Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ: Η «ακτινογραφία» της ψηφιακής αναβάθμισης του ελληνικού δημοσίου

Όλα όσα είδαμε στο τελευταίο επεισόδιο του τηλεοπτικού «ΜΟΝΟΚΕΡΟΥ»

Ο τηλεοπτικός «ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ» και ο Γιάννης Διονάτος ήρθαν για ακόμη μια φορά στους δέκτες μας μέσα από τη συχνότητα του ONE CHANNEL το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου με ένα νέο συναρπαστικό επεισόδιο, στο οποίο πρωταγωνίστησε η ψηφιοποίηση.

Την τελευταία τετραετία όλοι και όλες έχουμε γίνει μάρτυρες του ψηφιακού «θαύματος» που λαμβάνει χώρα στο ελληνικό δημόσιο. Στο τελευταίο επεισόδιο λοιπόν είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την εταιρεία που το έκανε πράξη, η οποία δεν είναι άλλη από την «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ». Όπως μας είπε ο Δημήτρης Γιάντσης, Γενικός Διευθυντής Έργων στη «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ», «υπάρχουμε εδώ και 22 χρόνια σαν οργανισμός. Η Κοινωνία της Πληροφορίας ιδρύθηκε το 2001. Ο στόχος της παραμένει διαχρονικά ο ίδιος όμως. Ποιος είναι αυτός; Να υλοποιεί έργα τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για το ελληνικό δημόσιο.Βοηθάμε δηλαδή τους φορείς του δημοσίου προκειμένου να επιτελέσουν καλύτερα το έργο τους. Πώς θα το κάνουν αυτό; Όταν εκσυγχρονίσουν τις υποδομές και τις εφαρμογές τους. Έτσι θα μπορούν να δουλεύουν καλύτερα για να εξυπηρετούν στο τέλος της ημέρας καλύτερα όλους εμάς, τους Έλληνες πολίτες και τους Έλληνες επιχειρηματίες που συναλλάσσονται με το δημόσιο. Άρα η Κοινωνία της Πληροφορίας έρχεται και υλοποιεί όλα αυτά τα έργα, με απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση του Έλληνα πολίτη και του Έλληνα επιχειρηματία. Τα τελευταία 22 χρόνια το κάνουμε αυτό, άρα έχουμε μια συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία».

Αλλά η κουβέντα για την ψηφιοποίηση δεν θα σταματήσει εκεί, καθώς στη συνέχεια της εκπομπής είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την Βίκυ Γούλου, Founder και CEO της Grapevine Digital, της εταιρείας που φέρνει και τη δική σας επιχείρηση στην ψηφιακή εποχή. Η κ. Γούλου μας μίλησε για την νέα λύση της εταιρείας το Procify, το οποίο όπως εξήγησε είναι ένα «λογισμικό με τη λογική του SaaS (software as a service), είναι μια πλατφόρμα που έχουμε αναπτύξει για την ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών σε επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους. Με απλά λόγια τι κάνουμε; Όλες οι εταιρείες ανεξαρτήτως κατηγορίας έχουν καθημερινές διαδικασίες, διαδικασίες απλές, διαδικασίες σύνθετες, από μια απλή εγκριτική ροή, μέχρι μια διαδικασία HR, παραγγελιοληψίας κλπ. Αυτές όλες οι διαδικασίες ως επί το πλείστον ή τουλάχιστον πριν τον Covid, γίνονταν κυρίως χειρωνακτικά, με πάρα πολλές εργασίες γραφειοκρατικές που εμπεριείχαν τον κίνδυνο ανθρώπινων λαθών. Ερχόμαστε λοιπόν εμείς να φέρουμε τις επιχειρήσεις και τις διαδικασίες τους στον ψηφιακό κόσμο».

Έπειτα, ο Αγαμέμνων Σταυρόπουλος, Φοροτεχνικός Α’ τάξης, Υπεύθυνος λογιστής της NEW ACCOUNTS A.E, μας είπε το πως βλέπει το οικοσύστημα των Startup στην Ελλάδα από τη μεριά του φοροτεχνικού. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Σταυρόπουλο «συνήθως οι Startuppers είναι και νέοι άνθρωποι, είναι άνθρωποι με πολύ όρεξη που το πρώτο πράγμα που ζητάνε είναι να λειτουργούν στα πλαίσια των κανόνων. Βλέπω όμως με πολύ μεγάλη στεναχώρια, το πως συγκρούονται με την πραγματικότητα και βλέπουν ότι αυτό είναι σχεδόν ανέφικτο. Θυμάμαι κάτι που είχα ακούσει πριν από 13 χρόνια σε μία ομιλία όπου είπε κάποιος το εξής: υπάρχουν 3 τρόποι να κάνει κάποιος δουλείες. Ο πρώτος είναι ο αγγλοσαξονικός τρόπος, στον οποίο τα πάντα επιτρέπονται εκτός από αυτά που απαγορεύονται. Ο δεύτερος είναι ο γερμανικός τρόπος, στον οποίο όλα απαγορεύονται εκτός από αυτά που επιτρέπονται. Ο τρίτος είναι ο ελληνικός τρόπος, στον οποίο τα πάντα επιτρέπονται, τα πάντα απαγορεύονται και άντε βρες άκρη».

Στη συνέχεια του επεισοδίου μιλήσαμε για μεγάλα δεδομένα με τον Μιχάλη Βαφόπουλο, Founder και CEO της Linked Business. Όπως ανέφερε ο κ. Βαφόπουλος η Linked Business «ξεκίνησε πρώτα από όλα σαν ιδέα σε δύο κόσμους. Ο πρώτος κόσμος ήταν δουλεύοντας με τον εφευρέτη του web, τον Tim Berners-Lee, πριν περίπου 15 χρόνια, ο οποίος μας κατέδειξε την ευκαιρία το διαδίκτυο με την προσθήκη δεδομένων να γίνει μια πολύ χρήσιμη πηγή για όλους τους ανθρώπους. Ταυτόχρονα δουλεύοντας πάνω σε ερευνητικά έργα και σε πρακτικά, καταλάβαμε ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη ανάγκη, δηλαδή η πληροφόρηση για τις μικρές και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο που βρίσκεται ο επόμενος πελάτης του και ποιος είναι αυτός. Αυτή λοιπόν είναι η δουλεία μας, παίρνουμε ανοιχτά δεδομένα από επίσημες δημόσιες πηγές, τα «καθαρίζουμε» γιατί κάθε σύστημα έχει τα προβλήματά του, τα συνθέτουμε και τα κάνουμε μια τελική λύση, έτσι ώστε να μπορεί να λύσει ένα πρόβλημα κάθε επαγγελματίας».

Τέλος, γνωρίσαμε την Εβελίνα Μαυρίδη, Founder και CEO της CLEAN i.T, της εταιρείας, χάρη στην οποία βρίσκετε τις καλύτερες υπηρεσίες καθαρισμού για το σπίτι σας, εύκολα και γρήγορα όλο το 24ωρο. Σύμφωνα με την κ. Μαυρίδη το CLEAN i.T «είναι μια πλατφόρμα για να παραγγείλεις υπηρεσίες καθαρισμού. Πρακτικά αυτό που κάνουμε είναι ότι ο πελάτης μπορεί να επιλέξει το είδος καθαρισμού που θέλει, να επιλέξει το ακίνητό του, να επιλέξει και τις υπηρεσίες. Δεν χρειάζεται καθόλου να ψάξει καθαριστή ή εταιρεία καθαρισμού. Εμείς είμαστε στη μέση, έτσι ώστε ο πελάτης να μπορεί να παραγγείλει το καθάρισμα του και η εταιρεία να μπορεί να βρει πελάτη άμεσα χωρίς πάλι να χρειαστεί να ψάξει για να τον βρει».

 

 

«ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ» κάθε Σάββατο στις 11:30 στο ONE Channel
Και κάθε Κυριακή σε επανάληψη στις 11:30
Η νέα σας τηλεοπτική συνήθεια!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις