Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το μεγάλο μυστικό των “μεγάλων 5” στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Δεν γνωρίζουμε αν πρέπει να χαρούμε ή να τρομάξουμε, αν πάρουμε υπόψη μας τις απόψεις του Hawking, αλλά οι πέντε μεγάλοι του Internet αυτο-οργανώνονται στο θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης – AI δημιουργώντας μια νέα σύμπραξη υπέρ των ανθρώπων και την κοινωνίας όπως αναφέρεται στον δικτυακό τόπο

Οι βασικοί στόχοι της συμμαχίας των Microsoft, Google, Amazon, Facebook και IBM είναι να υποστηριχθούν οι βέλτιστες πρακτικές στο θέμα όπως ηθικά ζητήματα, εμπιστοσύνης, διασυνδέσεις συστημάτων, προσωπικά δεδομένα, δομημένη ανάπτυξη συστημάτων κ.α. Φυσικά κάποια στιγμή θα δημιουργηθεί και μια ανοικτή πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ όλων των μερών. Το τελευταίο είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια της συμμαχίας μια και οι όλες ομάδες βρίσκονται σε ένα συνεχή τεχνολογικό ανταγωνισμό.

Η συμμαχία αναμένεται να προσελκύσει και άλλα μέλη σε βάθος χρόνου ενώ θα επιδιώξει την συνεργασία με μη κερδοσκοπικές εταιρείες, ειδικούς και ακτιβιστές από διάφορες κατηγορίες συμπεριλαμβανομένης της δεοντολογίας και των ηθικών κανόνων που θα διέπουν τις Τεχνητές Νοημοσύνες που θα εμφανιστούν, αλλά και τις επιπτώσεις τους σε όλο το μήκος και πλάτος του κόσμου γύρω μας. Η ανοικτή επιστολή για την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι άλλη μια τέτοια πρωτοβουλία με βαρυσήμαντες υπογραφές στο κάτω μέρος της.

Για να είναι όσο το δυνατόν πιο «ανθρώπινη» μια Τεχνητή Νοημοσύνη, πέρα από την αρτιότητα του εκάστοτε κώδικα, θα πρέπει ο κώδικας να έχει πρόσβαση σε μια τεράστια βάση δεδομένων, πάσης φύσεως. Και οι πέντε εταιρείες έχουν τεράστιο απόθεμα δεδομένων για οτιδήποτε μπορούμε να φανταστούμε, ειδικά για τις προσωπικές μας ζωές, και εκεί μπαίνουν τα ηθικά ζητήματα. Αυτό είναι το μυστικό τους και αυτό θα εκμεταλλευτούν με αυτή τη σύμπραξη, προς όφελος όλων μας ελπίζουμε. 

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει τη μεγαλύτερη εφαρμογή στον επιχειρηματικό τομέα, σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και τις βιομηχανίες. σίγουρα θα υπάρξουν απώλειες θέσεων εργασίας σε κάποιους τομείς, αλλά σίγουρα θα υπάρξουν νέες θέσεις σε άλλους σχετικούς με το αντικείμενο.

Το πρόβλημα όλων και η μεγάλη δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι η εκάστοτε προσπάθεια θα πρέπει να ξεχωρίσει τις άσχημες, κακές και κακόβουλες τάσεις στα δεδομένα αλλά και στην συναναστροφή με το πραγματικό κόσμο. Δεν έχει νόημα μια Τεχνητή Νοημοσύνη να αντικαταστήσει μια εξίσου κακή, ανήθικη και κακόβουλη ανθρώπινη συμπεριφορά.

Το πρόσφατο παράδειγμα της Microsoft με το chatbot της, αν και πρόκειται για μια Τεχνητή Νοημοσύνη υπό κλίμακα και περιορισμένη, στο οποίο η “συναναστροφή” του με το Twitter το έκανε ρατσιστικό και προσβλητικό, είναι αντιπροσωπευτικό των ζητημάτων που προκύπτουν.

Και καλού κακού ας μη δώσουμε στις Τεχνητές Νοημοσύνες πρόσβαση στα δίκτυα ηλεκτρισμού, νερού και πυρηνικών όπλων…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις