Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι ελληνικές “Google” – Μέρος Πρώτο

Αναδημοσίευση από το τεύχος 3 του Startupper Mag

Μπορεί ακόμα να μην έχουμε φτάσει τις επιτυχίες άλλων χωρών στο χώρο των Startups, αλλά μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι είμαστε στο σωστό δρόμο για τον πρώτο «μονόκερο» και τις μεγάλες εξαγορές, οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες για να μπούμε για τα καλά στα ραντάρ των μεγάλων εταιρειών –τύπου Google– αλλά και των επενδυτών.

Αναπτυσσόμενες –σε παγκόσμιο επίπεδο– εταιρείες, υψηλές αξίες, μεγάλες χρηματοδοτήσεις αλλά και μεγάλες εξαγορές από τρίτους, είναι ορισμένα βασικά σημεία μέτρησης των επιτυχιών που έχει να επιδείξει κάθε οικοσύστημα, κάθε πόλη και κάθε χώρα στον –άκρως ανταγωνιστικό– χώρο των Startups.

Ποια είναι η αιτία του «κινήματος» των Startups; Πολύ απλά η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, που επιτρέπει σε επίδοξους επιχειρηματίες –κυρίως προγραμματιστές και business developers– να διακρίνουν ευκαιρίες σε διάφορους τομείς της αγοράς και με το προϊόν ή την υπηρεσία τους προσπαθούν να αποσπάσουν πελάτες από τους υπάρχοντες «κατεστημένους» παίκτες. Πελάτες που αναζητούν εύχρηστα και φθηνά προϊόντα για να κάνουν πιο αποδοτική και απλή την καθημερινότητά τους. Ταλέντα από τα πανεπιστήμια ή έμπειρα στελέχη τα οποία αποφασίζουν να μην ακολουθήσουν τον εύκολο δρόμο είναι άλλο ένα βασικό συστατικό του κόσμου των Startups.

Γύρω από αυτούς τους «τρελούς» ιδρυτές –πλέον σαραντάρηδες–, που αφήνουν καλές δουλειές για να πάρουν το επιχειρηματικό ρίσκο και τα πιθανά οικονομικά οφέλη έχει χτιστεί ένα οικοσύστημα: κέντρα υποστήριξης και εκπαίδευσης, ιδιώτες επενδυτές, επενδυτικά κεφάλαια, κέντρα μεταφοράς τεχνολογίας, διασύνδεσης με εταιρείες, κρατικές υποδομές και εργαλεία, των οποίων οι βασικοί στόχοι είναι:

  • Η προσέλκυση μεγάλων εταιρειών ώστε να επενδύσουν και να παραμείνουν στην Ελλάδα (εξαγοράζοντας μια Startup και αποκτώντας ένα κέντρο ανάπτυξης τεχνολογιών εδώ).
  • Επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού να επενδύσουν σε μια ελληνική εταιρεία ή εταιρεία ελληνικών συμφερόντων για να μπορέσει να αναπτυχθεί ακόμα ταχύτερα στο εξωτερικό, μεγαλώνοντας έτσι και προσλαμβάνοντας προσωπικό στη χώρα μας, με αυτονόητα οφέλη για την πόλη, την ανεργία, τα πανεπιστήμια, για το ΑΕΠ αλλά και για την εικόνα της χώρας γενικότερα.
  • Μεγάλες εξαγορές και χρηματοδοτήσεις είναι λοιπόν τα βασικά εφόδια για να αρχίσει η Ελλάδα να μπαίνει στις λίστες χωρών με τα πιο ανεπτυγμένα οικοσυστήματα Startups αλλά και για να φέρει χρηματικό και τεχνολογικό πλούτο και αξία στους ιδρυτές των επιχειρήσεων.
  • Οι founders των πρώτων μεγάλων ελληνικών success stories βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα και με τη σειρά τους επενδύουν και υποστηρίζουν Startups δημιουργώντας έτσι μια εκθετική – θετική επίδραση στο επιχειρηματικό οικοσύστημα των Startups και όχι μόνο.

Για του λόγου το αληθές, η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία Atmel, η οποία ίδρυσε στην Πάτρα, δίπλα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ένα ερευνητικό κέντρο, το 1999, μέχρι σήμερα παράγει τεχνολογία στη χώρα μας μέσω της τεχνογνωσίας που απέκτησαν τα τότε στελέχη που ίδρυσαν τις δικές τους εταιρείες ή συμμετείχαν σε άλλες. Πόσοι γνωρίζουν ότι μέρη του γνωστού μας Wi-Fi, οι μνήμες flash αλλά και εξαρτήματα του iPhone αναπτύχθηκαν με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο στην Πάτρα;
Ο Στέλιος Κουτρουμπίνας, για παράδειγμα, αφού έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας στις τηλεπικοινωνίες, ήταν σημαντικό στέλεχος της Atmel στις ασύρματες επικοινωνίες και σήμερα είναι ο CEO της Meazon, η οποία έχει φτιάξει ένα πρωτοποριακό –σε παγκόσμιο επίπεδο– καταμετρητή ηλεκτρικής ενέργειας και μπαίνει δυναμικά στις έξυπνες πόλεις.
Το άλλο παράδειγμα είναι ο επιτυχημένος επιχειρηματίας – οραματιστής Μάρκος Βερέμης, της «ελληνικής πολυεθνικής» Upstream, ο οποίος έκανε κάτι που δεν κάνουν εύκολα οι Έλληνες επιχειρηματίες: εμπιστεύτηκε και επένδυσε στους συνεταίρους και στα στελέχη του, με συνέπεια η Upstream, πέρα από την εξαιρετική πορεία της σε αγορές του εξωτερικού, «να έχει βγάλει» δύο υποψήφιους ελληνικούς «μονόκερους»: την Persado και τη Workable, δύο Startups παγκόσμιας κλάσης σήμερα.

Στις ακόλουθες σελίδες θα βρείτε μερικά από τα πιο σημαντικά «επιτεύγματα» της ελληνικής Startup σκηνής και φυσικά δεν είναι μόνο αυτά, καθώς υπάρχουν πολλές εταιρείες που έχουν σημαντική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο σε διάφορους τομείς, στις οποίες θα αναφερθούμε σε επόμενα αφιερώματά μας.

H παρουσίαση γίνεται με τυχαία σειρά.

Τα μεγάλα ελληνικά exits (εξαγορές)

Helic
Η Helic ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2000 από τον Γιώργο Κουτσογιαννόπουλο, τον Απόστολο Λιάπη, τον Σωτηρη Μπαντά της Centaur Analytics και τον Νικόλα Πιzάνια της Odyssey Venture Partners. Ο Νικόλας Προβατάς είναι στην εταιρεία από την ίδρυσή της, ενώ ο Χρήστος Μακιγιάμα ήταν υπεύθυνος πωλήσεων στην Ιαπωνία από το 2004, ταυτόχρονα με το άνοιγμα των γραφείων εκεί. Η πρώτη επένδυση, ύψους 250 χιλιάδων δολαρίων, ήρθε πολύ νωρίς από την Atmel, έτσι ώστε να επαληθευτεί ότι μπορεί να υπάρξει προϊόν το οποίο προερχόταν από τα εργαστήρια του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Λίγο μετά την αρχική επένδυση της Atmel, η Helic έλαβε την πρώτη ίσως επένδυση VC στην Ελλάδα, ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων, ενώ το 2007 η Fujitsu γίνεται στρατηγικός επενδυτής, ανοίγοντας το δρόμο για την προσέλκυση μεγάλων ονομάτων εταιρειών τεχνολογίας.
Η Helic και τα προϊόντα λογισμικού της είναι πλέον μέρος της παγκόσμιας βιομηχανίας ανάπτυξης κυκλωμάτων δικτύωσης και ασύρματης επικοινωνίας (Electronic Design Automation – EDA) για διάφορες συσκευές που μπορεί να ενσωματώνουν ένα wireless chip, σε ό,τι έχει να κάνει με τις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές. Με αυτόν τον τρόπο εντοπίζονται τα προβλήματα και διορθώνονται πριν το τσιπ μπει σε παραγωγή, κάτι που σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να στοιχίσει τεράστια ποσά στον κατασκευαστή.
Εξαγοράστηκε το 2019 από την αμερικανική Ansys.

Antcor
Η ομάδα της Antcor με CEO τον Κώστα Μεϊμέτη αλλά και τον Λάζαρο Καψιά προέρχεται από τα εργαστήρια της Atmel Ελλάδας στην Πάτρα, η οποία ήταν από τους πρωτοπόρους του Wi-Fi παγκοσμίως. Τo 2004 δημιούργησαν την Antcor, η οποία ασχολείτο με το σχεδιασμό ολοκληρωμένων Wi-Fi, τα οποία σχέδια προορίζονται για αγορά και υλοποίηση από μεγάλους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον για ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, η πενταμελής ομάδα κατάφερε να παραμείνει στην Ελλάδα, να εκπαιδεύσει νέους μηχανικούς και να κρατήσει ζωντανή την εταιρεία ακόμη και σε πολύ δύσκολες στιγμές με την υποστήριξη της Attica Ventures. Το καλοκαίρι του 2014 εξαγοράστηκε από την ελβετική u-blox.

BugSense
Το 2011 έκανε την εμφάνισή της η BugSense, η οποία δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο εργαλείο που συλλέγει και αναλύει τις αναφορές σφαλμάτων σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια κατασκευής μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα. Οι προγραμματιστές σπεύδουν να το υιοθετήσουν, αφού κάνουν τη δουλειά τους πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Πελάτες της BugSense ήταν οι Skype, Samsung, VMware, Airpush, Soundcloud με τη Startup να μεταφέρεται στο Σαν Φρανσίσκο. Οι founders Πάνος Παπαδόπουλος και Γιάννης Βλαχογιάννης αποδέχονται το 2013 την (επταψήφια) πρόταση εξαγοράς από το «μεγαθήριο» Splunk. Ο Πάνος Παπαδόπουλος επέστρεψε στην Ελλάδα και είναι πλέον ενεργός ιδιώτης επενδυτής αλλά και partner στο Marathon VC. Ο Γιάννης Βλαχογιάννης μετακόμισε στο Λος Άντζελες και ίδρυσε μια επιτυχημένη Startup, την AgentRisk.

efood
H γνωστή υπηρεσία παραγγελίας φαγητού έκανε την εμφάνισή της το 2011 με ιδρυτή τον Παμίνο Κερκίνη. Πάνω στην αλματώδη ανάπτυξή της, το 2015, εξαγοράστηκε από τη γερμανική Delivery Hero, η οποία ελέγχει την ClickDelivery και την Deliveras.gr.
H συγκεκριμένη αγορά έχει μέγεθος 500 εκατ. ευρώ στη χώρα μας όπου δραστηριοποιείται επίσης η πρωτοπόρος Delivery.gr και πλέον και η Skroutz αλλά και άλλοι παίκτες όπως η φινλανδική Wolt.

Krypteia Networks
H εταιρεία κυβερνοασφάλειας του Γιάννη Γκιόκα, η Crypteia Networks, είχε αναπτύξει ένα εξελιγμένο σύστημα ανάλυσης πληροφοριών που διακινούνται στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, έτσι ώστε να τα θωρακίσει καλύτερα έναντι των εξωτερικών απειλών. O Γιάννης Γκιόκας είναι σήμερα co-founder στη Startup Verge Capital.

Bytemobile

Η Bytemobile ιδρύθηκε το 2000 στην Πάτρα από τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, είχε αναπτύξει ένα σημαντικό κέντρο έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογίας και λογισμικού για χρήση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας με στόχο τη βελτιστοποίηση της κίνησης των ψηφιακών δεδομένων και τη διαχείριση απαιτητικού περιεχομένου όπως το βίντεο. Το 2012 εξαγοράστηκε από τη μεγάλη εταιρεία λογισμικού Citrix, έναντι 400 εκατ. δολαρίων, διατηρώντας και επεκτείνοντας το κέντρο R&D στην Πάτρα.

ABzorba Games

H ABzorba Games ανέπτυξε ένα εθιστικό παιχνίδι καζίνο για Smartphones και από εκεί και πέρα επεκτάθηκε στη συγκεκριμένη αγορά και σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία του Μάνου Μοσχού και με την υποστήριξη της Starttech Ventures του Δημήτρη Τσίγκου εξαγοράστηκε το 2015 από έναν μεγάλο (αυστριακό) παίκτη του online gaming, τη Novomatic.

Taxibeat
H Taxibeat (beat σήμερα) ιδρύθηκε το 2011 από τον Νίκο Δρανδάκη προσφέροντας υπηρεσίες ταξί μέσω app στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μετά από διάφορες αποτυχημένες προσπάθειες εισόδου στην παγκόσμια αγορά, κάνει «τζάκποτ» στη Λίμα του Περού, με πάνω από 15.000 οδηγούς και 800.000 χρήστες συνολικά. Προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Daimler, η οποία την εξαγόρασε στις αρχές του 2017 με ένα ποσό κοντά στα 40 εκατ. ευρώ. Πλέον είναι μέλος των υπηρεσιών ψηφιακών μεταφορών των Daimler – BMW και έχει υπό την ευθύνη της μεγάλες αγορές της Ν. Αμερικής, κοντράροντας ακόμα και την Uber. Η εταιρεία έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου ανάπτυξης στην Αθήνα προσλαμβάνοντας δεκάδες νέα στελέχη.

Innoetics
Η Innoetics ειδικεύεται στις τεχνολογίες φωνής και προέρχεται από το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά». Αποκτήθηκε εξ ολοκλήρου από τη Samsung Electronics, μια εξαγορά στα επίπεδα της Taxibeat. Για δέκα χρόνια η Innoetics, με CEO τον Αιμίλιο Χαλαμανδάρη, αναπτύσσει και διαθέτει τεχνολογίες Μετατροπής Κειμένου σε Ομιλία (Text-to-Speech Synthesis), οι οποίες πλέον χρησιμοποιούνται στα Smartphones της Samsung. H εταιρεία είναι πλέον ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογιών της Samsung με έδρα την Αθήνα το οποίο αναπτύσσεται.

Avocarrot
H ομάδα των Κόννο Χρίστου, Γιώργο Ηρακλέους, Γιώργου Μακκουλή και Παναγιώτη Παπαγεωργίου έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα όπου οι διαφημιζόμενοι δίνουν τις προσφορές τους και σε πραγματικό χρόνο ο διαφημιστής με τη μεγαλύτερη προσφορά δείχνει τη δική του διαφήμιση στον τελικό χρήστη. Παράλληλα προσφέρει και τις λεγόμενες ενσωματωμένες στο εκάστοτε περιεχόμενο – app διαφημίσεις κάνοντάς τες με αυτόν τον τρόπο λιγότερο ενοχλητικές στους χρήστες και περισσότερο αποδοτικές. Έπειτα από εκατοντάδες παρουσιάσεις μπροστά σε επενδυτές στη Silicon Valley, πήραν τη πρώτη τους χρηματοδότηση και μπήκαν στο ραντάρ της γερμανικής Glispa, η οποία βρίσκεται στον ίδιο χώρο (digital και mobile marketing), εξαγοράζοντάς την το 2016. Η Avocarrot μετονομάστηκε σε Glispa. Tα γραφεία της Αθήνας βρίσκονται πλέον στο Σύνταγμα με την τοπική ομάδα να μεγαλώνει και να υποστηρίζει τις παγκόσμιες υπηρεσίες της εταιρείας.

Data Artisans
Η Data Artisans ιδρύθηκε το 2014 στο Βερολίνο από τον Κώστα Τζούμα, CEO της Startup, και τον Stephen Ewen. Προσφέρει λύσεις μαζικής επεξεργασίας και μεταφοράς δεδομένων σε μεγάλες επιχειρήσεις, υψηλής τεχνολογίας και αποδοχής. Εξαγοράστηκε από την κινεζική Alibaba στις αρχές του 2019 έναντι 90 εκατομμυρίων ευρώ. Οι πελάτες της Data Artisans περιλαμβάνουν μεγάλα ονόματα, όπως τις Netflix, ING, Uber, Lyft και Alibaba φυσικά. Η Netflix, για παράδειγμα, βασίζεται στην πλατφόρμα που έχει αναπτύξει η Data Artisans, για να πραγματοποιήσει τις προτάσεις περιεχομένου στους συνδρομητές του, κάτι που σημαίνει τρισεκατομμύρια προτάσεις κάθε μέρα.
O Κώστας Τζούμας είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 2007 και ακολούθως πήρε το διδακτορικό του στις Επιστήμες Υπολογιστών στο Aalborg Universitet.

Spitogatos.gr
Όλα ξεκίνησαν από την ερασιτεχνική ενασχόληση μιας παρέας τεσσάρων νέων που ζούσαν στην Ελλάδα, την Αγγλία και την Ολλανδία, και κατέληξε να δημιουργήσει το μεγαλύτερο site ακινήτων σε Ελλάδα και Κύπρο το 2006. Ο Spitogatos.gr με CEO τον Δημήτρη Μελαχροινό υπήρξε η πρώτη ελληνική Startup στο χώρο της τεχνολογίας που άντλησε αναπτυξιακά κεφάλαια από την Oxygen Capital το 2009 και από το 2014 ανήκει στην επενδυτική εταιρεία Real Web S.A. με έδρα το Λουξεμβούργο. Από τότε μέχρι σήμερα υπάρχει σημαντική επέκταση και πρόσφατα μάλιστα προχώρησε στην εξαγορά μιας παρόμοιας υπηρεσίας της Σερβίας.

Στο δεύτερο μέρος, το οποίο θα δημοσιευτεί αύριο 3/1/2020 θα σας παρουσιάσουμε τις ελληνικές “παγκόσμιες” Startups. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις