Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα μεγαλύτερα deals στην ιστορία της ελληνικής Startup «σκηνής» – Part 2

Με αφορμή τα τέσσερα χρόνια ζωής του STARTUPPER MAG σας παρουσιάζουμε με χρονολογική σειρά τις πιο εμβληματικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν από το 2019 έως σήμερα

Μία από τις πιο συχνές φράσεις που ακούμε σχεδόν σε κάθε συζήτηση γύρω από την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα είναι ότι η χώρα μας έχει μια τεράστια δεξαμενή χαρισματικών στελεχών, τα οποία όμως λόγω των μη ιδανικών συνθηκών συνήθως μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Αυτό,  όμως, που ίσως δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι ότι στην πραγματικότητα πολλοί από τους ταλαντούχους αυτούς ανθρώπους δεν επιλέγουν να φύγουν έξω, αλλά αντιθέτως  κάνουν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα στην Ελλάδα. Από την άλλη, ακόμα και όταν μεταναστεύουν στο εξωτερικό, φροντίζουν οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες να ευνοούν τη χώρα μας. Κάπως έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε και το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο αδιαμφισβήτητα αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη της Ευρώπης, ωριμάζοντας κάθε μέρα και περισσότερο. Την τελευταία δεκαετία οι ελληνικές Startups μεγαλουργούν έχοντας αναπτύξει τεχνολογίες αιχμής, οι οποίες κάνουν την καθημερινότητά μας πολύ πιο εύκολη και ταυτόχρονα απλή. Παράλληλα, πολλές από αυτές κατάφεραν να «σηκώσουν» χρηματοδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων, με μερικές να φτάνουν στην πολυπόθητη εξαγορά ή αλλιώς «exit» όπως λέμε στη «γλώσσα» των Startups. Στο πλαίσιο αυτό, το STARTUPPER MAG, το πρώτο μέσο που πίστεψε στη δυναμική των ελληνικών Startups και συνολικά στο οικοσύστημα καινοτομίας και τεχνολογίας της χώρας,  όλα αυτά τα χρόνια ήταν στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων, φροντίζοντας να ενημερώνει για τα τελευταία νέα από τον κόσμο της καινοτόμου αυτής οικονομίας. Με αφορμή λοιπόν τα 4 χρόνια ζωής του  STARTUPPER σας παρουσιάζουμε με χρονολογική σειρά τα μεγαλύτερα deals από το 2019 έως σήμερα.

Δεκέμβριος 2021

Cube RM: Σήκωσε 8 εκατ. δολάρια από Runa Capital και Marathon VC

H Cube RM εξασφάλισε χρηματοδότηση Α’ γύρου ύψους 8 εκατ. δολαρίων με τη Runa Capital του Serguei Beloussov να ηγείται και με τη συμμετοχή της Marathon VC.

Περισσότεροι από 1,5 εκατ. διαγωνισμοί και συμβάσεις του δημόσιου τομέα δημοσιεύονται κάθε χρόνο από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, με τη συνολική αξία τους να φτάνει τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Για ορισμένους κλάδους όπως ο φαρμακευτικός και ο ιατρικός εξοπλισμός, οι  προμήθειες αυτές αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος των εσόδων των επιχειρήσεων.

Η Cube RM προσφέρει μια αυτοματοποιημένη λύση για διαγωνισμούς και κυβερνητικές συμβάσεις για πρώτη φορά στην αγορά. Η πλατφόρμα διαχείρισης προσφορών βοηθά τις επιχειρήσεις να ανακαλύψουν νέους διαγωνισμούς παγκοσμίως, να τους αξιολογήσουν και να δώσουν προτεραιότητα με βάση τη λίστα προϊόντων και το ιστορικό κάθε εταιρείας.

Επιπλέον, οι  πελάτες δύνανται να προβλέψουν μελλοντικές προσφορές και να διευκολυνθούν στην προετοιμασία και την υποβολή προτάσεων, βελτιστοποιώντας παράλληλα τις τιμές και την παρακολούθηση των νικητών και των ανταγωνιστικών πληροφοριών.

Uni Systems: Απέκτησε το 20% της Optechain

Σε νέα επένδυση με φόντο την παροχή λύσεων για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και την ηλεκτροκίνηση, προχώρησε  η Uni Systems τον Δεκέμβριο του 2021. Η εταιρεία του ομίλου Quest, και μια από τις ηγέτιδες δυνάμεις στον κλάδο της πληροφορικής, ανακοίνωσε επένδυση με ποσοστό 20% στην Optechain. Ειδικότερα, η συνεργασία των δύο πλευρών στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για το phygital λιανεμπόριο και την ηλεκτροκίνηση, με επίκεντρο τo cloud και την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς επίσης και στην υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των πελατών. Παράλληλα, η επένδυση της Uni Systems στη νεοφυή επιχείρηση προσβλέπει στην ενίσχυση της τεχνογνωσίας των δύο εταιρειών καθώς και στην επέκτασή τους σε νέες αγορές.

Σημαντικό ρόλο στη συνεργασία της Uni Systems με την Optechain, έπαιξαν το Retale και η Optecharge,  δύο πρωτοποριακές υπηρεσίες που έχει αναπτύξει η Startup για λιανεμπόριο και ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντίστοιχα. Το Retale προσφέρει ένα πλήθος λύσεων που μετασχηματίζουν το φυσικό κόσμο λιανικής πώλησης σε μια απρόσκοπτη ψηφιακή εμπειρία, εστιάζοντας σε όλες τις πτυχές του digital signage, digital queueing, electronic price labels και retail demo apps. Όσον αφορά την Optecharge, η υπηρεσία προσφέρει μια σειρά λύσεων φόρτισης που μεγιστοποιούν την ενσωμάτωση στο δίκτυο, την ενεργειακή αντοχή και ευελιξία, αλλά και την ευκολία χρήσης. Σημειώνεται, πως οι λύσεις της Optechain βασίζονται στο cloud, ακολουθώντας ένα μοντέλο SaaS και προσφέρονται μέσω του Microsoft Azure.

Νοέμβριος 2021 

Τον Νοέμβριο του 2021 η  Finloup άντλησε 1 εκατ. ευρώ από τους ελληνικούς επενδυτικούς φορείς Velocity.Partners και TECS Capital, την ΕveryPay καθώς και αγγέλους επενδυτές.

Η Finloup ήταν η πρώτη εταιρεία που διαμόρφωσε μια υπηρεσία στη λογική του Buy now Pay later στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ανέπτυξε τη δυνατότητα να αγοράζουν και να πληρώνουν οι καταναλωτές χωρίς να χρεώνονται τόκους ή να χρειάζεται να διαθέτουν πιστωτική κάρτα συνδεδεμένη με κάποιο τραπεζικό λογαριασμό.

Με βάση το open banking, η Finloup εκτιμά τα τραπεζικά δεδομένα του κάθε αγοραστή για να αξιολογήσει το επίπεδο οικονομικής αξιοπιστίας του και να διασφαλίσει ότι θα μπορεί να αποπληρώσει το όποιο ποσό για τις αγορές που πραγματοποίησε.

Τον Νοέμβριο του 2022 η εταιρεία λάνσαρε μια νέα πρωτοποριακή υπηρεσία, προσφέροντας τη δυνατότητα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να νοικιάσουν smartphone, laptop, tablet, gaming κονσόλες και άλλες συσκευές με ευέλικτο πρόγραμμα leasing. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, αφού έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει ή να αναβαθμίσει το προϊόν του όποτε θέλει, χωρίς κλειστούς όρους και ρήτρες.

Οκτώβριος 2021

H βρετανική JD Sports εξαγοράζει την Cosmos Sports

Τον Οκτώβριο του 2021 η JD Sports Fashion Plc εξαγόρασε την Cosmos Sports της οικογένειας Τσικνάκη. Συγκεκριμένα η JD απέκτησε το 30% της συμμετοχής της EOS Capital Partners στην Cosmos Sports και θα φτάσει το 80% με την οικογένεια Τσικνάκη να διατηρεί μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής 20%.

Η Cosmos Sport Α.Ε., ιδρύθηκε το 1982 από τον Φ. Τσικνάκη, ξεκινώντας από ένα κατάστημα στη Χερσόνησο της Κρήτης και λειτουργεί σήμερα πάνω από 60 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο διαγράφοντας σημαντική αναπτυξιακή πορεία τα τελευταία χρόνια. Επίκεντρο της δραστηριότητάς της είναι ο συνδυασμός κορυφαίων προϊοντικών συλλογών, ξεχωριστών καταστημάτων, ηγετικού eCommerce και καινοτόμων omnichannel υπηρεσιών.

Με τη σειρά της η JD Fashion είναι μια παγκόσμια εταιρεία λιανικής ειδών σπορ και athleizure με πωλήσεις 6 δισ. λίρες το 2020, είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και μέλος του δείκτη FTSE 100. Ανήκει στον βρετανικό όμιλο Pentland ο οποίος έχει επίσης τα Brands Speedo, Ellesse, Mitre μεταξύ άλλων.

Ariadne Maps: Χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ με τη Marathon VC να ηγείται

Η «πλατφόρμα ανάλυσης για τον φυσικό κόσμο με επίκεντρο την ιδιωτικότητα» όπως αυτοπροσδιορίζεται, η Ariadne Maps, συγκέντρωσε 2 εκατομμύρια ευρώ σε έναν γύρο χρηματοδότησης Seed με τη Marathon Venture Capital να ηγείται και τη συμμετοχή των EIT Digital, της Sasya Terra με έδρα τη Σιγκαπούρη και του επενδυτή-αγγέλου Raoul Oberman.

Η εταιρεία επικεντρώνεται σε περιοχές και σημεία με έντονη κίνηση πεζών και βοηθά τις εταιρείες να κατανοήσουν τη ροή των ανθρώπων, σε πραγματικό χρόνο, με αποκορύφωμα τη βελτιστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων και παρέχοντας μια βέλτιστη εμπειρία στους επισκέπτες.

Η Ariadne Maps ιδρύθηκε το 2019, με τους ιδρυτές Γιώργο Πιπελίδη (CEO) και Νίκο Τσιαμίτρο (CTO) να προέρχονται απο το Technische Universität München όπου δούλευαν πάνω σε τεχνολογίες εντοπισμού τοποθεσίας ακριβείας εσωτερικών χώρων και σύμφωνα με τους ίδιους η τεχνολογία που έχουν αναπτύξει είναι ανώτερη απο παρόμοιες που προσφέρουν μεγαθήρια όπως οι IBM, Cisco και Google.

Seafair: Η πρώτη ελληνική Startup που επένδυσε η General Catalyst

Η Seafair, μια πλατφόρμα εύρεσης εργασίας στελεχών και προσωπικού στη ναυτιλία, έγινε η πρώτη ελληνική Startup που επένδυσε το μεγάλο αμερικανικό VC fund, General Catalyst.

Η Seafair, η οποία ιδρύθηκε στο τέλος του 2020 από τον Αγαπητό Διακογιάννη, πρώην σύμβουλο στην BCG, σήκωσε 5,7 εκατ. δολάρια με επικεφαλής τη General Catalyst, με τη συμμετοχή της FirstMinute Capital, signal ventures, TA Ventures, SV Angel, SpeedInvest και FJ Labs. Συνολικά, η χρηματοδότηση της Seafair άγγιξε  τα 7 εκατ. δολάρια.

Η Seafair «ταιριάζει» ναυτικούς και υψηλόβαθμα στελέχη με τις ναυτιλιακές εταιρείες με βάση την εμπειρία τους, τις δεξιότητες και τις επιδόσεις τους και χρησιμοποιεί αλγόριθμους αντιστοίχισης για να κάνει τη διαδικασία πλήρωσης κενών θέσεων εργασίας πιο αποτελεσματική. Παρέχει επίσης στους διαχειριστές των στόλων λογισμικό ανθρώπινου δυναμικού που τους βοηθά να ενοποιήσουν διάσπαρτα δεδομένα σε διαφορετικές πλατφόρμες ERP και υπολογιστικά φύλλα. Η Seafair επικεντρώνεται επί του παρόντος σε ανώτερες θέσεις αξιωματικών, όπως οι αρχιμηχανικοί και οι πλοίαρχοι, καθώς αυτές οι θέσεις είναι εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση αλλά και πιστοποίηση.

Μάρκος Βερέμης και Franck Cohen αποκτούν το 45% της Softone

Ο όμιλος εταιρειών SOFTONE, μέλος του επενδυτικού ομίλου Olympia, ανακοίνωσε την είσοδο του Μάρκου Βερέμη και ενός διεθνούς επενδυτικού ομίλου υπό τον Franck Cohen στο μετοχικό κεφάλαιο και το Δ.Σ. της εταιρείας.

Η συμμετοχή του Franck Cohen στο Δ.Σ. επιβεβαίωσε τη στρατηγική προσαρμογής του ομίλου SOFTONE στα πρότυπα διοίκησης διεθνών εταιρειών τεχνολογίας. Ο Franck Cohen κατείχε επί σειρά ετών διευθυντικές θέσεις στη SAP Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, ενώ τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως σύμβουλος εταιρειών τεχνολογίας όπως η UIPath και η Workday. Ο Μάρκος Βερέμης είναι συνιδρυτής και πρόεδρος της Upstream, καθώς και εταίρος στην BigPi Venture Capital. Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, και παράλληλα ενεργός επενδυτής και μέλος του Δ.Σ. επιτυχημένων εταιρειών τεχνολογίας όπως οι Persado, Workable και Hellas Direct.  Μαζί με τους παραπάνω, παρέμειναν στο Δ.Σ. και στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με τα ίδια ποσοστά, ο όμιλος Olympia και ο Αντώνης Κυριαζής.

H Delivery Hero εξαγοράζει τη μικρή λιανική του ομίλου Μούχαλη 

Η Delivery Hero απέκτησε τον αποκλειστικό έλεγχο των εταιρειών του ομίλου Μούχαλη. Ειδικότερα, η εταιρεία προχώρησε στην απόκτηση του 100% της εταιρείας Άλφα διανομές (ekiosky’s), της ΙΝΚΑΤ (kioskys), της delivery.gr ΙΚΕ και της e-table.

Με αυτόν τον τρόπο η Delivery Hero έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος στην ελληνική αγορά διανομής φαγητού και ειδών σούπερ μάρκετ μια και έχει αποκτήσει το efood, deliveras.gr, clickdelivery, delivery.gr, etable.gr, e-kioskys, Instashop, τα φυσικά καταστήματα kioskys και το σύστημα διανομής προϊόντων του ομίλου Μούχαλη.

Σεπτέμβριος 2021

Blueground: Κολοσσιαία χρηματοδότηση 140 εκατ. δολαρίων

Η Startup Blueground, η οποία δραστηριοποιείται στην εκμίσθωση επιπλωμένων διαμερισμάτων, συγκέντρωσε 140 εκατ. δολάρια σε μετοχικό κεφάλαιο από επενδυτές.

Στο γύρο χρηματοδότησης όπου ηγήθηκε η WestCap του Laurence Tosi, συμμετείχε επίσης ο Geolo Capital, ένας επενδυτικός βραχίονας του δισεκατομμυριούχου John Pritzker, όπως επίσης και οι VentureFriends και Prime Ventures.

Στα περίπου 10 χρόνια λειτουργίας της η Blueground έχει πραγματικά καταφέρει να φέρει την επανάσταση στον χώρο του real estate, αλλάζοντας τα δεδομένα στη μίσθωση ακινήτων, προσφέροντας επιπλωμένα, υψηλής ποιότητας διαμερίσματα σε στελέχη εταιρειών για μεσαίο ή μεγάλο χρονικό διάστημα διαμονής. Ειδικότερα, η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές να νοικιάσουν το διαμέρισμά τους εύκολα και γρήγορα μέσα από το website της με ενημερωμένη διαθεσιμότητα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Φυσικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής τους έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν άμεσα με την ομάδα υποστήριξης πελατών μέσω της ειδικής mobile εφαρμογής. Την ίδια ώρα, η Blueground αποτελεί τον ιδανικό ενοικιαστή για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Το σταθερό μηνιαίο εισόδημα, τα συμβόλαια μακράς διάρκειας και η δυνατότητα συμμετοχής σε καινοτόμα προϊόντα που αποφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις από ένα απλό ενοίκιο είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν οι εκατοντάδες ιδιοκτήτες που συνεργάζονται με την εταιρεία.

Η Perceptual Robotics εξασφάλισε χρηματοδότηση 1,6 εκατ. λιρών

Η Perceptual Robotics «σήκωσε» νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 1,6 εκατ. λιρών, του οποίου ηγήθηκε το TSP Ventures με εξειδίκευση σε επενδύσεις σε εξαιρετικές Startup εταιρείες τεχνολογίας περιβάλλοντος. To Humble Holdings με εξειδίκευση στις impact επενδύσεις και έδρα το Λουξεμβούργο, το Metavallon VC, ως υπάρχων επενδυτής και άλλοι στρατηγικοί angel επενδυτές συμμετείχαν επίσης στο γύρο.

Η Perceptual Robotics χρησιμοποιεί αυτόνομα drones, προηγμένη ρομποτική και μηχανική μάθηση (Machine Learning) για να παρέχει ολοκληρωμένες επιθεωρήσεις υποδομών δικτύων, ξεκινώντας με ανεμογεννήτριες. Αυτές οι επιθεωρήσεις εντοπίζουν και αναλύουν ελαττώματα με μεγαλύτερη συνέπεια,  αξιοπιστία και μειωμένο κόστος σε σύγκριση με τις τρέχουσες μεθόδους. Η εταιρεία αναπτύσσει τις υπηρεσίες της από το 2016 όταν και ιδρύθηκε στο Εργαστήριο Ρομποτικής του Bristol, ενώ σήμερα διατηρεί γραφείο και στην Αθήνα. Η Perceptual Robotics πραγματοποιεί αυτόνομους ελέγχους για μερικούς από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ανεμογεννητριών στον κόσμο.

 

Δείτε επίσης:

 

 

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο Startupper MAG #41

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις