Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H επανάσταση των APIs, η Penta και η τεράστια αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

H πραγματική επανάσταση και οι ευκαιρίες που έχει φέρει το FinTech το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στις τεχνολογίες που υποστηρίζουν όλες αυτές τις συναρπαστικές υπηρεσίες μικρών και μεγάλων Startups και ειδικά τα APIs και τα «ανοιχτά δεδομένα» τα οποία προσφέρουν «μίξη» υπηρεσιών και δεδομένων τρίτων με στόχο την καινοτομία και τα νέα έξυπνα και προσβάσιμα τραπεζικά και χρηματοοικονομικά προϊόντα για το ευρύ κοινό και τις επιχειρήσεις.

Η Penta είναι μια γερμανική Startup σε αρχικό στάδιο και έχει βάλει στόχο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις Startups και τον εταιρικό λογαριασμό που θα ανοίξουν ή έχουν. Θα προσφέρει, όπως και ο ανταγωνισμός, λογαριασμούς τρεχούμενους αλλά και άλλες χρήσιμες τραπεζικές υπηρεσίες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω φορητών συσκευών, εύκολα και απλά όπως νοικιάζουμε ένα σπίτι στο AirBnB.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές εταιρείες δεν έχουν εύκολη και φθηνή πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα αλλά και σε διάφορες άλλες υπηρεσίες λογιστικές, μικρο-δανεισμού, παγκόσμιων πληρωμών κ.α. και για αυτό το FinTech έχει γίνει ένας καυτός τομέας για Startuppers και επενδυτές αλλά και μια εξαιρετική διέξοδος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κάνουν τη δουλειά τους φθηνά και απλά.

Οι προκλήσεις στον τραπεζικό κλάδο και ο ρόλος των APIs

Βέβαια η Penta θα έχει να αντιμετωπίσει στην Ευρώπη παρόμοιες υπηρεσίες που ήδη είναι στην αγορά όπως για παράδειγμα την εξαιρετική ιδέα της IbanFirst, που αν τα καταφέρει θα προσφέρει ολοκληρωμένες τραπεζικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες μέσω Internet, ή την EuropeOne αλλά και τις Ν26, Revolut, Monzo, Atom Bank κ.α. με τις περισσότερες εξ΄αυτών να έχουν πάρει τραπεζική άδεια στην Ε.Ε. ή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως έκανε και η Ν26 πριν πάρει την τραπεζική άδεια από την ΕΚΤ και βασιζόταν τεχνολογικά και τραπεζικά στην Wirecard, έτσι και η Penta η οποία προφανώς χρειάζεται ένα τραπεζικό ίδρυμα για τα διαδικαστικά και πρακτικά ζητήματα της υπηρεσίας έψαχνε για καιρό μια τραπεζική συνεργασία.

Όπως αναφέρει σε ένα σχετικό blog post η Penta μίλησε με 12 τράπεζες, 8 στη Γερμανία και 4 σε άλλες χώρες στην Ευρώπη. Οι έντεκα συνεργασίες δεν προχώρησαν είτε γιατί οι τράπεζες δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν τεχνολογικά και μέσω APIs μια FinTech που συνδυάζει υπηρεσίες είτε ζητούσαν υψηλές προμήθειες, φοβούμενες ίσως τον όποιο ανταγωνισμό.

Τελικά η Penta θα συνεργαστεί με την Solaris Bank η οποία προσφέρει την τραπεζική σαν υπηρεσία σε τρίτους ενδιαφερόμενους, μέσω APIs φυσικά, και πήρε πρόσφατα μια μεγάλη χρηματοδότησηΟι δοκιμαστικές υπηρεσίες της Penta θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Ιούλιο.

Στην Ελλάδα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τουλάχιστον δυο τράπεζες, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα και η μοναδική μεγάλη FinTech εταιρεία Viva Wallet αναπτύσσουν, παράλληλα με τα hackathons και τους accelerators που τρέχουν αυτή τη περίοδο, τα API τους και ελπίζουμε να δούμε ένα νέο κύμα FinTech Startups να κάνουν την εμφάνισή τους, μια και στον συγκεκριμένο τομέα σαν χώρα υστερούμε και μάλιστα πολύ και η ευρωπαική αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι τεράστια και με πολλές ευκαιρίες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις