Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

JoinCargo, το “TaxiBeat” των μεταφορών

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως το Internet και οι υπηρεσίες του σε συνδυασμό με έξυπνες ιδέες μπορούν να αλλάξουν την καθημερινότητά μας και να υπάρχει σημαντικό όφελος για όλους μας. Η εισαγωγή αυτή ισχύει απολύτως για τo JoinCargo, μια ελληνική Startup η οποία προσφέρει on-demand μίσθωση φορτίων μεταφορών.

Η Ρωξάνη Κουτσολούκα εργάστηκε στην Ολλανδία στο τμήμα logistics μιας επιχείρησης παγκόσμιου μεγέθους, αλλά η επιχειρηματική απόφαση πάρθηκε κατά τη διάρκεια εργασίας της στην Ελλάδα στο τμήμα logistics ενός εργοστασίου παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων όπου και διαπίστωσε ότι υπάρχουν ευκαιρίες στο χώρο των μεταφορών.

JoinCargo_702x336_Cover

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα το 40% των φορτηγών κυκλοφορούν άδεια, χωρίς να εκμεταλλεύονται τη χωρητικότητά τους, ενώ το 20% των μεταφορών γίνονται outsource με οχήματα Δ.Χ., ενώ το 80% γίνεται με ιδία μέσα των επιχειρήσεων. Η σχέση αυτή στην Ευρώπη είναι αντίστροφη (80% – 20%).

Έτσι δημιουργήθηκε το JoinCargo, κάτω από τα φτερά του Orange Grove. Η υπηρεσία είναι στον “αέρα” από τον περασμένο Νοέμβριο και ήδη έχει εκτελέσει τα πρώτα δρομολόγια στην Αττική, φθάνοντας μέχρι τις βιομηχανικές περιοχές Ασπροπύργου και Οινοφύτων ενώ πρόσφατα έχει επεκταθεί μέχρι την Κόρινθο και τη Θήβα.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 50 συμφωνίες μεταφορών 340 παλετών με το ποσοστό των επαναλαμβανόμενων συμφωνιών να αγγίζει το εξαιρετικό 66%, κάτι που δείχνει ότι η Startup έχει καταφέρει να έχει υψηλά επίπεδα ποιότητας υπηρεσιών αλλά και ευχαριστημένους πελάτες.

JoinCargo2a
Το JoinCargo δίνει μεγάλη έμφαση στην ποιότητα των υπηρεσιών, ειδικά στη πλευρά των μεταφορέων, και προς αυτή τη κατεύθυνση υλοποιούνται ειδικά σεμινάρια εκπαίδευσης για τους συνεργαζόμενους, βάσει συμβολαίου, μεταφορείς.

Το JoinCargo προορίζεται σε διμερείς συνεργασίες (B2B) στον μικρομεσαίο χώρο εταιρειών και επαγγελματιών οι οποίοι θέλουν να μεταφέρουν εμπόρευμα, προμήθειες και παραγγελίες εύκολα, γρήγορα και προπάντων οικονομικά. Συγκεκριμένα, οι πελάτες της υπηρεσίας καλύπτουν 5 τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας: πρώτες ύλες, εργοστάσια παραγωγής, μεσάζοντες, χονδρική πώληση και Third Party Logistics (3PL).

Η διαδικασία που πρέπει να γίνει είναι απλή: ο ενδιαφερόμενος για μια μεταφορά μπαίνει στον δικτυακό τόπο της υπηρεσίας, δηλώνει το δρομολόγιο, το είδος του φορτίου και βλέπει τα διαθέσιμα δρομολόγια τα οποία τον καλύπτουν και επιλέγει την καλύτερη τιμή και τον καλύτερο αξιολογημένο μεταφορέα.

Join_Cargo1a
Η τιμή, ο διαθέσιμος χώρος και φυσικά το δρομολόγιο καθορίζεται καθημερινά από τους συνεργαζόμενους μεταφορείς ενώ όλα τα μέρη αξιολογούν την εκάστοτε συμφωνία, μια βασική και αναπόσπαστη λειτουργία σε όλα τα marketplaces μια και εξασφαλίζει, και αυτή, υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και συμπεριφοράς σε όλα τα μέρη. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι μέχρι στιγμής οι αξιολογήσεις των μεταφορών έχουν μέσο όρο πέντε αστέρια.

Μια και αναφερθήκαμε σε τιμές, αυτές σε κάθε περίπτωση είναι κατά πολύ χαμηλότερες από μια κανονική αίτηση μεταφοράς η οποία γίνεται τηλεφωνικώς στον μεταφορέα, μια και το φορτηγό έτσι και αλλιώς θα κινηθεί με ελεύθερο χώρο.

Μόλις γίνει η επιλογή και εκτελεστεί το δρομολόγιο όλοι είναι ευχαριστημένοι μια και οι επαγγελματίες κάνουν τη δουλειά τους με ρεαλιστικές τιμές που τους επιτρέπουν να περιορίσουν τα κόστη τους, οι μεταφορείς γεμίζουν τον χώρο των φορτηγών τους και έχουν πρόσθετα έσοδα αλλά και το JoinCargo έχει έσοδα από μια προμήθεια επί της εκάστοτε συμφωνημένη τιμή μεταφοράς.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το JoinCargo έχει δεχτεί χρηματοδότηση 100.000 ευρώ από ιδιώτη επενδυτή, ενώ η ομάδα έχει πλέον μεγαλώσει μια εκτός της founder, υπάρχει Marketing Manager, Software Engineer, Sales Manager και τρεις πωλητές, φθάνοντας αισίως τα επτά άτομα.

Δείτε και εδώ το επεξηγηματικό video του JoinCargo

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις