Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η EasyBnB διαχειρίζεται και αξιοποιεί τα ακίνητα που νοικιάζετε στο Airbnb

Μπορεί το Airbnb να ξεκίνησε το 2008 ως μία εναλλακτική διαδικτυακή αγορά ενοικίασης καταλυμάτων για τουρίστες και ταξιδιώτες απευθείας από τους ιδιοκτήτες τους, ωστόσο σήμερα (παρά την κριτική και τα νομικά προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει) έχει αναδειχθεί σε ένα δημοφιλή τρόπο διαμονής, κυρίως μεταξύ των νέων ηλικιών.

Σύμφωνα με τα νούμερα που μοιράζεται η καλιφορνέζικη εταιρεία, στην πλατφόρμα του Airbnb έχουν εγγραφεί πάνω από 1 εκατομμύριο χώροι διαμονής, σε πάνω από 34.000 πόλεις του κόσμου, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 25 εκατ. κρατήσεις από ενοικιαστές. Η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τους τζίρους της, ωστόσο πληροφορίες της Wall Street Journal αναφέρουν ότι το 2013 “κινήθηκε” στα 250 εκατ. δολάρια. Μία ενδιαφέρουσα “εικόνα” για τους αντίστοιχους τζίρους που πραγματοποιούν όσοι ενοικιάζουν τα δωμάτια ή τα διαμερίσματά τους μέσω του Airbnb δίνει το πόρισμα του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, το οποίο δείχνει ότι τα έσοδα των ιδιοκτητών προσέγγισαν τα 200 εκατ. δολ. το 2013 και το 2014 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 250 εκατ. δολ. (από σχεδόν 50 εκατ. δολ. το 2011). Αξιοσημείωτο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των κρατήσεων και του τζίρου πραγματοποιείται όχι από ιδιώτες ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν τους χώρους τους για να κερδίσουν ένα επιπλέον εισόδημα, αλλά από εμπορικές εταιρείες οι οποίες διατηρούν και ενοικιάζουν εκατοντάδες χώρους. Από την άλλη, το 72% των χώρων που ενοικιάσθηκαν την περίοδο 2010-2014 βρέθηκαν ότι παραβιάζουν σειρά νόμων και ρυθμίσεων της πόλης.

Με τα παραπάνω μεγέθη, φαίνεται επόμενο η δημιουργία επιχειρηματικών μοντέλων γύρω από το επιχειρηματικό μοντέλο του Airbnb. Ένα τέτοιο εγχείρημα έχει δημιουργηθεί και στην Ελλάδα: Πρόκειται για την υπηρεσία EasyBnB, η οποία δημιουργήθηκε από τους Νάσο Γαβαλά (ιδιοκτήτης αρχιτεκτονικής εταιρείας και ιδρυτής startup εταιρειών με έδρα το Λονδίνο και την Στοκχόλμη) και Πέτρο Δεμερτζή (δημοσιογράφος για 18 χρόνια σε έντυπα, τηλεόραση και ραδιόφωνο, ο οποίος ασχολείται πλέον με τον χώρο των επιχειρήσεων).

Η EasyBnB αναλαμβάνει την πλήρη διαχείριση της παρουσίας ενός ακινήτου διαθέσιμου για ενοικίαση μικρής διάρκειας μέσω Airbnb στην Αττική. Από τη δημιουργία και διαχείριση της καταχώρισης στο Airbnb μέχρι την επαγγελματική φωτογράφιση, τη συντήρηση και την καθαριότητα του χώρου και από την επικοινωνία με τους ενοικιαστές μέχρι και τη διαχείριση των κρατήσεων και των μισθωμάτων, η υπηρεσία φιλοδοξεί αφενός να καταστήσει το ακίνητο ελκυστικό και λειτουργικό για τους υποψήφιους ενοικιαστές ώστε να μεγιστοποιηθούν οι κρατήσεις και τα έσοδα των ιδιοκτητών και αφετέρου να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους φιλοξενούμενους.
Το τελευταίο (και βεβαίως προκειμένου να ενισχύσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του συνεργαζόμενου ακινήτου) επιχειρεί να το επιτύχει προσφέροντας επιπλέον υπηρεσίες στους φιλοξενούμενους εκτός από τη διαμονή στο χώρο: δωρεάν κάρτες sim με ελληνικά νούμερα, εκπτώσεις σε καταστήματα και εστιατόρια στο κέντρο της Αθήνας, ακόμη και εκπτώσεις για διαδρομές ταξί (σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο της Uber).

Το μοντέλο αυτό δεν είναι κάτι καινούριο για την διεθνή – κυρίως αμερικανική – αγορά, καθώς η ανάπτυξη του Airbnb έχει δημιουργήσει μία “στρατιά” εταιρειών που λειτουργούν “πατώντας” στο Airbnb, όπως είναι οι startups διαχείρισης ακινήτων που καταχωρούνται στην υπηρεσία και των λειτουργιών τους Guesty, Pillow και άλλες.

Όπως αναφέρει σε επικοινωνία του με το Startupper.gr ο Πέτρος Δεμερτζής, στην Αττική υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 200.000 ξενοίκιαστα ακίνητα, σε μία περίοδο που υπολογίζεται ότι το 2015 μόνο στην Αθήνα θα περάσουν 2,7 εκατ. τουρίστες πραγματοποιώντας 6,5 εκατ. διανυκτερεύσεις. Στο Airbnb είναι καταχωρημένα μόνο 2.500 περίπου ακίνητα από την Αττική, ενώ το γεγονός ότι το 55% περίπου όλων των ακινήτων του Airbnb και το 50% όλων των κρατήσεων προέρχονται από την Ευρώπη, παρουσιάζει μία σημαντική ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αττική.

Ως EasyBnB πιστοποιούμε ότι ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα βρίσκεται σε άψογη κατάσταση ώστε να έχει την μέγιστη απόδοση και περισσότερα κέρδη“, αναφέρει στο Startupper.gr ο Π. Δεμερτζής. “Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν τις δυνατότητες του Airbnb και αφήνουν τους χώρους τους ξενοίκιαστους. Πρόκειται όμως για έναν τρόπο που μπορεί να τους φέρει έσοδα, ενώ σε συνεργασία με την EasyBnB μπορούν να ολοκληρώνουν αυτές τις διαδικασίες εύκολα και ξεκούραστα“, τονίζει.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με νόμο του 2014, είναι δυνατή η ενοικίαση επιπλωμένων δωματίων ή διαμερισμάτων που χαρακτηρίζονται ως μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και που ο ιδιοκτήτης τους τα εκμισθώνει για προσωρινή διαμονή για χρονικό διάστημα μικρότερο των 30 ημερών. Προκειμένου να εκμισθώσει κάποιος το δωμάτιο ή διαμέρισμά του απαιτείται σχετική διαδικασία αδειοδότησης (πιστοποιητικά από Πολεοδομία και Πυροσβεστική, σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο, αρχιτεκτονικό σχέδιο και ποινικό μητρώο) από το υπ. Τουρισμού, η εγγραφή στο μητρώο τουριστικών επιχειρήσεων και η λήψη Ειδικού Σήματος Λειτουργίας, χωρίς να απαιτείται η οποιαδήποτε άσκηση τουριστικού επαγγέλματος.

Όπως αναφέρει ο Π. Δεμερτζής, η ρύθμιση αυτή έχει καταστήσει νόμιμη την ενοικίαση διαμερισμάτων για μικρή διάρκεια, καλύπτοντας το παλαιότερο κενό του νόμου, ενώ από την μέχρι τώρα εμπειρία της λειτουργίας της EasyBnB, η διαδικασία που έχει εισαχθεί από το υπ. Τουρισμού (την οποία αναλαμβάνει η ίδια η EasyBnB για λογαριασμό των πελατών της) απλοποιεί τα πράγματα για τους ιδιοκτήτες, αν και μερικά από τα “γνωστά” προβλήματα της ελληνικής “δυσκαμψίας” του Δημοσίου παραμένουν.

Η EasyBnB δέχεται τα αιτήματα ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών, τα αξιολογεί (επί τη βάση των δυνατοτήτων αξιοποίησης του χώρου) και στη συνέχεια αναλαμβάνει την πλήρη διαχείρισή του. Η χρέωση για τον ιδιοκτήτη γίνεται επί των κρατήσεων, αφού δηλαδή ξεκινήσει να έχει έσοδα από την εκμετάλλευση του ακινήτου. Αφαιρώντας την προμήθεια της Airbnb και την προμήθεια της δικής της υπηρεσίας, αποδίδει το υπόλοιπο έσοδο στον ιδιοκτήτη.

Η EasyBnB ξεκίνησε την πιλοτική της λειτουργία σε δοκιμαστικούς συνεργάτες, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει να αναλαμβάνει και νέους πελάτες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις