Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αναξιοκρατία, διαφθορά και κρίση “οδηγούν” το… brain drain

Στην Αγγλία και δη στους τομείς της Πληροφορικής, των Οικονομικών και τον Τεχνικό κλάδο εργάζονται οι περισσότεροι ταλαντούχοι Έλληνες που έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, όπως προκύπτει με βάση τα στοιχεία πρωτογενούς έρευνας που ο Τομέας People Solutions του Ομίλου ICAP σε 1.325 Έλληνες που εργάζονται σε 56 χώρες του εξωτερικού.

Σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνήσει το φαινόμενο του “Brain Drain” το οποίο έχει πάρει δραματικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας. Παράλληλα, η ίδια έρευνα έδειξε ότι το 47% του δείγματος είχε ήδη εργαστεί στην Ελλάδα πριν φύγει, ενώ αποφάσισε να φύγει εξαιτίας της επικρατούσας αναξιοκρατίας και διαφθοράς (37%), της ανεργίας (35%), της οικονομικής κρίσης (33%), αλλά και των καλύτερων προοπτικών εξέλιξης (33%).

Ως κύριοι παράγοντες που θα οδηγούσαν στην επιστροφή των ελλήνων αναδεικνύονται τo κλίμα και ο τρόπος ζωής (45%), τα οικονομικά κίνητρα, ήτοι η βελτίωση των οικονομικών αποδοχών αλλά και παράλληλα η συνολική βελτίωση του οικονομικού κλίματος (76%), που συνθέτουν απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσουν το επίπεδο ζωής που απολαμβάνουν στο εξωτερικό, καθώς και οι οικογενειακοί λόγοι (30%).

Στον αντίποδα, προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι κάτι παραπάνω από το 33% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνει ότι δεν προβλέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα. Όπως σημείωσε σχετικά ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, Διευθύνοντας Σύμβουλος του Ομίλου ICAP και Πρόεδρος της ΕΑΣΕ: “Η μεγάλη φυγή των νέων δεν οφείλεται αποκλειστικά στην οικονομική κρίση, αλλά η κρίση την ενίσχυσε. Γύρω στους 200.000 νέους έχουν φύγει τα τελευταία 5 χρόνια και όπως δηλώνουν πρώτος λόγος που τους ώθησε να μεταναστεύσουν είναι η αναξιοκρατία και η διαφθορά που επηρεάζει τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και δεύτερος λόγος η κρίση. Εκείνο δε που είναι ιδιαίτερο λυπηρό είναι ότι αρκετοί δεν θέλουν (20%) ή δε προβλέπουν (30%) ότι θα επιστρέψουν ποτέ στην Ελλάδα! Πρέπει, λοιπόν άμεσα, να θέσουμε ως εθνική προτεραιότητα όχι μόνο το σταμάτημα της υπέρμετρης φυγής των ταλέντων στο εξωτερικό, αλλά και το πώς θα επαναπατρίσουμε τα ταλέντα που διαπρέπουν”.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις