Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι γυναίκες που πρωταγωνιστούν στο οικοσύστημα καινοτομίας

Οι γυναίκες που βρίσκονται στο τιμόνι των κορυφαίων Startups και προγραμμάτων επιτάχυνσης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό

Μπορεί ο τομέας της τεχνολογίας και της καινοτομίας να έχει αποτυπωθεί στη συνείδηση των περισσότερων ως «μοντέρνος» και «ανοιχτός», όμως η αλήθεια είναι ότι δυστυχώς μέχρι και σήμερα αποτελεί έναν κατεξοχήν ανδροκρατούμενο κλάδο. Μέχρι πρόσφατα, οι γυναίκες που δραστηριοποιούνταν στο χώρο βρίσκονταν αντιμέτωπες με ιδιαίτερες προκλήσεις και διακρίσεις σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια κάτι δείχνει να αλλάζει. Η ραγδαία ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο και το ισχυρό αποτύπωμα των γυναικών σε αυτό, έχει συμβάλει στη σχεδόν καθολική αναγνώριση της σημαντικής συμβολής της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην παγκόσμια ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, σε αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο, κυβερνήσεις, κρατικοί φορείς και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ίδιες οι επιχειρήσεις, στηρίζουν έμπρακτα τη γυναικεία επιχειρηματικότητα υλοποιώντας προγράμματα ένταξης, ανάπτυξης και επιδότησης.

Φυσικά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο ισότητας και να εξαλείψουμε τις διακρίσεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες. Όμως, το επιτυχημένο παράδειγμα πολλών γυναικών στην εγχώρια και διεθνή Startup σκηνή μας δείχνει ότι πλέον υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την πρόοδο των γυναικών στο επιχειρείν. Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε μερικές από τις γυναίκες που πρωταγωνιστούν στο οικοσύστημα καινοτομίας.

Οι γυναίκες στο τιμόνι των κορυφαίων Startups του κόσμου 

Melanie Perkins

H Melanie Perkins είναι η Co-Founder και CEO της δημοφιλούς design software πλατφόρμας, Canva. Η Perkins ίδρυσε το Canva μαζί με τον τωρινό σύζυγο της Cliff Obrecht και τον Cameron Adams το 2013 στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας. Στην αρχή της πορείας της η Startup αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες και μεγάλη απόρριψη, καθώς σύμφωνα με την ίδια την Perkins η ιδέα της απορρίφθηκε από σχεδόν 100 VCs. Ωστόσο, σήμερα το Canva είναι η Startup με την υψηλότερη αποτίμηση(τον Σεπτέμβριο του 2021 οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 40 δισ. δολάρια) στον κόσμο που ηγείται από γυναίκα.

Divya Gokulnath

H Divya Gokulnath είναι Co-Founder της ισχυρότερης ινδικής Startup, της Byju’s. Η Gokulnath ίδρυσε την ed-tech εταιρεία το 2011 μαζί με τον σύζυγο της Byju Raveendran. Τον Μάρτιο του 2022 η αποτίμηση της εταιρείας υπολογίστηκε στα 22 δισ. δολάρια, ενώ ανάμεσα στους επενδυτές της είναι και ο Mark Zuckerberg. Το app της Byju’s, το οποίο είναι σχεδιασμένο για παιδιά από 1 έως 12 ετών, μετρά σήμερα πάνω από 42 εκατ. downloads.

Miranda Qu

H Miranda Qu είναι Co-Founder και πρόεδρος της e-commerce Startup, με έδρα τη Σανγκάη, Xiaohongshu, το οποίο στα ελληνικά σημαίνει «μικρό κόκκινο βιβλίο». Η Startup ιδρύθηκε το 2013 από την Qu και τον Charlwin Mao και σήμερα μετράει πάνω 200 εκατ. ενεργούς χρήστες. Τον Νοέμβριο του 2021 η αποτίμηση της Xiaohongshu υπολογίστηκε στα 20 δισ. δολάρια, ενώ ανάμεσα στους επενδυτές της εταιρείας βρίσκονται η Tencent και η Alibaba.

Fidji Simo

Η  Fidji Simo είναι η CEO μίας εκ των κορυφαίων delivery Startups στον κόσμο, της Instacart, η αποτίμηση της οποίας το 2022 υπολογίστηκε στα 15 δισ. δολάρια. Η Simo, η οποία για αρκετά χρόνια ήταν ένα από τα κορυφαία στελέχη του Facebook, ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας το 2021.

Toyin Ajayi

Η Toyin Ajayi είναι η co-founder και CEO, της health tech Startup, Cityblock, η οποία προσφέρει υπηρεσίες περίθαλψης υγείας σε ασθενείς χαμηλού εισοδήματος. Μέχρι σήμερα η Startup έχει σηκώσει πάνω από 300 εκατ. δολάρια σε χρηματοδοτήσεις, ενώ η αποτίμησή της ξεπερνά τα 1 δισ. δολάρια.

Οι γυναίκες που ξεχωρίζουν στην Ελλάδα

Μαρία Πάτση

Η Μαρία Πάτση είναι η Co-Founder και Coo της Warply, της ηγέτιδας εταιρείας στην Ελλάδα στα προγράμματα επιβράβευσης πελάτη (loyalty) και στις λύσεις customer engagement.Ειδικότερα, η Warply ήταν μια από τις πρώτες εταιρείας στη χώρα μας που κατάφερε να αναπτυχθεί σε έναν σημαντικό πάροχο τεχνολογικών λύσεων και καινοτομίας στον κόσμο. Η εταιρεία παρέχει λύσεις ψηφιοποίησης, σχεδιάζει στρατηγική και υλοποιεί προγράμματα μεγάλης εμβέλειας για εταιρείες, brands και το Δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι διαθέτει γραφεία στην Αθήνα, το Ντουμπάι, το Σάο Πάολο, αλλά και πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Αθηνά – Πολίνα Ντόβα

Η Αθηνά Πολίνα Ντόβα είναι η Co-Founder και Coo της Owiwi, μιας από τις πιο πρωτοποριακές Startups στην Ελλάδα. Η Owiwi έχει φτιάξει μια πλατφόρμα HR gamification για την καλύτερη υποστήριξη της διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού ειδικά σε ό,τι αφορά τα soft skills και την ψυχομετρική αξιολόγηση. Η πλατφόρμα της εταιρείας μειώνει κατά 50% τον χρόνο των συνεντεύξεων, 47% των αριθμό των συνεντεύξεων και σημειώνει 30% αύξηση στα soft skills των υποψηφίων.

Δάφνη Τσεβρένη

Η Δάφνη Τσεβρένη είναι η Co-Founder και Οικονομική διευθύντρια της Clio Muse Tours. Η Startup ιδρύθηκε το 2014 με όραμα να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της παγκόσμιας πολιτιστικής συνείδησης αναπτύσσοντας τεχνολογικά εργαλεία που θα πρωτοπορήσουν ως παγκόσμιοι ψηφιακοί ξεναγοί. Έχοντας αναπτύξει μία πλατφόρμα δημιουργίας και διανομής υψηλής ποιότητας ψηφιακών ξεναγήσεων, η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες από το χώρο του τουρισμού και του πολιτισμού να δημιουργήσουν ακουστικές και εικονικές ξεναγήσεις για διάσημα αξιοθέατα, περιπάτους στην πόλη και roadtrips.

Ρούλα Μπαχταλιά

Η Ρούλα Μπαχταλιά είναι η διευθύντρια του egg – enter•grow•go, του πιο αναγνωρισμένου και ολοκληρωμένου προγράμματος επιχειρηματικής επιτάχυνσης στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα το οποίο σχεδίασε και υλοποιεί από το 2013 η Eurobank, σε συνεργασία με τη Μονάδα Corallia του Ε.Κ. Αθηνά, συμπλήρωσε φέτος 10 χρόνια εξαιρετικά επιτυχημένης πορείας στην ελληνική αγορά. Σήμερα το πρόγραμμα αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, λειτουργώντας ως ένα στέρεο έδαφος προκειμένου να κάνουν το πρώτο τους βήμα.

 

Το Startupper σεβόμενο το πένθος, στο οποίο βρίσκεται η χώρα εξαιτίας της τραγωδίας στα Τέμπη δεν απευθύνθηκε σε καμία επιχειρηματία από το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας για δηλώσεις τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις