ετοιμοπαράδοτων οχημάτων, προκειμένου να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση και τις ανάγκες των πελατών της.

Απρίλιος 2022

Τον Απρίλιο του 2022 η Spotawheel, η ψηφιακή πλατφόρμα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που κατατάσσεται μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών στην Ευρώπη, έλαβε νέα χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Η VentureFriends ηγήθηκε της χρηματοδότησης, με τη συμμετοχή των Adevinta Ventures, UNIQA Ventures, Rockaway Ventures Fund, Velocity Partners, Endeavor Catalyst, FJ Labs, Collective Spark καθώς και άλλων θεσμικών επενδυτών.

Η Spotawheel φέρνει επανάσταση στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, παρέχοντας έναν απλό, εύκολο και γρήγορο τρόπο αγοράς ενός αξιόπιστου μεταχειρισμένου αυτοκινήτου μέσα από τη μεγάλη της ποικιλία.

Φεβρουάριος 2022

Η Meta εξαγοράζει την Accusonus για 100 εκατ. δολάρια

Τον Φεβρουάριο του 2022 η Meta προχώρησε στην εξαγορά της ελληνικής Scaleup, Αccusonus, μιας εταιρείας που ιδρύθηκε το 2013 στη Πάτρα και η οποία ήταν από τις πρώτες παγκοσμίως η οποία εισήγαγε το λεγόμενο AI στη ψηφιακή μουσική παραγωγή και επεξεργασία.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Τσιφλίδη και τον Ηλία Κοκκίνη και αργότερα εισήλθε στην εταιρεία και ο Michael Tzannes ως σύμβουλος και επενδυτής.

H Meta εξαγόρασε την Accusonus με αποτίμηση κοντά στα 100 εκατ. δολάρια και παράλληλα απέκτησε παρουσία στην Ελλάδα με ελληνική θυγατρική.

Ιανουάριος 2022

Το ιστορικό deal της  JP Morgan με την Viva Wallet

Τον  Ιανουράριο του 2022 πραγματοποιήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα deals στην ιστορία του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας όταν η JP Morgan ανακοίνωσε την απόκτηση του 48,5% της Viva Wallet.

Το ιστορικό deal ολοκληρώθηκε περίπου έναν χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2022. Οι ιδρυτές Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας παρέμειναν μέτοχοι πλειοψηφίας και μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, διατηρώντας το 51,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Viva Wallet. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η JP Morgan άλλαξε,  επίσης, το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο της Viva Wallet, με αποτέλεσμα η Viva Wallet να εκμηδενίσει το δανεισμό της. Παράλληλα, η Viva Wallet αύξησε  το κεφάλαιό της κατά 100 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύφθηκε από τη JP Morgan.

Η Viva Wallet, κορυφαία ευρωπαϊκή cloud-based neobank, είναι προσηλωμένη στην ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής που διαμορφώνουν το μέλλον των πληρωμών, με στόχο την ενοποίηση του κατακερματισμένου ευρωπαϊκού χώρου πληρωμών. Με τοπικά υποκαταστήματα σε πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες, η Viva Wallet είναι στρατηγικά τοποθετημένη, ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανάγκες των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, αλλά και των ψηφιακών marketplaces, σε όλη την Ευρώπη. Αξιοποιώντας τις προηγμένες δυνατότητες των τεχνολογιών που έχει δημιουργήσει, όπως το “tap-on-phone Viva Wallet POS app” και το Smart Checkout payment gateway, η Viva Wallet προσφέρει μία απρόσκοπτη, ασφαλή και ολοκληρωμένη online και offline διαδικασία πληρωμών (omnichannel), βελτιστοποιώντας τη λειτουργία των επιχειρήσεων και την εμπειρία του καταναλωτή.

Δεκέμβριος 2021

Elikonos 2: Επένδυση ύψους 7 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Select Fish Α.Ε.

Τον Δεκέμβριο του 2021 το  Elikonos 2 S.C.A. SICAR, το growth VC του Equifund,  ανακοίνωσε ότι επένδυσε 7 εκατ.  ευρώ και την απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρεία Select Fish A.E.

Η Select Fish A.E. δραστηριοποιείται στο χώρο της επεξεργασίας και συσκευασίας ψαριών και αποτελεί τον μεγαλύτερο διανομέα σολομού στην εγχώρια αγορά. Το χαρτοφυλάκιο πελατών της Select Fish A.E. αποτελείται από αλυσίδες super market και εμπόρους ψαριών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η Select Fish A.E. έχει μακροχρόνιες συνεργασίες με τις μεγαλύτερες εταιρείες ιχθυοτροφείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1995.

 

 

Δείτε επίσης:

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο Startupper MAG #41

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις