Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

3,8 δισ. δολ. για VR Startups τα τελευταία πέντε χρόνια

Ο Marco DeMiroz και ο Tipatat Chennavasin, δυο πρώην υψηλόβαθμα στελέχη από το χώρο του gaming, μόλις δημιούργησαν το Venture Reality Fund με στόχο τη χρηματοδότηση Startups σε ένα ανερχόμενο τομέα, αυτόν του Virtual Reality (Εικονική Πραγματικότητα), o οποίος περιλαμβάνει και το Augmented Reality (Εμπλουτισμένη Πραγματικότητα) και το Mixed Reality.

Οι Amitt Mahajan του FarmVille και ο Phil Chen από την HTC έχουν ήδη δημιουργήσει άλλο ένα fund, το Presence Capital, με 10 εκατ. δολάρια κεφάλαιο και επίσης με στόχο τη χρηματοδότηση VR Startups. Με το συνολικό ποσό που έχει επενδυθεί στα μεγάλα ονόματα του χώρου να αγγίζει το αστρονομικό νούμερο των 4 δισ. δολαρίων τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με προβλέψεις η συγκεκριμένη αγορά θα αγγίξει τα 120 δισ. δολάρια το 2020 με τους μεγάλους παίκτες και προϊόντα αυτή τη στιγμή να είναι το Oculus τoυ Facebook, το Vive της HTC, αλλά και το PlayStartion VR τα οποία έχουν έμφαση στα παιχνίδια αλλά και οι Meta, Leap, Jaunt, Microsoft μεταξύ άλλων.

Επίσης όλοι οι μεγάλοι παίκτες στα Smartphones έχουν ήδη μπει ή ετοιμάζονται να μπουν στο χώρο, με τη Samsung να συνεργάζεται στενά με το Facebook για τα video 360 μοιρών σε VR ενώ και η LG ετοιμάζει το δικό της αξεσουάρ VR για το G5.

Πέρα από τα παιχνίδια, οι προτάσεις των Meta και Leap είναι εντυπωσιακές μια και επιτρέπουν μεγάλη αλληλεπίδραση του χρήστη με τα αντικείμενα στο εικονικό περιβάλλον, το οποίο μπορεί να είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακό ή μικτό, ανοίγοντας πολλούς δρόμους εκτός διασκέδασης, στην μηχανική, στις επιστήμες γενικά, στην online συνεργασία και αλλού.

Οι εφαρμογές σήμερα είναι εντυπωσιακές και εξαιρετικά χρηστικές έως επαναστατικές θα λέγαμε στο τρόπο που επικοινωνούμε ψηφιακά… Το θέμα όμως δεν είναι άλλο από το κόστος αυτών συστημάτων, το οποίο αρχικά θα είναι γύρω στα 900-1.500 ευρώ, είτε αυτόνομα είτε σε συνδυασμό με κάποιο high-end Smartphone ή high-end PC κάτι που καθυστερήσει αρκετά την υιοθέτησή τους από ένα ευρύ κοινό.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη φορά, το VR φαίνεται ότι έχει παρόν και μέλλον και είναι ώριμο τεχνολογικά, με το πεδίο για Startups στο συγκεκριμένο χώρο να είναι μεγάλο και λαμπρό.

VR_Map_Ecosystem

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις