Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αφιέρωμα στις 24 semifinalist ομάδες του MITEF Greece Startup Competition 2017, Μέρος 5ο

Σε συνέχεια του αφιερώματος για τις 24 ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις και ομάδες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition 2017, ξεκινάμε το πέμπτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος με τις ομάδες, Exclusivi Ltd. (Software), 3asyR Ltd. (Internet & Web), Datalization (Software), και Save Bees (Internet & Web).

To τέλος του 3μηνου προγράμματος που παρακολούθησαν οι 24 ημιφιναλίστ του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε στις 26 Απριλίου. Στις αρχές του Μαΐου η κριτική επιτροπή θα επιλέξει τις 10 επικρατέστερες ομάδες οι οποίες θα προκριθούν στην τελική φάση και θα παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες στην Τελετή Λήξης και Απονομής του διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου, 2017, στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, στο πλαίσιο του 5th Hellenic Forum for Science, Technology & Innovation, όπου φέτος δίνεται έμφαση στις τεχνολογίες σύγκλισης μέσα από πολυθεματικά workshops, συναντήσεις δικτύωσης (Β2Β) καθώς και ενημερώσεις σε χρηματοδοτικά εργαλεία της έρευνας.

Το πρώτο μέρος του αφιερώματός μας μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Το δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας μπορείτε να το βρείτε εδώ.
To τρίτο μέρος του αφιερώματός μας μπορείτε να το βρείτε εδώ.
To τέταρτο μέρος του αφιερώματός μας μπορείτε να το βρείτε εδώ.

H ομάδα του Exclusivi Ltd. αποτελείται από τους Μπάμπη Κουρτζή, Διευθύνοντα Σύμβουλο, και Άρη Φιλοκώστα, Senior Engineer.
H ομάδα του Exclusivi Ltd. αποτελείται από τους Μπάμπη Κουρτζή, Διευθύνοντα Σύμβουλο, και Άρη Φιλοκώστα, Senior Engineer.
Exclusivi Ltd

Το Exclusivi βοηθά τα ξενοδοχεία να αυξήσουν το τζίρο τους με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τι είδους προβλήματα έχετε εντοπίσει και στοχεύετε να επιλύσετε με την υπηρεσία σας;

Τα ξενοδοχεία, οι tour operators και οι τοπικές επιχειρήσεις λειτουργούν μεμονωμένα, παρόλο που στοχεύουν στους ίδιους επισκέπτες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πολυδιάσπαση της εμπειρίας των επισκεπτών, όσον αφορά την ανακάλυψη και την αγορά τοπικών δραστηριοτήτων & προϊόντων.

Το Exclusivi σπάει τα “σιλό” στην αλυσίδα αξίας του τουρισμού: συνδέουμε διακριτά συστήματα, δημιουργούμε νέα επιχειρηματικά μοντέλα και προσφέρουμε 1:1 guest analytics, βοηθώντας το σύνολο του οικοσυστήματος να λειτουργήσει αποδοτικότερα:

α) τα ξενοδοχεία αποκτούν εργαλεία συστηματικού upselling, πχ. για αναβαθμίσεις δωματίου, για a la carte εστιατόρια και spa ενώ δημιουργούν νέες πηγές εσόδων (affiliate marketing),

β) οι tour operators πωλούν περισσότερες εκδρομές, τη βασική πηγή κερδοφορίας τους,

γ) οι τοπικές επιχειρήσεις αποκτούν για πρώτη φορά συστηματική πρόσβαση στους επισκέπτες θέρετρων.

Η μυστική συνταγή: συνδυάζουμε δεδομένα που συλλέγονται βάση των δημογραφικών στοιχείων του συστήματος κρατήσεων, βάση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας των επισκεπτών μέσω απλών quiz, βάση στοιχείων που προκύπτουν από τους αισθητήρες κινητών τηλεφώνων κλπ., συγκεντρώνοντας έτσι σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις διακοπές των επισκεπτών. Με το πρωτότυπο περιεχόμενο και τα προηγμένα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, οι εφαρμογές του Exclusivi για κινητά, TV, wifi portals και digital signage, παρέχουν στοχευμένες προτάσεις.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα;

Το Exclusivi έχει μπει στο στάδιο της πλήρους εμπορικής ανάπτυξης. Φέτος η λύση μας αναπτύσσεται σε 6 αλυσίδες πολυτελών ξενοδοχείων ενώ συνεργαζόμαστε με τις μεγαλύτερες εταιρίες Destination Management της Ελλάδας και ένα εκτεταμένο δίκτυο τοπικών συνεργατών, εστιάζοντας αρχικά στην αγορά της Κρήτης. H ομάδα μας μεγαλώνει, με νέα μέλη από 6 χώρες, και αναπτύσσουμε συνεχώς νέα εργαλεία που βοηθούν τα ξενοδοχεία να καταλαβαίνουν καλύτερα τις ανάγκες των επισκεπτών καθημερινά προσφέροντας έτσι εμπειρίες που ενθουσιάζουν!

Η συμμετοχή μας στο MITEF Greece Startup Competition, με τα υψηλότατου επιπέδου workshops και κυρίως τους μέντορες που μας ανατέθηκαν, έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στο να εστιάσουμε στη στρατηγική και το μήνυμα μας προς τους πελάτες, τους συνεργάτες και τους δυνητικούς επενδυτές που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την εταιρία μας.

H ομάδα αποτελείται από τους Μαρία Τσιάνα, Ιδρύτρια & Διευθύνουσα Σύμβουλος, Βασιλική Χρυσοβιτσιώτη, συν-ιδρύτρια & Creative director, Αλέξανδρο Μπινόπουλο, Web Developer, Όλγα Καλατζή, Press Officer, και Ζαχαρία Ζαχαροδήμο, Web Engineer.
H ομάδα αποτελείται από τους Μαρία Τσιάνα, Ιδρύτρια & Διευθύνουσα Σύμβουλος, Βασιλική Χρυσοβιτσιώτη, συν-ιδρύτρια & Creative director, Αλέξανδρο Μπινόπουλο, Web Developer, Όλγα Καλατζή, Press Officer, και Ζαχαρία Ζαχαροδήμο, Web Engineer.
3asyR Ltd

Η ιδέα προήρθε από την προσωπική εμπειρία της Μαρίας Τσιάνα, καθώς όντας δυσλεξική δυσκολευόταν στο διάβασμα (έντυπο και online). Η χρήση ενός μαρκαδόρου υπογράμμισης κατά την ανάγνωση ενός κειμένου αποτελούσε μια διαδικασία που έκανε το διάβασμα ευκολότερο και γρηγορότερο ενώ ταυτόχρονα ενίσχυε την μνήμη της. Σκέφτηκε λοιπόν να δημιουργήσει μια αντίστοιχη online εμπειρία.

Τι είδους προβλήματα έχετε εντοπίσει και στοχεύετε να επιλύσετε με την υπηρεσία σας;

Με την εφαρμογή 3asyR ο χρήστης μπορεί να μαρκάρει και να υπογραμμίσει το κείμενο αλλά και να αλλάξει το είδος και το μέγεθος της γραμματοσειράς με ένα κλικ. Στη συνέχεια σέρνοντας τον κένσορα δεξιά ο χρήστης μπορεί να μαρκάρει το κείμενο λέξη-λέξη. Με αυτόν τον τρόπο τα μάτια του χρήστη ακολουθούν το μαρκαδόρο και η πιθανότητα να «χαθεί» μέσα στο κείμενο είναι σχεδόν μηδαμινή. Δεν αποσπάται η προσοχή ενώ ο χρήστης δεν χάνει τη σειρά, ούτε την ακολουθία των λέξεων.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα;

Αυτή τη περίοδο ετοιμάζουμε τη νέα έκδοση που θα δημοσιευθεί εντός ολίγων ημερών. Η έκδοση αυτή θα περιλαμβάνει νέα εργαλεία και ακόμη πιο εξατομικευμένη εμπειρία προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε χρήστη.

Ο διαγωνισμός μας βοήθησε πολύ στο να εστιάσουμε στο προϊόν μας, να μελετήσουμε τα χαρακτηριστικά αυτού και εντέλει να διαφοροποιήσουμε το business model της εταιρίας μας. Τα workshops είναι εξαιρετικά ενώ κερδίσαμε πολύ σημαντικά οφέλη τόσο από την εμπειρία μας με τους μέντορες που μας ανατέθηκαν για 3 μήνες όσο και από τις μοναδικές ευκαιρίες δικτύωσης με την κοινότητα του MITEF Greece.

Οι τρεις συνιδρυτές αυτής της προσπάθειας είναι η Ανδρονίκη Παυλίδου, Innοvation Product & Business (αριστερά), ο Κώστας Τσέργουλας, Προγραμματιστής, και η Δώρα Γιαννοπούλου (κέντρο), Γραφικά και Εμπειρία χρήστη, οι οποίοι έχουν αναλάβει, ανάλογα με τον τομέα εξειδίκευσής τους, διακριτούς αλλά συμπληρωματικού, ρόλους.
Οι τρεις συνιδρυτές αυτής της προσπάθειας είναι η Ανδρονίκη Παυλίδου, Innοvation Product & Business (αριστερά), ο Κώστας Τσέργουλας, Προγραμματιστής, και η Δώρα Γιαννοπούλου (κέντρο), Γραφικά και Εμπειρία χρήστη, οι οποίοι έχουν αναλάβει, ανάλογα με τον τομέα εξειδίκευσής τους, διακριτούς αλλά συμπληρωματικούς, ρόλους.
Datalization

Στο παρελθόν, η Ανδρονίκη και η Δώρα είχαν συνιδρύσει μια Sports Startup. Αν και το πρώτο τους επιχειρηματικό εγχείρημα δεν κατάφερε να εξελιχθεί, αποτέλεσε μια παραγωγική εμπειρία κι ένα έναυσμα για το νέο τους εγχείρημα. Αυτό προέκυψε μέσα από ένα διαγωνισμό όπου κέρδισαν το #DiploHack Athens 2016, κι έπειτα ταξίδεψαν στο Bootcamp της Καλιφόρνια, όπου κι εκεί ξεχώρισαν κερδίζοντας κι άλλους διαγωνισμούς, αλλά και εμπειρίες πολύτιμες για τον startup δρόμο που ανοίγεται μπροστά τους.

Το Datalization είναι μια πλατφόρμα για “business storytelling” που επιτρέπει σε στελέχη εταιριών να δημιουργήσουν ιστορίες για να επικοινωνήσουν άμεσα, απλά και κατανοητά με τους συνεργάτες τους, φτιάχνοντας προσαρμοσμένα επιχειρηματικά σενάρια σε ένα τρισδιάστατο περιβάλλον.

Γιατί ιστορίες;

Εμείς στη Datalization υποστηρίζουμε ότι η άρθρωση μιας ιστορίας είναι εξαιρετικά ισχυρή. Μια ιστορία μπορεί να δείξει με σαφήνεια τομείς βελτίωσης και συγκεκριμένα σημεία που πρέπει να επικεντρωθεί η δράση για να επιτευχθεί αυτή η βελτίωση.

Μια ιστορία είναι πάντα ένας καλός τρόπος για να μπορέσουν οι άνθρωποι, από διαφορετικά υπόβαθρα, να κατανοήσουν και να αγκαλιάσουν ένα ζήτημα ή/και ένα εγχείρημα. Μια ιστορία προσφέρει μια εναλλακτική οπτική ματιά στα δεδομένα, πιο προωθημένη και άμεση, ενθαρρύνοντας έτσι τον παραγωγικό και συνεργατικό διάλογο καθώς και τις αποτελεσματικές διαχειριστικές ενέργειες (δράσεις). Για παράδειγμα, μια ιστορία είναι ένα πολύ καλύτερο μέσο προκειμένου κάποιος να εστιάσει την προσοχή του σε ένα θέμα και στη συνέχεια να επιτευχθεί η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των δεδομένων σε ένα μεικτό κοινό.

Το Datalization προσφέρει συμβατότητα με τα τρέχοντα εργαλεία οπτικοποίησης και το εσωτερικό δίκτυο μιας εταιρίας ενώ γεφυρώνει ασύνδετα δεδομένα σε περιβάλλον 3D. Στο Datalization πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο μαγικός συνδυασμός δράσης και πλοκής στις ιστορίες, που μπορούν να δώσουν πνοή στην επικοινωνία των στελεχών που έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα και στόχους σε μια εταιρία, καθώς και να εξοικονομήσουν χρόνο, να αυξήσουν την παραγωγικότητα/κέρδη, και να φέρουν ένα νέο δυναμικό 3D κόσμο (VR) στις επιχειρήσεις. Εσείς απλώς επιλέγετε το περιβάλλον (3D), προσθέτετε το περιεχόμενό σας, κι εμείς δημιουργούμε τη δική σας ιστορία…

Τι είδους προβλήματα έχετε εντοπίσει και στοχεύετε να επιλύσετε με την υπηρεσία σας;

Σκεφτείτε ότι πρόκειται να εγκαταστήσετε ένα νέο πύργο κινητής τηλεφωνίας στη Χίο ή τις Οινούσες. Βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο, παρουσιάζοντας τα δεδομένα σας (γραφικά ή έγγραφα) σε διαφάνειες. Σε αυτό το δωμάτιο υπάρχουν μηχανικοί και managers. Οι μηχανικοί, που έχουν επιθυμούν περισσότερες λεπτομέρειες, θέλουν να κατανοήσουν τη μεθοδολογία για να πεισθούν για την ανθεκτικότητα της ανάλυσης των δεδομένων και την τοποθέτηση της κεραίας σε οποιοδήποτε νησί με βάση τη φυσική του τοπίου. Αντιθέτως, οι διαχειριστές πωλήσεων ενδιαφέρονται λιγότερο για τη μεθοδολογία και ανησυχούν περισσότερο για το πώς θα περιγράψουν τις νέες υπηρεσίες στους πελάτες και πώς θα μαθαίνουν από τους πελάτες. Οι διαχειριστές έργων θα επιθυμούσαν να επικεντρωθούν στον προγραμματισμό, τα ορόσημα και τις προθεσμίες για κάθε περίπτωση. Πώς αυτοί οι επαγγελματίες θα πρέπει να ενεργούν διαφορετικά με βάση αυτές τις δύο θέσεις κεραίας; Τι είδους προθεσμίες πρέπει να ορίσουν και να εξετάσουν για κάθε πιθανή εγκατάσταση; Όλοι οι παραπάνω επαγγελματίες, θα προτιμούσαν μια ανάλυση με μια ιστορία, και όχι τυπικές παρουσιάσεις και τεράστιες αναφορές. Φανταστείτε ότι θα δαπανούσατε μια ολόκληρη μέρα απλά και μόνο για να ενημερωθείτε, χωρίς αυτό να σημαίνει απόλυτα ότι θα κατανοούσατε όλα τα δεδομένα.

Αντί αυτού, φανταστείτε να είστε στο ίδιο δωμάτιο, με τους ίδιους ανθρώπους, αλλά αυτή τη φορά σας εξηγούν τα εκάστοτε δεδομένα με μια ιστορία: ανάλυση του θέματος (τοποθέτηση κεραίας στη Χίο για έναν πελάτη που χρειάζεται να έχει πρόσβαση σε 4G δίκτυο όλη μέρα, πληρώνει καλά για τις υπηρεσίες και κινείται σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης αλλά και σε μικρά χωριά). Όλα αυτά τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στους χρήστες της υπηρεσίας, που θέλουν να έχουν ως γνώμονα των ενεργειών τους τον πελάτη/χρήστη και όχι τις τεχνικές/νομικές κ.α. λεπτομέρειες. Έτσι απλά και κατανοητά, ευέλικτα και γρήγορα.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα;

Μόλις ολοκληρώσαμε με επιτυχία τη συμμετοχή μας στο Science Festival Athens όπου υλοποιήσαμε μια ιστορία για παιδιά, με στόχο να ενημερώσουμε τους μελλοντικούς μας επιστήμονες για τα ανοιχτά δεδομένα και να τους «συστήσουμε» το ευρωπαϊκό έργο OpenAIRE. Η πρόκληση ήταν μεγάλη κυρίως για το πώς θα καταφέρναμε να απλοποιήσουμε τα δεδομένα ώστε να κατανοήσουν τα παιδιά κάποιες δύσκολες έννοιες.

Συνδυάσαμε τη γνωστή ιστορία μιας επιτυχημένης ταινίας ως βάση, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και το στόχο μας. Έτσι, είχαμε ως ήρωα τον ιππότη του OpenAIRE, που κινείται μέσα σε ένα κάστρο και προσπαθεί να συλλέξει εργαλεία (TDM-text data mining) και να πολεμήσει με τις γνώσεις που αποκτά τους κακούς που φυλάκισαν την πριγκίπισσα Γνώση. Γιατί η γνώση πρέπει να είναι ανοιχτή και ελεύθερη για όλους!

Η ανταπόκριση των παιδιών και των γονιών ήταν εξαιρετική. Περισσότερα από 340 παιδιά ενημερώθηκαν και μας ζητούσαν κι άλλες τέτοιες δράσεις. Μπορείτε να πάρετε μία γεύση εδώ. Η πλατφόρμα μας εξελίσσεται καθώς πληροφορούμαστε διαρκώς τι είναι αυτό που αρέσει στον κάθε χρήστη.

Το επόμενο βήμα μας είναι να δουλέψουμε σε ένα καθαρά επιχειρησιακό περιβάλλον και να δημιουργήσουμε με τους εμπλεκόμενους managers ιστορίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους. Είμαστε ήδη σε επικοινωνία με μεγάλη εταιρία του εξωτερικού που ενδιαφέρεται. Θα θέλαμε να κάνουμε ανοίγματα στο εξωτερικό γιατί αυτό θα μας «ενηλικιώσει» κατά κάποιο τρόπο.

Στο MITEF Greece Startup Competition 2017 πήραμε μέρος για συγκεκριμένους λόγους: περιέργεια, ανάγκη για χρηματοδότηση και πρόσβαση σε μέντορες με την κατάλληλη εμπειρία, που πραγματικά μπορούν να μας κατευθύνουν και να συμβάλλουν στο να εντοπίσουμε και να εξελίξουμε τα δυνατά μας σημεία. Το μονοπάτι του startupper, δεν είναι καθόλου εύκολο για να το διαβεί κάποιος/α μόνος του. Είναι εξαιρετικό ότι υπάρχουν 3-4 αρχικά άνθρωποι που είναι εκεί για να ακούσουν τις ανησυχίες μας, τις απορίες μας και να μας βοηθήσουν να επικοινωνήσουμε το προϊόν μας με ενδεχόμενους πελάτες.

Όπως και να έχει και μόνο το όνομα του διαγωνισμού και η έκταση του δικτύου του ΜΙΤEF Greece, αποτελεί τεράστιο κίνητρο για να κάνει κάποιος αίτηση. Η προοπτική για άνοιγμα νέων «δυτικών» οριζόντων το ίδιο. Τα υψηλού επιπέδου σεμινάρια που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, επίσης πραγματοποιήθηκαν από ανθρώπους που δύσκολα θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε μόνοι μας. Τέλος, να προσθέσουμε ότι επιδιώκουμε να αναπτυχθούμε περαιτέρω μέσα από το πρόγραμμα ώστε να καταφέρουμε να προσφέρουμε εργασία σε νέα παιδιά που έχουν τις γνώσεις και τη διάθεση να μάθουν μαζί μας και να συμπληρώσουν την ομάδα μας.

Save Bees
O Andrew Short είναι ο Product Development Engineer της εταιρίας Save Bees.
O Andrew Short είναι ο Product Development Engineer της εταιρίας Save Bees.

Η εταιρία Save Bees από το 2011 άρχισε να δραστηριοποιείται στην κατασκευή συσκευών μεταφοράς δεδομένων μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα τον μελισσοκομικό. Κατά την διάρκεια της έρευνας και τελειοποίησης της συσκευής, συνεργαστήκαμε με μελισσοκόμους σε όλη την Ελλάδα και με το ινστιτούτο δασικών ερευνών (ΕΛΓΟ). Μετά από 3 χρόνια έρευνας και εξέλιξης της συσκευής με τη συνεργασία του ηλεκτρονικού, άρχισε η εμπορική εκμετάλλευση της και κατοχυρώθηκε στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας με αριθμό αίτησης 20130200015 την 25/9/2012.

Ιδρυτής της εταιρίας είναι ο Βύρων Παπαδόπουλος ενώ η ομάδα αποτελείται συνολικά από 4 ακόμα άτομα και συνεργάζεται στενά με το Ινστιτούτο Δασικών ερευνών της Αθήνας και συγκεκριμένα με την Σοφία Γούναρη που είναι ο επιστημονικός σύμβουλος. Η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα αρκετά μεγάλο δίκτυο από μελισσοκόμους με τους οποίους αλληλεπιδρά, ανταλλάσοντας ιδέες, απόψεις και ανησυχίες με γνώμονα την βελτιστοποίηση των υπηρεσιών και την κάλυψη των αναγκών τους.

Η ιδέα της σύστασης της εταιρείας, είχε εξ αρχής οικο-περιβαλλοντική βάση. Εξετάζοντας ενδελεχώς τη φύση και την ύπαρξη του εντόμου μέλισσα, σε σχέση με τον πλανήτη Γη και τη συνέχιση του ανθρώπινου είδους, διαπιστώσαμε ότι όχι μόνο αποτελεί ακρογωνιαίο λίθος της τροφικής μας αλυσίδας άλλα τυγχάνει να είναι και ο βασικότερος επικονιαστής στο οικοσύστημα μας. Αισθανθήκαμε έτσι την ανάγκη και την επιθυμία να βελτιώσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την ισορροπημένη εξέλιξη αυτής της πορείας μέσω της συλλογής δεδομένων και πληροφοριών.

Με ήδη 5 χρόνια έρευνας, σχεδιάσαμε τα προϊόντα μας με κέντρο σκέψης την ιδέα της ύπνωσης. Σεβόμενοι τη βαριά ενόχληση στην οποία υπόκειται η μέλισσα από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, καταφέραμε κάτι πολύ πιο σπουδαίο: τη νέκρωση. Τα προϊόντα μας μέσα στα μελίσσια βρίσκονται σε πλήρη νέκρωση. Έτσι, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι σχεδόν εξ’ ολοκλήρου μηδενική αφενός, αφ εταίρου οι συσκευές εξοικονομούν ενέργεια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, καθίστανται μη ανιχνεύσιμες από ενδεχόμενη συσκευή ανίχνευσης.

Έχουμε αναπτύξει 2 συσκευές, ένα αντικλεπτικό GPS το οποίο προστατεύει τα μελίσσια από το ενδεχόμενο κλοπής και τη μελισσοκομική ζυγαριά που δίνει την δυνατότητα στο μελισσοκόμο να παρακολουθεί τα απομακρυσμένα μελίσσια του και να επεμβαίνει όταν χρειάζεται. Τα οφέλη την μελισσοκομικής ζυγαριάς είναι πολλαπλά, εκτός της μείωσης του κόστος των μετακινήσεων, ενώ ο μελισσοκόμος συλλέγει σημαντικά δεδομένα, όπως:
– Υγρασία εσωτερική/εξωτερική.
– Θερμοκρασία εσωτερική/εξωτερική.
– Βάρος.
–  Συχνότητες σμήνους.

Τα δεδομένα αυτά είναι πολύ σημαντικά για τη βιωσιμότητα της μέλισσας και την αύξηση της παραγωγής. Στη συνέχεια ο μελισσοκόμος έχει την δυνατότατα να συμβουλευτεί την επιστημονική σύμβουλο μας Σοφία Γούναρη και με τη βοήθεια του Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών να συμμετάσχει στο μοντέλο πρόβλεψης παραγωγής του Ινστιτούτου και να προβλέψει ποιο σημείο θα δώσει την καλύτερη απόδοση. Τέλος, η συλλογή των δεδομένων αυτών σε βάθος χρόνου θα μας δώσει σημαντικές πληροφορίες για τη βιοποικιλότητα και την παραγωγή μελιού. Οι πληροφορίες αυτές σήμερα είναι αδύνατο να συλλεχτούν με τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας.

Τι είδους προβλήματα έχετε εντοπίσει και στοχεύετε να επιλύσετε με την υπηρεσία σας;

Αφορμή της έμπνευσης αποτέλεσε μια φιλική κουβέντα μεταξύ του Βύρωνα και ενός μελισσοκόμου, ο όποιος εξέφρασε τους προβληματισμούς και τις ανάγκες του. Από τότε θελήσαμε να δώσουμε λύση στα προβλήματα που μας επικοινώνησε.

Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή του μελιού μειώνεται με ρυθμό 15% και το ίδιο παρατηρείται στον πληθυσμό των μελισσών. Ταυτόχρονα οι κλοπές μελισσιών αυξάνονται διαρκώς με αποτέλεσμα πολλοί μελισσοκόμοι να κινδυνεύουν με απώλεια των μελισσοκομικών κυψελών. Η Save Bees είναι μια καινοτόμα εταιρεία που προσφέρει λύσεις με επίκεντρο το μελισσοκόμο και τη μέλισσα. Σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, αναπτύξαμε 2 συσκευές, το αντικλεπτικό GPS και τη μελισσοκομική ζυγαριά, προκειμένου να λύσουμε σημαντικά προβλήματα.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα;

Αυτή την στιγμή έχουμε πάνω από 100 ενθουσιασμένους μελισσοκόμους και συνεχίζουμε την πορεία μας. Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε φάση τελικών δοκιμών για κάποιες μετατροπές/βελτιώσεις σχετικά με την καταγραφή συχνοτήτων και τη διάρκεια ζωής των μπαταριών. Παράλληλα ασχολούμαστε με την δημιουργία του mobile application που θα δώσει την δυνατότητα στο μελισσοκόμο να έχει πρόσβαση στα δεδομένα που συλλέγουμε από το κινητό του. Στην αμέσως επόμενη φάση θα αναπτύξουμε τη δυνατότητα φωνητικής καταγραφής με την οποία ο μελισσοκόμος θα μπορεί να ηχογραφεί τις κινήσεις του ενώ αυτές οι πληροφορίες θα ψηφιοποιούνται και θα αναλύονται. Αυτή η διαδικασία θα μας δώσει ακόμα περισσότερα στοιχεία για την διαδικασία της μελισσοκομίας.

Η συμμετοχή σε κάθε διαγωνισμό είναι μια πρόκληση! Δημιουργείς, εκτίθεσαι, ανταγωνίζεσαι με ομάδες πιο έτοιμες από εσένα, με πιο καινοτόμα προϊόντα, αλλά γίνεσαι πάντα καλύτερος. Αυτός όμως ο διαγωνισμός είναι κάτι διαφορετικό: όχι μόνο συγκεντρώνει τις καλύτερες ιδέες-ομάδες της χώρας δημιουργώντας είναι πολύ υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού, αλλά συνδέει όλους τους συμμετέχοντες με το υπόλοιπο κόσμο: το οικοσύστημα των Η.Π.Α., με καταρτισμένους επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς που σου δίνουν απλόχερα τις γνώσεις και τη βοήθεια τους. Έτσι σε προετοιμάζουν να γίνεις καλύτερος, να αναπτυχθείς σωστά, να σχεδιάσεις καλύτερα το μέλλον και να καταφέρεις να κερδίσεις το χρηματικό έπαθλο που όλες οι ομάδες χρειαζόμαστε σε αυτό το στάδιο που είμαστε. Για όλους του παραπάνω λόγους δηλώσαμε συμμετοχή και μας δόθηκε η ευκαιρία αυτής της εξαιρετικής εμπειρίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό και τους συμμετέχοντες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα και τα social media του ΜΙΤ Enterprise Forum Greece.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις