Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

BMW και IBM θα κάνουν τα αυτοκίνητα ακόμα πιο έξυπνα και ασφαλή

Τον περασμένο Σεπτέμβριο BMW, Audi και Mercedes ανακοίνωσαν συνεργασία τους για κοινή χρήση των δεδομένων που θα συλλέγουν τα αυτοκίνητα μέσω της πλατφόρμας της Here Maps με στόχο να προσφέρουν στον οδηγό πλούσιες πληροφορίες από πολλά οχήματα σε πραγματικό χρόνο.

Η BMW προχώρησε και σε άλλη μια συνεργασία, με την ΙΒΜ αυτή τη φορά. Η Τεχνητή Νοημοσύνη Watson της IBM θα ενσωματωθεί στα αυτοκίνητα της γερμανικής εταιρείας με σκοπό αυτά να επικοινωνούν με τον οδηγό φωνητικά και “ανθρώπινα”.

Τέσσερα υβριδικά i8 θα χρησιμοποιηθούν για τις δοκιμές του πρώτου έξυπνου chatbot για αυτοκίνητα το οποίο θα επικοινωνεί μέσω ομιλίας με τον οδηγό όπως προαναφέραμε. Φυσικά η Τεχνητή Νοημοσύνη θα γνωρίζει τα πάντα για το αυτοκίνητο και θα μπορεί να απαντήσει σε διάφορες σχετικές ερωτήσεις του οδηγού κατά τη διάρκεια της οδήγησης ενώ θα μαθαίνει από τις συζητήσεις τις συνήθειες του ιδιοκτήτη και θα κάνει προτάσεις για ασφαλή οδήγηση ή εξοικονόμηση καυσίμων αλλά και έξυπνη καθοδήγηση πορείας.

Η συνεργασία αυτή δεν φαίνεται να έχει στόχο την αυτόνομη οδήγηση, αν και θεωρητικά θα μπορούσε, αλλά έναν έξυπνο βοηθό ο οποίος θα επεξεργάζεται τα τεράστια δεδομένα που παράγουν οι αισθητήρες του αυτοκίνητου αλλά και τα δεδομένα από το περιβάλλον γύρω του με στόχο η αυτοκίνηση να γίνει πιο εύκολη και ασφαλή.

Σήμερα υπάρχουν περίπου 60 με 100 αισθητήρες στα αυτοκίνητα μας και αναμένεται να αυξηθούν σε 200 μέσα στα επόμενα χρόνια, παράγοντας τόνους πληροφοριών κάθε δευτερόλεπτο σχετικά με το πως οδηγείται το αυτοκίνητο, το περιβάλλον κοντά στο αυτοκίνητο αλλά και τις επιδόσεις του.

Αλλά το σημαντικότερο όλων, και εκεί θα πρέπει να εστιάσουν όλες οι προσπάθειες, είναι τα συστήματα αυτά να ελαχιστοποιήσουν τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, τους θανάτους και τους τραυματισμούς μέσω της επικοινωνίας των οχημάτων μεταξύ τους σε κοντινές αποστάσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν υποχρεωτικά τα συστήματα αυτόματης επικοινωνίας όλων των καινούργιων οχημάτων τα οποία θα ειδοποιούν για πιθανές συγκρούσεις έως και 300 μέτρα πριν αυτή συμβεί αλλά και να επικοινωνούν ασύρματα με τις πινακίδες STOP αλλά και τα φανάρια κυκλοφορίας.

Τέλος, η BMW σχεδιάζει να βγάλει αυτόνομα οχήματα στην αγορά μέχρι το 2021, συγκεκριμένα το iNEXT, και ετοιμάζει ένα μεγάλο πάρκο δοκιμών μαζί με το κέντρο ανάπτυξης αυτόνομης οδήγησης στο Μόναχο. 600 άτομα εμπλέκονται ήδη στο θέμα τα οποία θα αυξηθούν σε 2.000 όσο πλησιάζει η ημερομηνία κυκλοφορίας του iNEXT.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις