Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

NBG Business Seeds: Αυτές είναι οι νικήτριες Startups του 13ου διαγωνισμού καινοτομίας

Μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού, η οποία κέρδισε και το χρηματικό έπαθλο των 20.00 ευρώ αναδείχθηκε η εταιρεία ABcureD

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες (Τρίτη 6 Ιουλίου, 2023) ο 13ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο του οποίου βραβεύτηκαν 10 νέες καινοτόμες ομάδες και επιχειρήσεις. Πρόκειται για τον μακροβιότερο διαγωνισμό καινοτομίας ελληνικού φορέα, στον οποίο έχουν λάβει μέρος πάνω από 7.000 άτομα.

Η «γιορτή της καινοτομίας», η οποία έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μελά αποτελεί μία ακόμη επιβεβαίωση ότι η Εθνική στηρίζει σταθερά και ενθαρρύνει τις καινοτόμες επιχειρήσεις, την τεχνολογική πρόοδο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να αναδειχθούν πρωτότυπες ιδέες, ερευνητικά αποτελέσματα, επιχειρηματικά σχέδια και εταιρείες, που συμβάλουν στην ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων και εφαρμογών, βασισμένων σε νέες τεχνολογίες, στην ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στον σχεδιασμό των προϊόντων και υπηρεσιών, στην εξάπλωση της χρήσης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και γενικότερα στην προώθηση της καινοτομίας στην Ελλάδα.

Καθόλη τη διάρκεια του διαγωνισμού οι συμμετέχοντες κλήθηκαν σε δράσεις ενημέρωσης, γνωριμίας και καθοδήγησης από τα έμπειρα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και τους συνεργάτες του προγράμματος: KEMEΛ, Κέντρο Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ, Ίδρυμα Ωνάση, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, HIGGS, ΟΚ!Τhess, CapsuleT και ακόμη 45 φορείς και οργανισμούς.

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος δήλωσε ότι: «Ο διαγωνισμός αποτελεί τη συμβολή της Εθνικής Τράπεζας για να αποκτήσει η χώρα ένα σύγχρονο και βιώσιμο σύστημα καινοτομίας. Με τη σημερινή μας εκδήλωση θέλουμε να δώσουμε ένα σοβαρό μήνυμα προς όλους τους φορείς της οικονομίας, ότι η έρευνα και η καινοτομία δεν είναι πολυτέλεια. Ζούμε σε  μία νέα  εποχή, στην οποία η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη ποιοτικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Το NBG Business Seeds είναι ένα πρόγραμμα που στηρίζει ουσιαστικά την καινοτόμα επιχειρηματικότητα, τις μικρομεσαίες και τις μικρές επιχειρήσεις. Και αυτό το αποδεικνύει η μακρόχρονη και επιτυχημένη πορεία του προγράμματος, οι στοχευμένες δράσεις του στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τα συνέδρια κοκ. Τα 13 χρόνια του NBG Business Seeds ένα 30% των εταιρειών που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς μας δραστηριοποιούνται μέχρι και σήμερα, πρόκειται για ένα απίστευτα μεγάλο νούμερο. Και ένα 19% έχει καταφέρει να βρει χρηματοδότηση προσελκύοντας και άλλους επενδυτές, Οπότε τα στατιστικά  είναι μεγάλα και δείχνουν ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα αξιοζήλευτο επιχειρηματικό και τεχνολογικό δυναμικό και ότι οι καινοτόμες ιδέες μπορούν να μετασχηματιστούν σε σοβαρές επιχειρηματικές προτάσεις και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

Από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Χριστίνα Θεοφιλίδη, επισήμανε ότι: «Ο θεσμός NB G Business Seeds έχει κομβικό ρόλο ενισχύοντας τόσο τις χρηματοδοτικές ροές όσο και τους συνεργατικούς δεσμούς του οικοσυστήματος. Για εμάς στην Εθνική Τράπεζα είναι πραγματικά μεγάλη ικανοποίηση να βλέπουμε εταιρείες του προγράμματος να διακρίνονται και να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Φέτος γιορτάσαμε δύο ακόμα επιτυχίες του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, στις οποίες συμβάλαμε μέσα από τη συμμετοχή μας στη χρηματοδότηση των funds, πρόκειται για την Augmenta, από τον χώρο της τεχνολογίας και την Hack the Box από τον χώρο της ασφάλειας των συστημάτων. Μάλιστα, η Augmenta μέσα σε 5 χρόνια κατάφερε να εξαγοραστεί από μια παγκόσμιας κλάσης εταιρεία για 110 εκατ. δολάρια».

Μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού, η οποία κέρδισε και το χρηματικό έπαθλο των 20.00 ευρώ αναδείχθηκε η εταιρεία ABcureD. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει αναπτύξει το LiquidPancreas, μια διαγνωστική εξέταση υγρής βιοψίας για την πρόληψη και εξατομικευμένη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Συνδυάζει τρία μοναδικά καινοτόμα στοιχεία για πρώτη φορά σε αυτόν τον τομέα: υγρή βιοψία, βιοδείκτες μεθυλίωσης, αυτοματοποιημένη μηχανική μάθηση. Η λύση που προτείνεται βασίζεται σε μια μοριακή εξέταση στο αίμα, προστατεύεται από διεθνή πατέντα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διάγνωση του προδιαβήτη και του διαβήτη.

Το δεύτερο βραβείο με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ απονεμήθηκε στην Agritrack, μια Startup που δραστηριοποιείται στον τομέα της γεωργίας και παρέχει και παρέχει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα αυτοματοποίησης διαδικασιών, με στόχο την ψηφιοποίηση, βελτίωση ιχνηλασιμότητας και αποτύπωση της ποιότητας τροφίμων στο πεδίο με τον συνδυασμό τεχνολογιών IoT, Immutable Ledger (πχ BlockChain) και Machine Learning.

Το τρίτο βραβείο με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ πήγε στην εταιρεία RETOUCH-HS,  η οποία έχει δημιουργήσει ένα ρομποτικό σύστημα εξωσκελετού για την αποκατάσταση της λεπτής κινητικότητας ασθενών μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η ιδέα της RETOUCH-HS προήλθε από την προπτυχιακή εργασία ιδρυτικού μέλους της εταιρίας, όπου ανέπτυξε μία πρωτότυπη συσκευή μηχανικού εξωσκελετού, προκειμένου να ξεπεράσει το κενό στην αποκατάσταση της λεπτής κινητικότητας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, που υπήρχε με τη χρήση της μεθόδου Mirror Therapy. Ενσωματώνοντας αισθητήρες καταγραφής της θέσης των δακτύλων στο υγιές χέρι και χρησιμοποιώντας ασύρματη τεχνολογία μετέφερε τις μετρήσεις στο πάσχον χέρι, όπου αναλάμβανε ένας μηχανικός εξωσκελετός να εκτελέσει την κίνηση. Αυτή η απλή ιδέα έφερε σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς ο ασθενής πέρα από το οπτικό ερέθισμα του καθρέπτη είχε και κινητικό ερέθισμα που ενεργοποιεί πολλαπλάσιους νευρώνες και βοηθάει στη γρήγορη αποκατάσταση της λεπτής κινητικότητας.

Το τέταρτο βραβείο με χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ το κατέκτησε η εταιρεία e-cleaning, η οποία έχει δημιουργήσει ένα delivery app, το οποίο προσφέρει υπηρεσίες καθαρισμού για τα ρούχα, τα χαλιά, τα σπίτια και τα αυτοκίνητά σας εύκολα και γρήγορα. Ειδικότερα, το app περιλαμβάνει καθαριστήρια ρούχων, ταπητοκαθαριστήρια, πλυντήρια αυτοκινήτων και συνεργεία βιολογικού καθαρισμού. Ο πελάτης επιλέγει το πότε θέλει να εξυπηρετηθεί και πληρώνει απευθείας για την υπηρεσία, ενώ το e-cleaning φροντίζει για τη διανομή (delivery) της υπηρεσίας στην πόρτα του.

Παράλληλα, απονεμήθηκαν και χρηματικά έπαθλα από €1.500, για τα υπόλοιπα βραβεία, σε έξι ομάδες: Tukana, ProgHRC, Blink, Upiria, TBscan, Μegaventory.

Η Tukana είναι μια Fintech εταιρεία με έδρα την Αθήνα, η οποία δραστηριοποιείται σε 6 χώρες και προσφέρει κεντρική οργάνωση και διαχείριση των λογαριασμών από όλες τις τράπεζες.

To ProgHRC είναι μια καινοτόμα μέθοδος, που επιτρέπει στα βιομηχανικά ρομπότ να μαθαίνουν εργασίες από τον άνθρωπο σε πολύ λίγο χρόνο και χωρίς να χρειάζεται καθόλου προγραμματισμός, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Το Blink είναι μια εφαρμογή budgeting λευκής (B2B2C) ετικέτας, που προσφέρει εξατομικευμένες οικονομικές συμβουλές, για να βοηθούν τους νέους χρήστες να διαχειρίζονται τα χρήματά τους και να δημιουργούν αποταμιεύσεις.

Η Upiria έχει ως επίκεντρο τις τουριστικές δραστηριότητες και ως στόχο να μηδενίζει τις αποστάσεις μεταξύ των επαγγελματιών και ταξιδιωτών.

TBscan by RespiBit, Idea: Η ιδέα πίσω από το TBscan ήταν να ανιχνευθεί η φυματίωση. Το TBscan εκμεταλλεύεται ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης που μπορεί να ανιχνευθεί με ένα ειδικό σύστημα λέιζερ/οπτικής/ανιχνευτή.

Μegaventory: H πρόταση αναπτύσσει μια σύγχρονη εφαρμογή για smartphone-tablet, η οποία επιτρέπει την διαχείριση αποθέματος, εγγράφων (παραγγελίες, τιμολόγια, κλπ) και πληρωμών με τη μέγιστη χρηστικότητα.

Στο τέλος της εκδήλωσης, η  Χριστίνα Θεοφιλίδη, ανήγγειλε την έναρξη του 14ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας, ο οποίος ξεκινάει την Τετάρτη 12 Ιουλίου και η υποβολή των προτάσεων διαρκεί έως και την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου στις 15:00.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις