Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα μεγαλύτερα deals στην ιστορία της ελληνικής Startup «σκηνής» – Part 3

Με αφορμή τα τέσσερα χρόνια ζωής του STARTUPPER MAG σας παρουσιάζουμε με χρονολογική σειρά τις πιο εμβληματικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν από το 2019 έως σήμερα

Μία από τις πιο συχνές φράσεις που ακούμε σχεδόν σε κάθε συζήτηση γύρω από την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα είναι ότι η χώρα μας έχει μια τεράστια δεξαμενή χαρισματικών στελεχών, τα οποία όμως λόγω των μη ιδανικών συνθηκών συνήθως μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Αυτό, όμως, που ίσως δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι ότι στην πραγματικότητα πολλοί από τους ταλαντούχους αυτούς ανθρώπους δεν επιλέγουν να φύγουν έξω, αλλά αντιθέτως κάνουν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα στην Ελλάδα. Από την άλλη, ακόμα και όταν μεταναστεύουν στο εξωτερικό, φροντίζουν οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες να ευνοούν τη χώρα μας. Κάπως έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε και το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο αδιαμφισβήτητα αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη της Ευρώπης, ωριμάζοντας κάθε μέρα και περισσότερο. Την τελευταία δεκαετία οι ελληνικές Startups μεγαλουργούν έχοντας αναπτύξει τεχνολογίες αιχμής, οι οποίες κάνουν την καθημερινότητά μας πολύ πιο εύκολη και ταυτόχρονα απλή. Παράλληλα, πολλές από αυτές κατάφεραν να «σηκώσουν» χρηματοδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων, με μερικές να φτάνουν στην πολυπόθητη εξαγορά ή αλλιώς «exit» όπως λέμε στη «γλώσσα» των Startups. Στο πλαίσιο αυτό, το STARTUPPER MAG, το πρώτο μέσο που πίστεψε στη δυναμική των ελληνικών Startups και συνολικά στο οικοσύστημα καινοτομίας και τεχνολογίας της χώρας, όλα αυτά τα χρόνια ήταν στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων, φροντίζοντας να ενημερώνει για τα τελευταία νέα από τον κόσμο της καινοτόμου αυτής οικονομίας. Με αφορμή λοιπόν τα 4 χρόνια ζωής του STARTUPPER σας παρουσιάζουμε με χρονολογική σειρά τα μεγαλύτερα deals από το 2019 έως σήμερα.

 

Ιούλιος 2021

DeepSea Technologies: Χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ από μεγάλους «παίκτες» της ναυτιλίας

Η DeepSea Technologies, η ελληνική Startup που δραστηριοποιείται στον τομέα της ναυτιλίας αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ από υφιστάμενους και νέους επενδυτές.

Του γύρου ηγήθηκε η Nabtesco Technology Ventures με τη συμμετοχή του Signal Group και της ETF Partners. Η Nabtesco Technology Ventures είναι ο επενδυτικός βραχίονας της της Nabtesco Corporation, ηγέτιδας εταιρείας στον αυτοματισμό της ναυτιλίας με μερίδιο της αγοράς που αγγίζει το 40%. Το Signal Group είναι μια εταιρεία που συνδυάζει τη ναυτιλία με την τεχνολογία και τις επενδύσεις και έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα SaaS για την εμπορική βελτιστοποίηση της ναυτιλίας. Τέλος, η ETF Partners είναι το κορυφαίο ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων που εστιάζει στη βιωσιμότητα.

Η DeepSea η οποία  ιδρύθηκε το 2017 από τους Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο και Roberto Coustas, δνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει δεδομένων για να οδηγήσουν τη βιομηχανία της ναυτιλίας μπροστά. Η εταιρεία με έδρα την Αθήνα, έχει δημιουργήσει συγκεκριμένα μία πλατφόρμα – λογισμικό για την παρακολούθηση και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των πλοίων.  Η πλατφόρμα της εταιρείας παρακολουθεί την απόδοση και τα λειτουργικά δεδομένα πλοίων, κοινοποιώντας σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες που συλλέγει στους ιδιοκτήτες ή τους ναυλωτές. Με τα δεδομένα αυτά, η DeepSea στη συνέχεια προχωρά σε συστάσεις σχετικά με τον τρόπο αύξησης της αποδοτικότητας του πλοίου και του στόλου και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Η αμερικανική Mobileum εξαγοράζει την ελληνικής «καταγωγής» Niometrics

Η αμερικανική Mobileum, κορυφαίος πάροχος λύσεων analytics για την βιομηχανία τηλεπικοινωνιών εξαγόρασε τη Niometrics, έναν πάροχο  deep network analytics. Η Niometrics, με έδρα τη Σιγκαπούρη και γραφεία R&D στην Αθήνα, έχει ελληνική ηγετική ομάδα και “ρίζες” στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο σημειωτέον έχει μεγάλη παράδοση στην τεχνολογική επιχειρηματικότητα.

Η Startup ιδρύθηκε το 2008 από τον πανεπιστημιακό ερευνητή Κώστα Αναγνωστάκη με πλούσιες δημοσιεύσεις. Η πλατφόρμα Active Intelligence της Mobileum είναι μια κορυφαία τεχνολογία analytics που εστιάζει στις τηλεπικοινωνίες και υποστηρίζει λειτουργίες περιαγωγής, υπηρεσίες δικτύου, παρέχοντας επίσης επιλογές σχετικά με την ασφάλεια, τη διαχείριση κινδύνων και τις δοκιμές.

Χρηματοδότηση 32 εκατ. δολαρίων από την Insight Partners για την ελληνοκυπριακή LearnWorlds

Χρηματοδότηση 32 εκατ. δολαρίων από την Insight Partners, εξασφάλισε η LearnWorlds, δημιουργός της ομώνυμης πλατφόρμας λογισμικού για την παραγωγή, προώθηση και εμπορία διαδικτυακών μαθημάτων.

H εταιρεία, με έδρα σε Ελλάδα και Κύπρο, ιδρύθηκε το 2014 από τον Φάνη Δεσποτάκη, τον Γιώργο Παλαιγεωργίου και τον Πάνο Σιώζο και επιτρέπει σε επαγγελματίες εκπαιδευτές αλλά και οργανισμούς να δημιουργήσουν και να πουλήσουν διαδικτυακά μαθήματα, συνδυάζοντας διαδραστικά video, ηλεκτρονικά βιβλία αλλά και εργαλεία κοινωνικής μάθησης.

Ιούνιος 2021

Στρατηγική επένδυση στην ελληνική Schoox από την Vista Equity Partners

Στρατηγική επένδυση από την Vista Equity Partners, μια παγκόσμια εταιρεία επενδύσεων που επικεντρώνεται σε επιχειρήσεις λογισμικού, δεδομένων και τεχνολογικές επιχειρήσεις, εξασφάλισε η Schoox, η ελληνική εταιρεία λογισμικού εκπαίδευσης που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και έχει καταφέρει σήμερα να πρωταγωνιστεί στη διεθνή αγορά.

Η Schoox ιδρύθηκε το 2012 έχοντας τη φιλοσοφία ότι τα παραδοσιακά συστήματα εκπαίδευσης είναι πολύ άκαμπτα για να προσαρμοστούν στις ανάγκες του σύγχρονου εργατικού δυναμικού, ειδικά στις μοναδικές ανάγκες των υπαλλήλων πρώτης γραμμής. Η πλατφόρμα Learning Engagement που ανέπτυξε στη συνέχεια,  παρέχει λοιπόν ένα μαθησιακό περιβάλλον στο οποίο οι υπάλληλοί οποιασδήποτε εταιρείας μπορούν να αναπτύξουν γνώσεις και δεξιότητες οποτεδήποτε, οπουδήποτε και σε οποιαδήποτε συσκευή.

Hellas Direct: Νέα χρηματοδότηση 32 εκατ. Ευρώ με την EBRD να ηγείται

Τον Ιούνιο του 2021 η Hellas Direct ανακοίνωσε σήμερα επέκταση του τελευταίου γύρου χρηματοδότησης ύψους 32 εκατ. ευρώ με τη συνολική χρηματοδότηση που έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα να ανέρχεται σε 56 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία καλωσόρισε επίσης έναν μεγάλο επενδυτή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Η EBRD εισήλθε με την Hellas Direct σε μία υποχρεωτικά μετατρέψιμη δανειακή σύμβαση ύψους 10 εκατ. ευρώ για να υποστηρίξει την ανάπτυξή της εταιρείας καθώς και να ενισχύσει τα αναγκαία εποπτικά της κεφάλαια.

Η Hellas Direct είναι μια αμιγώς digital ασφαλιστική εταιρεία, η οποία λειτουργεί με βάση την τεχνολογία και τη χρήση advanced analytics.

Η EBRD προστέθηκε  στη λίστα μεγάλων  επενδυτών που στηρίζουν την Hellas Direct, όπως η Portag3, ο IFC (μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας), η Endeavor Catalyst και γνωστά οικογενειακά γραφεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Jon Moulton και Lord O ‘ Νιλ.

Απρίλιος 2021

Το Eleven Venture Capital από τη Βουλγαρία επενδύει στη BIOPIX-T

Τον Απρίλιο του 2021 το Eleven Venture Capital με έδρα τη Βουλγαρία που εστιάζει σε early stage εταιρείες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προστέθηκε στους επενδυτές της BIOPIX-T, κλείνοντας τον κύκλο της ιδιωτικής χρηματοδότησης, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2020 από τη Metavallon VC και στρατηγικούς angel investors από το χώρο των υπηρεσιών υγείας.

H BIOPIX-T ιδρύθηκε το 2019 από τους Γιώργο Παπαδάκη, Ηλέκτρα Γκιζέλη, Αλέξανδρο Πανταζή, Νικόλαο Φίκα και Σέργιο Κατσαρό, και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορευματοποίηση μιας νέας φορητής συσκευής μοριακής διάγνωσης στο χώρο θεραπείας (Point-of-care) με την επωνυμία “PEBBLE”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από την επένδυση αυτή, το 2020 η BIOPIX-T, σαν μέλος κοινοπραξίας οκτώ φορέων, χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon2020 με το ποσό των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ για την άμεση πιστοποίηση και διάθεση στην αγορά της συσκευής της και για τα σχετικά διαγνωστικά τεστ για τον Covid19 και τη Γρίπη Α (Influenza Α).

H team.blue εξαγόρασε την Enartia

Σε λιγότερο από 20 χρόνια μετά την ίδρυσή της στο Ηράκλειο της Κρήτης, η Enartia εντάχθηκε στην team.blue, έναν ηγέτη στην αγορά domain, hosting και συναφών υπηρεσιών, με έδρα τις Κάτω Χώρες, με 1.500 στελέχη ο οποίος εξυπηρετεί την Ευρώπη και περισσότερους από 2 εκατομμύρια πελάτες.

Ο όμιλος Enartia περιλαμβάνει το γνωστό μας Papaki και την Top Host οι οποίες εξυπηρετούν σχεδόν 100.000 πελάτες στην χώρα μας και έχουν καταχωρημένα και ενεργά πάνω από 365.000 domain names.

Το Papaki το 2015 βρέθηκε στη λίστα με τις 5.000 ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις της Ευρώπης ενώ η Top Host έχει εξαγοράσει αρκετές υπηρεσίες hosting.

Ο όμιλος team.blue έχει προβεί σε δεκάδες εξαγορές σε όλη την Ευρώπη, με την Enartia και την Ελλάδα να είναι η 12 αγορά στην οποία εισέρχεται ο όμιλος.

 

Η Τράπεζα Πειραιώς επενδύει στην NEUROPUBLIC και στηρίζει την ευφυή γεωργία

Στην απόκτηση μειοψηφικού πακέτου 5% της NEUROPUBLIC A.E, η οποία αναπτύσσει μεταξύ άλλων ευφυή συστήματα γεωργίας, προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς.

Με την επένδυση αυτή, η τράπεζα ολοκλήρωσε  την πρώτη φάση της εμπορικής συνεργασίας της με την εταιρεία, στοχεύοντας στην παροχή πακέτων υπηρεσιών, που σχετίζονται με την ενσωμάτωση μεθοδολογιών ευφυούς γεωργίας στο χωράφι.

Η NEUROPUBLIC ιδρύθηκε το 2003 στον Πειραιά και εξειδικεύεται στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών υψηλών απαιτήσεων σε Web και Cloud περιβάλλον. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει «την πρώτη και μοναδική υποδομή μεγάλης κλίμακας Διαδικτύου των Πραγμάτων στην Ελλάδα», με χιλιάδες ασύρματους αισθητήρες, δικής της σχεδίασης και κατασκευής, εγκατεστημένους στην αγροτική γη.

Η Χρυσή Ευκαιρία εξαγοράζει τη MyJobNow

Στην εξαγορά της MyJobNow προχώρησε η Χρυσή Ευκαιρία τον Απρίλιο του 2021, με το deal να αγγίζει τα 500.000 ευρώ.

Η MyJobNow ιδρύθηκε το 2018 και με στόχο να βοηθήσει επιχειρήσεις εστίασης και καταστήματα λιανικής να προσλάβουν προσωπικό. Μέσα στην πλατφόρμα της, εργοδότες και υποψήφιοι εργαζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να συνδεθούν και να ανακαλύψουν ευκαιρίες συνεργασίας με απλό και άμεσο τρόπο. Μέχρι το 2019, η εταιρεία είχε καταφέρει να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των χρηστών της και να λάβει 2 χρηματοδοτήσεις, 530.000 και 380.000 ευρώ, από Velocity.Partners, Venture Friends και ιδιώτες επενδυτές.  Στο τέλος της ίδιας χρονιάς, η εταιρεία ίδρυσε τη MyJobNow Delivery, ως spinoff και τον Αύγουστο του 2020, άρχισε να δραστηριοποιείται επίσημα στον κλάδο του courier. Πριν την εξαγορά της από το Skroutz, η υπηρεσία delivery της MyJobNow, διακινούσε περισσότερες από 2.000 παραγγελίες ημερησίως.

 

Φεβρουάριος 2021

Bespot: Χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ με βασικό επενδυτή το Uni.Fund

Χρηματοδότηση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, με βασικό επενδυτή το Uni.Fund, εξασφάλισε τον Φεβρουάριο του 2021 η bespot, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο του Location Intelligence.

Η Bespot είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2018 από τους Λέοντα Γαβαλά, Κωνσταντίνο Δημητρό, και Αναστασία Γρίβα.  Η εταιρεία προσφέρει white label εφαρμογές επιβράβευσης καταναλωτών για έξυπνα κινητά τηλέφωνα και μια λύση (SDK) εντοπισμού θέσης, που χρησιμοποιεί τεχνικές μηχανικής μάθησης (Machine Learning) για τον ακριβή προσδιορισμό της θέσης των χρηστών σε εσωτερικά και εξωτερικά περιβάλλοντα. Το Bespot SDK επιτυγχάνει ακρίβεια τοποθεσίας παγκόσμιας κλάσης του αγγίζει το 100% για τα εσωτερικά περιβάλλοντα.

Ιανουάριος 2021

H EY Ελλάδας εξαγόρασε το συμβουλευτικό τμήμα της Convert Group

Η EY Ελλάδος, μέλος του διεθνούς δικτύου εταιρειών EY, παγκόσμιου ηγέτη στην παροχή ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών εταιρικής στρατηγικής και συναλλαγών, και η Convert Group, ελληνική εταιρεία με διεθνή πρωτοπορία σε τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου και ψηφιακού μετασχηματισμού, με ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, ανακοίνωσαν τον Ιανουάριο του 2021 τη συμφωνία για την απόκτηση από την ΕΥ Ελλάδος του Συμβουλευτικού Τμήματος της Convert Group μαζί με το υπάρχων προσωπικό της Convert Group το οποίο μεταφέρεται στην EY.

Με την ένταξη στο δυναμικό της, μίας εξαιρετικά ταλαντούχου ομάδας συμβούλων με αποδεδειγμένες δεξιότητες και εκτεταμένη εμπειρία από τη συνεργασία της με μεγάλους πελάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η EY Ελλάδος απέκτησε επιπλέον εξειδίκευση και τεχνογνωσία σε λύσεις και υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου, επεκτείνοντας τις ήδη προσφερόμενες συμβουλευτικές της υπηρεσίες, μεταξύ άλλων σε τομείς, όπως:

  • Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce consulting) και omni-channel consulting
  •     Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη στρατηγική e-commerce, καθώς και τον μετασχηματισμό που προκύπτει
  •     Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες Data & Analytics για το ηλεκτρονικό εμπόριο
  •     Οι υπηρεσίες επαγγελματικής εκπαίδευσης σε θέματα ηλεκτρονικού εμπορίου

 

 

 

Δείτε επίσης:

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο Startupper MAG #41

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις