Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το τρίτο κύμα Ελλήνων μεταναστών

Η νέα διασπορά των Ελλήνων στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια είναι μια πραγματικότητα την οποία δεν χρειαζόταν η χώρα μας και σε πολλές περιπτώσεις ήταν αναγκαστική.

Η New Diaspora είναι ένας δικτυακός τόπος ο οποίος φτιάχτηκε για να υπάρχει ένα βήμα για τους Έλληνες του έφυγαν για να μας πουν την ιστορία τους, μια έμπνευση του κινηματογραφιστή Νικόλαου Σταμπουλόπουλου.

Αφορμή για αυτό το άρθρο είναι ένα γράφημα της New Diaspora το οποίο βασίστηκε σε στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και αναφέρει τις χώρες προορισμού των Ελλήνων που έφυγαν την περίοδο 2010-2016.

Η Γερμανία είναι στη κορυφή με 157 χιλιάδες άτομα και ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 57 χιλιάδες, η Αυστραλία με 49 χιλιάδες, η Κύπρος με 31 χιλιάδες και η Δανία με περίπου 11 χιλιάδες. Σύνολο 354.791 άτομα.

Τα στοιχεία προέρχονται από τις στατιστικές αρχές των κρατών και άλλες επίσημες αρχές όπως δημοτικές και δεν καλύπτουν αρκετές χώρες όπως η Γαλλία, Σουηδία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία και πολλές χώρες από Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική, όπου υπάρχουν ελληνικά κέντρα κάτι που σημαίνει ότι ο τελικός αριθμός των νέων μεταναστών ενδέχεται να είναι ακόμα και μεγαλύτερος από τις 427.000 που ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούλιο η Τράπεζα της Ελλάδας.

Το προφίλ μεταναστών της τρίτης μεγάλης εξόδου των Ελλήνων είναι νέοι επαγγελματίες με ειδίκευση και μόρφωση πανεπιστημιακού επιπέδου κατατάσσοντας την Ελλάδα στη τέταρτη θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ε.Ε. σχετικά με την μαζική μετανάστευση σε σχέση με το εργατικό δυναμικό της χώρας, μετά από την Κύπρο, Ιρλανδία και Λιθουανία και στη τρίτη θέση αναφορικά με το ποσοστό των νέων ανθρώπων που φεύγουν από τη χώρα μετά την Κύπρο και την Ισπανία.

Η πρώτη μεγάλη έξοδος πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1903 και 1917 προς Αμερική, Αυστραλία και Καναδά και η δεύτερη μεταξύ 1960 και 1972 προς Γερμανία, Βέλγιο και Αμερική.

GR-migration-stats-2010-2016

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις