Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

JA Greece: Δύο ελληνικές Startups στην Eurovision της νεανικής επιχειρηματικότητας

Η «Isometricks» και η «Carexhange» θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ Nεανικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Ευρώπης το GEN–E 2023 του JA Europe 

Με ενθουσιασμό, αγωνία αλλά και πυρετώδεις ρυθμούς ετοιμάζονται οι δύο ελληνικές ομάδες «Isometricks» και «Carexhange» να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ Nεανικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Ευρώπης, το GEN–E 2023 του JA Europe που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη σε συνεργασία με το JA Tουρκίας από τις 11 έως τις 14 Ιουλίου 2023.  Περισσότεροι από 800 συμμετέχοντες θα βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη για τον Πανευρωπαϊκό Τελικό Διαγωνισμό του Junior Achievement στον οποίο συμμετέχουν 40 Ευρωπαϊκές χώρες.  Οι καλύτερες μαθητικές και φοιτητικές «Startup» που ανέδειξε η κάθε χώρα θα διαγωνιστούν διεκδικώντας τις 3 πρώτες θέσεις και ειδικά βραβεία.

Μπορούμε να στηρίξουμε ενεργά τις δύο ελληνικές ομάδες συμμετέχοντας στην ψηφοφορία για το βραβείο του κοινού, το Public Choice Award, στην επίσημη ιστοσελίδα του GEN-E 2023:  https://gen-e.eu/ . Για να ψηφίσετε τη μαθητική ομάδα «Isometricks» επιλέγετε το JA Company Program και για να ψηφίσετε τη φοιτητική ομάδα «Carexhange» επιλέγετε το JA Start Up. Θα δείτε στη συνέχεια τη λίστα με τις χώρες, θα διαλέξετε «Greece», θα βρείτε την ομάδα και στη συνέχεια θα ψηφίσετε. Η ψηφοφορία διεξάγεται στον διαδικτυακό εκθεσιακό χώρο (virtual expo area) του GEN-E στον οποίο παρουσιάζουν τις ιδέες τους όλες οι ομάδες. Στην ίδια πλατφόρμα https://gen-e.eu/ μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις και να παρακολουθήσετε live την φαντασμαγορική τελετή των βραβεύσεων στις 13 Ιουλίου 2023.

Γνωρίστε την «Ιsometricks»

Η μαθητική “επιχείρηση” «Isometricks» κατέκτησε το κορυφαίο Βραβείο «Oδυσσέας Κυριακόπουλος» του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση 2023» του JA Greece και αναδείχθηκε το Μάιο του 2023 μαθητική «start up»  της χρονιάς. Οι 17 μαθητές και μαθήτριες από το Πειραματικό ΓΕΛ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που απαρτίζουν την ομάδα, έχουν ήδη πραγματοποιήσει εντυπωσιακές πωλήσεις του έξυπνου προϊόντος τους, του «Wizzle», ενός συναρπαστικού, πρωτότυπου επιτραπέζιου παιχνιδιού διασκέδασης, σκέψης και δημιουργίας με κρυμμένα μαθηματικά.  Τα κομμάτια του, που είναι σχεδιασμένα και εκτυπωμένα από τα ίδια τα παιδιά σε 3D εκτυπωτή, συνδυάζονται με διαφορετικούς τρόπους με βάση τους κανόνες των γεωμετρικών συμμετριών, με αποτέλεσμα ο χρήστης να «μαθαίνει» μαθηματικά διασκεδάζοντας και δυναμώνοντας την λειτουργία του νου. Το παιχνίδι, που είναι απλό στην χρήση του και κατάλληλο για όλες τις ηλικίες, αποτελεί πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο, ενώ φαίνεται πως λειτουργεί προληπτικά αλλά και θεραπευτικά σε άτομα με νοητική υστέρηση, άνοια και Αλτσχάϊμερ. Μάθετε περισσότερα για τη μαθητική «start up» στην επίσημη ιστοσελίδα της: https://sites.google.com/view/wizzle.

Η μαθητική ομάδα «Isometricks» αποτελείται από τους/τις μαθητές/μαθήτριες της Α’ Λυκείου Κορίνα ΜαλασίδηΙωάννη ΤερψιάδηΦαίη ΚατσάνουΜαρίνα Γιακουμόγλου και Νικόλαο Σίββα και τους καθηγητές Νίκο ΤερψιάδηΆννα Ματσιώρη και Κυριακή Βασιλού από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα παιδιά ετοιμάζονται να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό δηλώνοντας:  «Ξεκινήσαμε από τη Θεσσαλονίκη ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των μαθηματικών, γεμάτο περιπέτειες, γεμάτο γνώσεις. Στον πρώτο μας σταθμό, την Αθήνα, στον Πανελλαδικό τελικό της «Εικονικής Επιχείρησης 2023» ήρθε η επιβράβευση από το JA Greece: το πρώτο βραβείο και το πολυπόθητο εισιτήριο για τον επόμενο μεγάλο σταθμό, την Κωνσταντινούπολη. Με υψηλές προσδοκίες, ενθουσιασμό, πολλή δουλειά και όπλο τη δύναμη της ομάδας και τη στήριξη όσων βρίσκονται δίπλα μας, συνεχίζουμε το ταξίδι».

Η Ελληνική σημαία με ψηφίδες Wizzle
Ο διεθνούς φήμης Brand Strategist Peter Economides, εθελοντής/Ιnspirational Mentor του JA Greece, πραγματοποίησε δύο συναντήσεις με την ομάδα και τους έδωσε πολύτιμες συμβουλές κατά την προετοιμασία για τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό. Συνεχώς στο πλευρό της «Isometricks» σε όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς ήταν οι εθελοντές σύμβουλοι Ιωάννης Παπαδόπουλος, Γενικός Διευθυντής του ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης και Γεώργιος Βαρελάς, Business Navigator του ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης.  Πολύ σημαντική υποστήριξη προσέφερε από την αρχή της χρονιάς και o Ιnspirational Mentor της συγκεκριμένης ομάδας, Διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς, ενώ την κάλυψη όλων των εξόδων συμμετοχής της «Isometricks» στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό υποστήριξε το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη.

Γνωρίστε την «Carexchange»

H φοιτητική ομάδα «Carexchange» που καθιστά την φιλανθρωπία πιο αποτελεσματική από ποτέ, κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Πανελλαδικό Τελικό του προγράμματος «JA Start Up 2023». Η ομάδα απαρτίζεται από τους φοιτητές  Αντώνη Πολίτη από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτη Κοκμοτό από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Παρασκευά Σεργιάννη και Αλέξανδρο Καραγιάννη από το Τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι φοιτητές σχεδίασαν μία έξυπνη εφαρμογή για κινητά, που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις ανάγκες των μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε προϊόντα και παρέχει στους εκάστοτε δωρητές μεγάλη ευκολία υποστηρικτικής δράσης καθώς και συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και ασφάλειας. Η εφαρμογή Carexchange app, που βασίστηκε σε μία ιδέα με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο, διατίθεται ήδη δωρεάν -σε πιλοτική μορφή- για κινητά Android, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμη και για κινητά iOS.  «Ανυπομονούμε για τον προσεχή διαγωνισμό στην Κωνσταντινούπολη. Προετοιμαζόμαστε συνεχώς για να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, στοχεύοντας σε διάκριση για την ομάδα μας και την Ελλάδα. Παράλληλα με τις προετοιμασίες του διαγωνισμού, παραμένουμε αφοσιωμένοι σε όλες τις πτυχές της startup μας. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα δημοσιευθεί η εφαρμογή μας σε App Store, ενώ επιπλέον έχουμε σημαντική πρόοδο μέσω στρατηγικών συνεργασιών με φιλανθρωπικά ιδρύματα και τον προμηθευτή. Θεωρούμε ότι αυτές οι εξελίξεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των προοπτικών μας για επιτυχία στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό», σημείωσαν οι φοιτητές. Μάθετε περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα της Carexchange: https://carexchange.app/el/.Την προετοιμασία της ομάδας «Carexchange» υποστήριξε με συναντήσεις και συμβουλές ομάδα εθελοντών της EY Ελλάδος, με επικεφαλής τον Μύρωνα Φλουρή, Associate Director, Business Development. Πολύτιμη ήταν και η συνδρομή του διεθνούς φήμης Brand Strategist Peter Economides που πραγματοποίησε δύο συναντήσεις με την ομάδα και συνέβαλε με καίριας σημασίας επισημάνσεις στη βέλτιστη παρουσίαση της ιδέας στην ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή.

O Ευρωπαϊκός θρίαμβος του 2022 και οι φετινές προσδοκίες

Οι δύο ομάδες που συμμετείχαν πέρυσι, η «Microgreens Magicgreens» και η «Drug n’ Drop», κατέκτησαν σπουδαίες διακρίσεις και ο πήχης βρίσκεται ήδη πολύ ψηλά για τις φετινές συμμετοχές που αναμένεται να καταπλήξουν και πάλι την ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή. H κατάκτηση της πρώτης θέσης στο GEN-E 2022 από τη μαθητική «start up» «Microgreens Magicgreens» του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία που έχει σημειώσει ποτέ ελληνική μαθητική ομάδα.  Η φοιτητική «Drug n’ Drop» κατέκτησε το 3ο βραβείο και το ειδικό βραβείο «GAM Investments Financial Sustainability & Growth Award», ενώ ο μαθητής Αλέξανδρος Κατσαρώνας και ο φοιτητής Νικόλας Σπυρέλλης κέρδισαν Βραβεία Ηγετικής Προσωπικότητας.

Στη φετινή ελληνική αποστολή 2023 μαζί με τις ομάδες «Isometricks» και «Carexchange» ταξιδεύουν στην Κωνσταντινούπολη για υποστήριξη και συντονισμό, ο Γενικός Διευθυντής του JA Greece Αργύρης Τζικόπουλος, η υπεύθυνη του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» Ιωάννα Κυπριώτη και η υπεύθυνη του προγράμματος «JA Start Up» Ελίζα Παυλίδη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις