Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

EnaliaTec: ηγέτης στον χώρο της επιστημονικής κατάδυσης

Η EnaliaTec είναι μια νεοφυής εταιρεία-τεχνοβλαστός του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 με στόχο να διεισδύσει σε μια niche αγορά με κύριο αντικείμενο την έρευνα και ανάπτυξη υποβρύχιων τεχνολογιών κυρίως για ρηχά νερά έως 120μ. στα οποία δεν έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή παγκοσμίως, και με τη φιλοδοξία να εξελιχθεί σε ηγέτη στον χώρο της επιστημονικής κατάδυσης

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακηρύξει την δεκαετία 2021-2030 ως δεκαετία της επιστήμης των ωκεανών (UN Decade For Ocean Sciences) και αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού από την αρχή αυτής της δεκαετίας οι υποβρύχιες τεχνολογίες αναπτύσσονται παγκοσμίως με εντυπωσιακά  υψηλούς ρυθμούς. Το ίδιο αναπτύσσεται και η υιοθέτηση υποβρύχιων λύσεων υψηλής τεχνολογίας σε πολλούς κλάδους της βιομηχανίας (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, τεχνικά έργα, αμυντική βιομηχανία κ.α.), αλλά και η υποβρύχια ρομποτική αγορά, στη διαμόρφωση της οποίας έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο η αυξανόμενη ανάγκη για συνεχή επιτήρηση των υποβρύχιων περιοχών των ωκεανών και η αυξανόμενη χρήση υποβρύχιων ρομπότ στην έρευνα και στα υποβρύχια τεχνικά έργα ή και για αμυντικούς σκοπούς.

Τα πρώτα βήματα στις θαλάσσιες τεχνολογίες έγιναν το 2017, όπου υποβλήθηκαν αρκετές ερευνητικές προτάσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκεί εντοπίστηκε ένα κενό στην αγορά σχετικά με οικονομικά προσιτές και εύκολες στη χρήση τεχνολογίες σε τομείς επιστημονικής κατάδυσης.

Αυτό ακριβώς το κενό διέκριναν οι ιδρυτές της EnaliaTec που είναι μια «φρέσκια» spin-off (τεχνοβλαστός) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και στοχεύει να διεισδύσει σε μια niche αγορά με κύριο αντικείμενο την έρευνα και ανάπτυξη υποβρύχιων τεχνολογιών κυρίως για ρηχά νερά έως 120μ. στα οποία δεν έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή παγκοσμίως, παρότι εκεί συγκεντρώνεται η μέγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα και οι συνέπειες της.

Ακριβώς από τις υποβρύχιες δραστηριότητες εμπνεύστηκε και την επωνυμία η ομάδα επιλέγοντας την ελληνική λέξη «Ενάλια», που περιγράφει κάτι που βρίσκεται/ υπάρχει μέσα στη θάλασσα (εν’ άλας = αλάτι). «Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η EnaliaTec στοχεύει στην έρευνα και ανάπτυξη υποβρυχίων τεχνολογιών, προσπαθήσαμε να της δώσουμε και έναν ελληνικό χαρακτήρα, μιας και πρόκειται για μια αμιγώς ελληνική εταιρεία», εξηγεί ο Επίκουρος Καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος , συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ στο ΕΚΕΤΑ και ένας εκ των συνιδρυτών της εταιρείας, Δρ. Στυλιανός Κρηνίδης, ο οποίος εξειδικεύεται στις τεχνολογίες επεξεργασίας εικόνας και υπολογιστικής όρασης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η EnaliaTec απευθύνεται στην παγκόσμια καταδυτική ερευνητική και επαγγελματική κοινότητα κυρίως της επιστημονικής κατάδυσης. Οι τεχνολογίες με τις οποίες ασχολείται αφορούν αυτόνομα υποβρύχια οχήματα (Autonomous Underwater Vehicles) και υποβρύχια οχήματα επιφανείας για επισκόπηση του βυθού (Autonomous Surface Vehicles), υποβρύχιους αισθητήρες παρακολούθησης και χαρτογράφησης και συστήματα εντοπισμού θέσης, «ευφυείς» σημαδούρες, υποβρύχια συστήματα οπτικής καταγραφής και τεκμηρίωσης (απορρίμματα, πλαστικά, μικροπλαστικά, σωλήνες κ.λπ.), εφαρμογές 3D ανακατασκευής από υποβρύχια οχήματα, υποβρύχιους ρομποτικούς μηχανισμούς και ασύρματες υποβρύχιες τηλεπικοινωνίες, συστήματα υποβρύχιας πλοήγησης και δημιουργία IoT υποβρυχίων συστημάτων καθώς και υποβρυχίου internet.

Πρωταγωνιστής σε μια παραμελημένη αγορά

Όπως προαναφέρθηκε η  EnaliaTec εστιάζει σε ένα πολύ συγκεκριμένο niche market αυτό της επιστημονικής κατάδυσης έως 120μ βάθος, το οποίο έχει παραμεληθεί από τους μεγάλους παγκόσμιους ηγέτες, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί αυτόνομα οχήματα και gladier για μεγάλα βάθη. Το πρόβλημα με αυτά τα σκάφη είναι ότι δεν μπορούν να επιχειρήσουν σε ρηχά νερά πλησίον των ακτών, είναι ιδιαίτερα μεγάλα, βαριά και δύσχρηστα, ιδιαίτερα κοστοβόρα στην απόκτησή τους, πολύ πολύπλοκα στη χρήση και συντήρησή τους και πανάκριβα στη χρήση τους, και απαιτούν μεγάλα σκάφη για να μπορούν να τεθούν σε λειτουργία στην θάλασσα όπως και να περισυλλέγουν από αυτήν.

«Σε αυτόν τον χώρο υπάρχουν ελάχιστα σκάφη σε παγκόσμια επίπεδο και μόνο ως ερευνητικά αποτελέσματα έργων TRL6. Υπάρχουν ελάχιστα υποβρύχια αυτόνομα οχήματα τα οποία μπορούν να επιτελέσουν έργο αποδοτικά, αποτελεσματικά με ασφάλεια και σε συνεργασία με τους αυτοδύτες ενώ παράλληλα να είναι εύχρηστα, εύκολα  στην συντήρηση και με χαμηλό κόστος απόκτησης και διαχείρισης. Σε αυτό το πεδίο η EnaliaTec δύναται να αποτελέσει παγκόσμιο leader και στενό συνεργάτη ενδιαφερόμενων μερών στον χώρο της επιστημονικής  κατάδυσης», ισχυρίζεται ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης), και Ερευνητής Α του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας, ο οποίος είναι ακόμη ένας εκ των συνιδρυτών της εταιρείας, με  ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία στην υλοποίηση και διαχείριση ερευνητικών έργων, ο οποίος  θα προσφέρει πολύ σημαντικά στην υλοποίηση των ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων της EnaliaTEC.

«Η εταιρεία είναι ακόμα αναπτυσσόμενη, αλλά πολλά υποσχόμενη στον τομέα της. Θεωρούμε ότι μελλοντικά, θα έχει μια ιδιαίτερα ισχυρή θέση στην αγορά, προσφέροντας ανταγωνιστικά προϊόντα», συμπληρώνει με τη σειρά του ο CEO της εταιρείας, ο κ. Άγγελος Μαγκλής, MSc, ο οποίος είναι ιδιαίτερα έμπειρος σε ερευνητικά έργα σε υποβρύχιο περιβάλλον, εκπαιδευτής αυτοδυτών και μέλος του Ινστιτούτου Ενάλιων Αρχαιολογικών Ερευνών.

Ο ίδιος επισημαίνει πως η εταιρεία είναι ακόμη στην αρχή της και αναμένεται να αναδείξει τα αποτελέσματα των ερευνητικών έργων με τα οποία ασχολείται στα επόμενα 2-5 χρόνια. Άρα στα πρώτα 5 χρόνια της ζωής της η εταιρεία θα ασχολείται κυρίως με έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων ανταγωνιστικών για την παγκόσμια αγορά, φιλοδοξώντας μετά το πέρας της πενταετίας να παρέχει τόσο τα ίδια προϊόντα στην αγορά όσο και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας με τη χρήση αυτών.

Η κα Δήμητρα Παπαδοπούλου, ΜSc, είναι το τέταρτο μέλος της ομάδας της EnaliaTec και ειδικός στην Μηχανική Περιβάλλοντος και στην Περιβαλλοντική Τεχνολογία με εξειδίκευση σε θέματα Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ), σε στρατηγικές διαχείρισης αποβλήτων και πόρων, σε περιβαλλοντική ρύπανση και αξιολόγηση, κ.α.

Η ίδια έχει που έχει συμμετάσχει σε υλοποιήσεις και διαχειρίσεις ερευνητικών έργων που σχετίζονται με τη Γαλάζια Οικονομία περιγράφει με τη σειρά της: «Η έδρα της εταιρίας βρίσκεται πλησίον του ΕΚΕΤΑ. Ο τεχνοβλαστός  είναι νεοφυής, δεν έχει κλείσει ούτε ένα χρόνο λειτουργίας και δεν απασχολεί επιπλέον άτομα πέραν των ιδρυτών της. Ωστόσο, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με πλάνο την πρόσληψη τουλάχιστον δύο (2) ατόμων εντός του 2022. Προς το παρόν, η εταιρεία δεν έχει λάβει κάποιου είδους εξωτερικής χρηματοδότησης, οπότε χρηματοδοτείται από ίδια κονδύλια».

Αξίζει να σημειωθεί πως η EnaliaTec προκρίθηκε, μετά από διαδικασία αξιολόγησης, στον ανοιχτό διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού έργου H2020 ΝΕΑΝΙΑS (https://www.neanias.eu/) που ασχολείται με την υποβρύχια έρευνα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις