Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Madhav Sheth: “Για τη realme η Ελλάδα είναι μία από τις σημαντικότερες αγορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση”

Αναδημοσίευση από το Startupper MAG #14

Ο CEO της realme Ινδίας & Ευρώπης και νυν αντιπρόεδρος της realme Madhav Sheth, μιλάει στο Startupper MAG για τη φιλοσοφία της πιο νεανικής και ταχύτερα αναπτυσσόμενης εταιρείας Smartphones στον κόσμο, παρουσιάζει το όραμά του για το μέλλον και τις νέες τεχνολογίες, καθώς υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας το 2018, και αναλύει τα σχέδιά του για την επέκταση στην Ευρώπη, για τα δίκτυα 5G και την ιδιαίτερη σημασία της Ελλάδας στην παγκόσμια στρατηγική της realme.

Η realme είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μάρκα κατασκευής Smartphone στον κόσμο σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Counterpoint και μία από τις πιο δημοφιλείς εταιρείες κινητών στην Ινδία καθώς και σε άλλες χώρες παγκοσμίως. Πώς τα καταφέρατε όλα αυτά μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από την ίδρυση της εταιρείας; Σε λιγότερο από τρία χρόνια…

Η εταιρεία realme γεννήθηκε το 2018 με σκοπό να ικανοποιήσει τις ανάγκες των νέων καταναλωτών. Είναι μια μάρκα κινητών τηλεφώνων (Smartphone) που προσφέρει συσκευές οι οποίες συνδυάζουν τόσο την ισχυρή απόδοση όσο και το μοντέρνο, trendy, σχεδιασμό στο ευρύτερο πλαίσιο του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce). Τα βασικά χαρακτηριστικά των προϊόντων του brand μας είναι Νεανικό, Στιλάτο (Stylish), Real και Ξεχωριστό. Όπως δηλώνει και το σλόγκαν μας «τόλμησε το άλμα» (στα αγγλικά, «Dare to Leap»), για να πετύχουμε το βασικό μας στόχο: να προσφέρουμε σε νέους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ένα προϊόν high-end τεχνολογίας και έναν εξαιρετικό σχεδιασμό που θα προσαρμοστεί τέλεια στον τρόπο ζωής τους. Είμαστε ενθουσιασμένοι που το έχουμε επιτύχει αυτό, καθώς είμαστε σήμερα ο 7ος κατασκευαστής Smartphone στην παγκόσμια αγορά, ένα γεγονός που μας κάνει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μάρκα του κόσμου.

Χαιρόμαστε πολύ που η ταχύτατη ανάπτυξή μας παρατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στην περσινή κατάταξη, βρεθήκαμε στο No 7 και αξιολογηθήκαμε από την Counterpoint ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μάρκα Smartphone στον κόσμο. Αν και αναγνωρίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες μάρκες, η realme είναι μόλις δύο ετών. Για να εδραιωθούμε στην αγορά, πρέπει να έχουμε ισχυρή θέληση να επιβιώσουμε και να είμαστε πιο φιλόδοξοι από τις άλλες μάρκες. Για παράδειγμα, στην αρχή του έτους, θέσαμε στόχο να έχουμε διπλάσιες πωλήσεις από το 2019. Λόγω της πίεσης για επιβίωση, είμαστε πιο δραστήριοι στην αγορά ώστε να πετύχουμε τους στόχους.

Η ευρωπαϊκή αγορά είναι στρατηγικός στόχος για εμάς και η Ελλάδα είναι μέρος αυτής της στρατηγικής, καθώς δείχνει ήδη σημάδια ραγδαίας ανάπτυξης και αναγνωρισιμότητα της εταιρείας. Για τη realme η Ελλάδα είναι μία από τις πιο σημαντικές αγορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία μπήκαμε μόλις τον Απρίλιο του 2020.

Η επιτυχία μας σε αγορές σε όλον τον κόσμο είναι εφικτή, γιατί έχουμε ανταγωνιστικά προϊόντα που καλύπτουν τις ανάγκες των πελατών. Έχουμε αναπτύξει ένα πολύ δυνατό επιχειρηματικό μοντέλο και χρησιμοποιούμε πάντα στρατηγικές στοχευμένες στην τοποθεσία και τη λειτουργία των αγορών. Τα προϊόντα μας έχουν δυνατή απόδοση αλλά και μοντέρνο σχεδιασμό. Αποτελούν πρωτοποριακά μοντέλα που διαμορφώνουν τις τάσεις, που κάνουν τεχνολογικά άλματα στον τομέα τους και με καλή αναλογία κόστους απόδοσης.

Για να υποστηρίξουμε την ομαλή διανομή προϊόντων σε κάθε αγορά, δημιουργούμε τοπικές ομάδες με γνώση της τοπικής αγοράς και επιλέγουμε προσεκτικά τοπικούς συνεργάτες για να μας υποστηρίξουν. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι πελάτες μας είναι πολύ απαιτητικοί, οπότε μαζί με τους συνεργάτες μας παρέχουμε το ίδιο επίπεδο εξυπηρέτησης, όπως και οι άλλοι ηγέτες στην αγορά. Επίσης, η επιτυχία της realme βρίσκεται στο επιχειρηματικό μοντέλο «ελαφρύ ενεργητικό, μικρά κανάλια, ισχυρό ηλεκτρονικό εμπόριο».

Φέτος η realme ξεκίνησε τη διάθεση των προϊόντων της στην Ελλάδα. Πώς θα προσεγγίσετε την ελληνική αγορά, ειδικά σε σχέση με την επικείμενη περίοδο μεγάλης ζήτησης λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς; Ποιός είναι ο στόχος σας όσον αφορά στο μερίδιο της αγοράς;

Αυτήν τη χρονιά, λόγω της πανδημίας, εστιάσαμε στην «Black Friday» καμπάνια μας στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ήμασταν τυχεροί, γιατί ακόμη και πριν από την πανδημία, η επιχείρησή μας επωφελήθηκε από το εκτεταμένο μοντέλο του ηλεκτρονικού εμπορίου, λόγω της στροφής των καταναλωτών από την παραδοσιακή στην ηλεκτρονική αγορά. Καθώς έχουμε μακροχρόνιες συνεργασίες με πολλές παγκόσμιες και τοπικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, έχουν κάνει πολλά για την προώθηση των προϊόντων realme και μας βοήθησαν να διαθέσουμε τους πόρους του μάρκετινγκ.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει την επίσημη συνεργασία μας με τις σημαντικότερες αλυσίδες και «παίκτες» της ελληνικής αγοράς, ανάμεσά τους η Cosmote, ο Κωτσόβολος, τα Public, τα Mediamarkt, το Πλαίσιο και άλλοι, παρέχοντας τα πιο καινούργια προϊόντα μας, όπως τα νέα μας Smartphone και τα προϊόντα Τεχνητής Νοημοσύνης του «Διαδικτύου των Πραγμάτων» (AIoT). Με βάση αυτές τις συνεργασίες και τα εξαιρετικά δημοφιλή online shops των συγκεκριμένων αλυσίδων και παρόχων, προσφέρουμε την ευκολότερη πρόσβαση σε προσφορές για την Black Friday σε όλους τους Έλληνες. Πιστεύουμε ότι οι νέες γενιές των Ελλήνων καταναλωτών δικαιούνται να αποκτήσουν εύκολα προϊόντα high-end tech σε πολύ ελκυστικές τιμές.

Η απόδειξη ότι η Black Friday του 2020 ήταν ένα πραγματικό success story είναι ότι το realme 6 εξαντλήθηκε, κάνοντας sold out μόλις σε 7 ημέρες! Τώρα, ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την καλή δουλειά φέρνοντας περισσότερες προσφορές, όπως η χριστουγεννιάτικη που έρχεται. Είναι μια πολύ ελκυστική προσφορά για την αγορά, καλύπτει μια σειρά προϊόντων που θα δώσει την ευκαιρία σε όλους να πάρουν μια εικόνα της εμπειρίας realme.

Το realme 7i πρόκειται να κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες στην Ελλάδα, με προγραμματισμένη ημερομηνία τη 10η Δεκεμβρίου. Γιατί πιστεύετε ότι αυτό το Smartphone θα κάνει τη διαφορά στην Ευρώπη και ειδικότερα στην ελληνική αγορά;

M. Sheth: Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η realme προσφέρει συσκευές με ισχυρή απόδοση και μοντέρνο σχεδιασμό. Πιστεύουμε πως τα προϊόντα μας συνοδεύονται από την καλύτερη ποιότητα στην κατηγορία τους, οπότε και οι υπηρεσίες που προσφέρουμε στους καταναλωτές μας είναι κι αυτές αντίστοιχες. Η realme ήταν πάντα αφοσιωμένη στο να δίνει τη δυνατότητα σε νέους από όλον τον κόσμο να αγοράζουν έξυπνα προϊόντα με άριστη απόδοση και πρωτοποριακό σχεδιασμό σε λογικές τιμές. Για να ακριβολογούμε, φέρνουμε συνεχώς νέες εφαρμογές τεχνολογικής αιχμής στον κλάδο και τις παρουσιάζουμε σε λογική τιμή.

Η συσκευή realme 7i διαθέτει μπαταρία 6000mAh – πραγματικά μεγάλη μπαταρία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης (43,16 ώρες για κλήσεις ή 117,67 ώρες μουσική από το Spotify ή 11,02 ώρες παιχνίδι ή 19,48 ώρες χρήση του Instagram ή 25,26 ώρες παρακολούθηση βίντεο στο YouTube). Είναι μια συσκευή για όσους χρησιμοποιούν πολύ το κινητό τους, ειδικά οι νέοι που το χρησιμοποιούν για να ενημερώνονται, να επικοινωνούν, να παίζουν παιχνίδια, να παρακολουθούν προγράμματα εκπαίδευσης. Όλα αυτά, με την υπόσχεση της realme για την προσφορά προσιτών τεχνολογικών αριστουργημάτων από πλευράς τεχνολογίας.

Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους νέους να αξιοποιούν στο έπακρο τη μέρα τους, έχοντας μια συσκευή που τους βοηθά να μεγαλουργήσουν και όχι να τους περιορίζει, αλλά να τους συντροφεύει όλη μέρα. Το realme 7i έρχεται να συμπληρώσει τη σειρά realme 7 και καταφέρνει το στόχο του, δηλαδή, να χαρίζει στους νέους χαρά και ανεμελιά.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις σας, η realme εργάζεται πυρετωδώς για να κάνει την επόμενη γενιά της 5G τεχνολογίας πιο προσιτή στους χρήστες, σε μια προσπάθεια να γίνει ο παγκόσμιος υποστηρικτής της συγκεκριμένης τεχνολογίας που αναμένεται να μπει δυναμικά στη ζωή μας το 2021. Πώς ακριβώς σχεδιάζετε να πετύχετε αυτόν το στόχο σε μια τόσο ανταγωνιστική αγορά;

Για τη realme, η τεχνολογία 5G πρέπει να είναι για όλους. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, η realme φέρνει την τεχνολογία 5G σε κάθε τομέα της αγοράς, προσφέροντας συσκευές high-end αλλά και mid-range. Ο στόχος μας κάθε χρόνο είναι να βγάζουμε τουλάχιστον τέσσερα κινητά 5G και δουλεύουμε στενά με τοπικούς διαχειριστές για να το πετύχουμε. Φυσικά, ακόμα διατηρούμε τον πρωταρχικό μας στόχο, που είναι να παράγουμε ένα άλμα στην τεχνολογία μέσα από λογικές τιμές, ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν το ιδανικό κινητό τους. Ειδικά οι νέοι θα επωφεληθούν πολύ από τις υψηλές ταχύτητες του 5G στις καθημερινές τους ψηφιακές δραστηριότητες.

Οπότε, θέλουμε να είμαστε εκεί από την αρχή, να είμαστε πρωτοπόροι του 5G, υπεύθυνοι για την αύξηση της δημοτικότητάς του, ακόμα και τώρα που τα δίκτυα 5G βρίσκονται σε δοκιμαστική φάση. Είμαστε σίγουροι ότι το όφελος του να έχει κάποιος ένα κινητό έτοιμο για το μελλοντικό 5G σε λογικές τιμές είναι σημαντικό για πολλούς ανθρώπους, και θα μας δώσει το αντίστοιχο προβάδισμα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Από τα πρώτα 5G Smartphones που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα, όπου ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί το συγκεκριμένο δίκτυο από τους παρόχους, ήταν το X50 Pro 5G realme. Ως εταιρεία έχετε ήδη ξεκινήσει τη διάθεση συσκευών κι άλλων κατηγοριών. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την κυκλοφορία και τη διανομή νέων προϊόντων το 2021; Τι ποσοστό από αυτά θα είναι συσκευές που υποστηρίζουν δίκτυα 5G; Πρόκειται, για παράδειγμα, να δούμε στην Ελλάδα ένα κινητό-ναυαρχίδα της τεχνολογίας 5G με καλή «σχέση ποιότητας-τιμής»;

Η realme ήταν πάντα επικεντρωμένη στο να δίνει τη δυνατότητα σε νέους από όλον τον κόσμο να αγοράζουν έξυπνα προϊόντα με άριστη απόδοση και πρωτοποριακό σχεδιασμό, σε λογικές τιμές. Για να ακριβολογούμε, φέρνουμε συνεχώς νέες εφαρμογές τεχνολογικής αιχμής στον κλάδο και τις παρουσιάζουμε σε λογική τιμή. Η δική μας σειρά προϊόντων Smartphone αποτελείται από τη σειρά X: ποιοτικά προϊόντα κορυφαίας τεχνολογίας, όπως το X50 Pro 5G, με την υψηλότερη ταχύτητα φόρτισης, που έχει ήδη κυκλοφορήσει, την αριθμητική σειρά με ισχυρές προδιαγραφές, μοντέρνο σχεδιασμό και προηγμένη τεχνολογία: όπως η σειρά realme 7 που κυκλοφόρησε πριν από μερικές μέρες και έφερε για πρώτη φορά τη φόρτιση 65W σε συσκευές μεσαίας κατηγορίας και τη σειρά C, που είναι βασικά Smartphones.

Συνολικά, στόχος της realme είναι να διαδώσει την προηγμένη τεχνολογία και να τη φέρει πιο κοντά στο ευρύ κοινό με προσιτές τιμές, εστιάζοντας παράλληλα στις πραγματικές ανάγκες.

Παρεμπιπτόντως, πώς προβλέπεται να εξελιχθεί η ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ευρώπη μέσα στα επόμενα 2-5 χρόνια; Και ποιος θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την αποδοχή της; Οι συσκευές με καλύτερη αξία, οι χρήσιμες εφαρμογές ή και τα δύο;

Η Ευρώπη είναι μία από τις πρώτες αγορές υιοθέτησης 5G στον κόσμο. Για να γίνει κάποιος πρωτοπόρος του 5G στην Ευρώπη, χρειάζεται να κάνει το 5G πιο προσιτό στους χρήστες. Για παράδειγμα, φέτος παρουσιάσαμε προϊόντα 5G που κόστιζαν κάτω από 300 ευρώ. Ο στόχος μας είναι να παράγουμε και να κυκλοφορούμε προϊόντα 4G και 5G από τα entry-level, όπως το C11, που κοστίζουν 99 ευρώ, μέχρι 5G κινητά και flagships Smartphones. Σε κάθε εύρος τιμών, η realme θα προσφέρει επιλογές που είναι οι καλύτερες της τάξης της. Η αγορά Smartphone χρειάζεται νέους παίκτες, πιο δυναμικούς, που μπορούν να κάνουν disrupt στην αγορά, όπως η realme για να έχουν οι χρήστες καλύτερες επιλογές.

Γνωρίζουμε ότι σε κάποιες χώρες δεν υπάρχει ανάπτυξη του 5G ακόμα, αλλά πιστεύουμε ότι η αρχική του ανάπτυξη θα είναι γρήγορη και οι χρήστες θα χρειάζονται συσκευές 5G, και όχι μόνο στην κατηγορία των high-end κινητών. Οπότε, για τη realme, τι περιλαμβάνει το μέλλον για την τεχνολογία 5G; Το 5G θα είναι απαραίτητο σε όλους και για αυτό οι χρήστες της realme θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν το άλμα στην τεχνολογία 5G, σε κάθε τομέα και κατηγορία.

Στη φετινή Διεθνή Έκθεση Ηλεκτρικών & Ηλεκτρονικών Συσκευών (IFA 2020), που διοργανώθηκε για πρώτη φορά ως live event εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, δόθηκε παγκόσμια δημοσιότητα στη στόχευσή σας ως εταιρεία στα προϊόντα Τεχνητής Νοημοσύνης του «Διαδικτύου των Πραγμάτων» (AIoT). Άλλωστε και εσείς είχατε αναφέρει σε δηλώσεις σας λίγο πριν από την Έκθεση ότι αυτά τα προϊόντα είναι το «κλειδί» της στρατηγικής ανάπτυξης της realme. Τι νέα και ενδιαφέροντα προϊόντα πρέπει να περιμένουμε να δούμε από τη realme από τις αρχές της νέας χρονιάς, εκτός από κινητά τηλέφωνα;

Το όραμά μας στη realme είναι να δημιουργήσουμε έναν έξυπνο και τεχνολογικά πρωτοποριακό τρόπο ζωής που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη του «Διαδικτύου των Πραγμάτων» (AΙoT) για τη νεολαία ανά τον κόσμο. Η αποστολή μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους σε όλο τον κόσμο να αγοράσουν smart προϊόντα, που η απόδοσή τους παρουσιάζει άλμα και σχεδιασμό ικανό να ξεκινήσει νέα μόδα, σε λογικές τιμές.

Η εταιρική στρατηγική μας έχει δύο βασικούς «πυλώνες»: τη στρατηγική «1+4+N»* και την έννοια του «tech trendsetter», του τεχνολογικού πρωτοπόρου που θέτει τις τάσεις. Λαμβάνοντας τα Smartphones ως βάση, αναπτύσσουμε smart συσκευές που συνδέονται και αλληλεπιδρούν με τα Smartphones, όπως μια ποικιλία smart οθονών που χρησιμοποιούν συχνότερα οι νέοι –smart τηλεοράσεις, ρολόγια, ηχεία και ακουστικά–, τις τέσσερις μεγάλες ομάδες συσκευών lifestyle, έτσι ώστε η διαδραστική εμπειρία του χρήστη να είναι πιο ολοκληρωμένη. Αναπτύσσοντας περισσότερα smart προϊόντα που σχετίζονται με τις τέσσερις μεγάλες ομάδες συσκευών lifestyle, η εμπειρία του χρήστη διευρύνεται από προσωπική σε οικιακή και εμπειρία κατά τη διάρκεια ταξιδιών.

Όπως είπα, όσον αφορά τα προϊόντα AIoT, η ίδρυση της realme έχει σκοπό να δημιουργήσει έναν πλουσιότερο, smart και trendsetter τρόπο ζωής για τους νέους. Για όλους τους αναγνώστες σας, είναι σημαντικό να μοιραστούμε την ιδέα πίσω από τη στρατηγική Τεχνητής Νοημοσύνης του «Διαδικτύου των Πραγμάτων» (AIoT). Βασικά, με τη στρατηγική «1+4+N», παίρνουμε τα Smartphones ως βάση, αναπτύσσουμε smart συσκευές που συνδέονται και αλληλεπιδρούν με Smartphones, όπως μια ποικιλία smart οθονών που χρησιμοποιούν συχνότερα οι νέοι –τηλεοράσεις, ρολόγια και smart ηχεία και ακουστικά–, οι τέσσερις μεγάλες ομάδες συσκευών lifestyle, έτσι ώστε η φορητή εμπειρία του παιχνιδιού, της μουσικής και των άλλων ειδών ψυχαγωγίας να μπορεί να επεκταθεί είτε σε παραμονή στο σπίτι είτε σε ταξίδια, με την αδιάλειπτη εμπειρία του trendsetter τρόπου ζωής.

Με αυτόν τον τρόπο θα καλύψουμε τρία σημαντικά σενάρια εφαρμογών: προσωπική χρήση, όπως οπτικοακουστικές συσκευές, ασύρματα ακουστικά με πραγματικά στερεοφωνικό ήχο (TWS), οικιακή χρήση, όπως smart τηλεόραση και smart ηχεία, και χρήση σε ταξίδια, όπως smartwatch, smartbands, για να δημιουργήσουμε έναν τεχνολογικό πρωτοποριακό τρόπο ζωής βασισμένο στην Τεχνητή Νοημοσύνη του «Διαδικτύου των Πραγμάτων» (AΙoT).

Το σχέδιο είναι να λανσάρουμε πάνω από 50 προϊόντα Τεχνητής Νοημοσύνης του «Διαδικτύου των Πραγμάτων» (AIoT) στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 και πάνω από 100 προϊόντα μέσα στο 2021. Ελπίζουμε να δημιουργήσουμε ένα ώριμο οικοσύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης του «Διαδικτύου των Πραγμάτων» μέχρι το τέλος της χρονιάς, με τουλάχιστον 8 εκατομμύρια συσκευές συνδεδεμένες με το δίκτυο realme Link, την επίσημη ονομασία της πλατφόρμας λογισμικού Τεχνητής Νοημοσύνης του «Διαδικτύου των Πραγμάτων» (AIoT) της εταιρείας μας.

*Η στρατηγική «1+4+N» σημαίνει 1 Smartphone, 4 κατηγορίες προϊόντων «Διαδικτύου των Πραγμάτων» (IoT) και…. επικείμενα/ επερχόμενα προϊόντα «Διαδικτύου των Πραγμάτων» και lifestyle προϊόντα (το γράμμα «N» αντιπροσωπεύει τη λέξη «Νέα»).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις