Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΔΩΔΩΝΗ: Πάνω από μισός αιώνας καινοτομίας και μοναδικών γεύσεων

Είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα και ηγέτιδα στις πωλήσεις φέτας ΠΟΠ. Διαθέτει σύγχρονες εργοστασιακές μονάδες στα Ιωάννινα, τη Θήβα και την Κύπρο, όπου δημιουργεί αυθεντικά γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία κερδίζουν διεθνείς διακρίσεις και βραβεία.

Η ΔΩΔΩΝΗ ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1963 ως μια μικρή μονάδα παστερίωσης γάλακτος, η οποία εξυπηρετούσε αποκλειστικά τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης των Ιωαννίνων, συλλέγοντας γάλα από μικρές φάρμες της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα, έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε μία από τις κορυφαίες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας, έχοντας αναπτύξει ένα δίκτυο με χιλιάδες συνεργαζόμενους παραγωγούς, διαθέτοντας τη μεγαλύτερη ζώνη γάλακτος στην Ελλάδα.

Τα προϊόντα ΔΩΔΩΝΗ «ταξιδεύουν» σε περισσότερες από 50 χώρες παγκοσμίως, αποτελώντας περήφανο πρεσβευτή της ελληνικής διατροφής και των ελληνικών αγαθών. Παράλληλα, παραμένει πιστή στο όραμά της για παραγωγή προϊόντων άριστης ποιότητας και γεύσης. Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του πρωτογενούς τομέα, η ΔΩΔΩΝΗ στηρίζει έμπρακτα την περιοχή της Ηπείρου, τον ελληνικό ελληνικό αγροτικό τομέα αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο μέσα από υπεύθυνες δράσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες εστιάζουν στην βοήθεια ατόμων που βρίσκονται σε ανάγκη, ενώ παράλληλα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της περιοχής, παρέχοντας ουσιαστική στήριξη σε χιλιάδες μικρούς και μεγάλους παραγωγούς.

Η ΔΩΔΩΝΗ γνωρίζει ότι, στηρίζοντας τους ντόπιους κτηνοτρόφους και επιλέγοντας αποκλειστικά 100% ελληνικό γάλα, δημιουργεί μια αλυσίδα αξίας, διαφυλάσσοντας την άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης, τον πρωτογενή τομέα της Ηπείρου και την παραγωγή αγνών προϊόντων. Η στήριξη των συνεργαζόμενων παραγωγών βασίζεται σημαντικά στη συλλογή αποκλειστικά 100% ελληνικού γάλακτος μέσω της αποτελεσματικής μετρήσιμης ενίσχυσης της παραγωγικής τους δυνατότητας. Έτσι, έχει τεθεί υπό υλοποίηση το καινοτόμο πρόγραμμα «ΔΩΔΩΝΗ 400», που αφορά την 24ωρη δωρεάν επιστημονική υποστήριξη μονάδων ζωικού κεφαλαίου και το οποίο αναμένεται να διευρυνθεί.

Το πρόγραμμα «ΔΩΔΩΝΗ 400» ξεκίνησε πιλοτικά το 2015 με μόλις 30 μονάδες. Απαρτίζεται από μια επιστημονική ομάδα έμπειρων κτηνιάτρων και ζωοτεχνών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, η οποία κατάφερε να επιτύχει μετρήσιμα αποτελέσματα, όπως την κατά 18% αύξηση της παραγόμενης ποσότητας γάλακτος με παράλληλη αναβάθμιση των ποιοτικών της χαρακτηριστικών, ενώ βάσει σχετικών αναλύσεων, βελτίωση έχουν παρουσιάσει η ποιότητα του γάλακτος, η υγεία του ζώου, η μακροβιότητά του, η αριστοποίηση της αναπαραγωγικής του λειτουργίας και η οικονομική βιωσιμότητα της παραγωγικής μονάδας. Παράλληλα, έχει συμβάλει στην αλλαγή της τιμολογιακής κλίμακας, με την επίτευξη ανώτερης τιμής πώλησης της πρώτης ύλης.

Mε την υπεύθυνη συλλογή γάλακτος μόνο από μονάδες που βρίσκονται στην Ελλάδα, η ΔΩΔΩΝΗ συμβάλλει και στην ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς μεγάλο ποσοστό του ετήσιου τζίρου της παραμένει στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, ενώ υποστηρίζει σταθερά πρωτοβουλίες που εστιάζουν στον άνθρωπο, στην οικογένεια, στον αθλητισμό και στο περιβάλλον. Σήμερα η ΔΩΔΩΝΗ διαθέτει πάνω από εννέα κατηγορίες προϊόντων και παράγει περισσότερους από 100 ξεχωριστούς κωδικούς.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις