Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κάλεσμα με… άρωμα Θεσσαλονίκης για λύσεις στην βιομηχανία

Συγκεκριμένα, οι Αlumil, Isomat και Kleemann «τρέχουν» την δράση “Confluence Challenge”, μέσω της οποίας φιλοδοξούν πως θα βρουν προτάσεις ή ακόμη και λύσεις, μέσω των οποίων αντιμετωπίζονται με αποτελεσματικό τρόπο προβλήματα που συναντώνται στη σύγχρονη βιομηχανία, για τα οποία μέχρι ώρας δεν υφίστανται επαρκείς έτοιμες λύσεις στην αγορά.

«Ανοιχτή» πρόσκληση τόσο προς startups, όσο και ερευνητικές ομάδες απευθύνουν τρεις ελληνικές πολυεθνικές επιχειρήσεις οι οποίες εδρεύουν στη Βόρεια Ελλάδα, ζητώντας καινοτόμες λύσεις για 10+1 πραγματικές προκλήσεις της βιομηχανίας. Συγκεκριμένα, οι Αlumil, Isomat και Kleemann «τρέχουν» την δράση “Confluence Challenge”, μέσω της οποίας φιλοδοξούν πως θα βρουν προτάσεις ή ακόμη και λύσεις, μέσω των οποίων αντιμετωπίζονται με αποτελεσματικό τρόπο προβλήματα που συναντώνται στη σύγχρονη βιομηχανία, για τα οποία μέχρι ώρας δεν υφίστανται επαρκείς έτοιμες λύσεις στην αγορά. Στο τέλος της δράσης, η ομάδα που θα διακριθεί θα λάβει το βραβείο Confluence Excellence Award, ύψους 15.000 ευρώ, ενώ θα υπάρξουν ακόμη τρία θεματικά βραβεία των 5.000 ευρώ έκαστο.

Η δράση σχεδιάστηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας των κέντρων Ικανοτήτων “Architectural Aluminium Academy” και “I4byDesign” με τις εξειδικευμένες στην υποστήριξη της καινοτομίας εταιρείες, «Ατλαντίς Συμβουλευτική», Anthology Ventures και Ideas Forward. Η δράση υποστηρίζεται από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.

H «ταυτότητα» των ελληνικών startups: Κυριαρχία Αττικής, χρηματοδότηση από VCs και Biotech

Σύμφωνα με την γεωγραφική κατανομή των startups στη χώρα μας, το μεγαλύτερο ποσοστό (68% ή αλλιώς περίπου 2 στις 3) εδρεύουν στην Αττική, ενώ ακολουθούν οι Κεντρική Μακεδονία (14%), Κρήτη (6%) και Δυτική Ελλάδα (3%), όπως προκύπτει με βάση στοιχεία που προέρχονται από το Elevate Greece ΑΕ, εταιρεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Παράλληλα, μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του αριθμού των startups το 2022 σε σχέση με το 2021 παρατηρείται σε Δυτική Μακεδονία (222,3%), Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (145,5%), Πελοπόννησο (130,2%), ενώ βασική προϋπόθεση για τη σύσταση μιας νεοφυούς επιχείρησης, αποτελεί η εύρεση εξωτερικής χρηματοδότησης. Αυτή, προήλθε από Κεφάλαια Επιχειρηματικών συμμετοχών (VCs) κατά 61,3% και από Επιδοτήσεις κατά 16,5%.

Όσο για τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι 728 νεοφυείς επιχειρήσεις-μέλη του Elevate Greece, ο τομέας του Biotech κατέχει την 1η θέση με το μεγαλύτερο πλήθος επιχειρήσεων και ποσοστό που ανέρχεται σε 14,2%, ακολουθούμενος από τους τομείς του Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Διαφήμισης -Μάρκετινγκ (9%), αλλά και Τουρισμού – Υπηρεσιών Φιλοξενίας (8,1%).

Τι ανθρώπινο δυναμικό ζητούν οι εγχώριες startups

Οι ειδικότητες των Backend Developers, Web and App Developers, Project managers, AI and Machine Learning Specialists και Data Analysts εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού από πλευράς των νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα μας, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία μελέτης που διενήργησε το BrainReGain. Πρόκειται δε, για μια πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επιδιώκει τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών του εξωτερικού και της Ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Το μικρότερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι ειδικότητες Cloud Architects, Cyber security Analysts, Information Security Analysts, FinTech Engineers και Robotics engineers.

Σε ότι αφορά το ποιες digital και hi-tech δεξιότητες κρίνονται ως απαραίτητες για τις προαναφερθείσες ειδικότητες, η μεγαλύτερη ζήτηση παρατηρείται στις δεξιότητες SQL, Python, Data Science and Data Analytics, Java και Javascript. Αντίθετα, το μικρότερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι δεξιότητες Blockchain, Embedded C programming, Virtual & Augmented Reality, Swift, 3D Printing / Additive Manufacturing, Batteries, Nanotechnology, Kotlin, Integrated Circuit design, Advanced Robotics & Manufacturing systems και Go.

Γαλλικό Superangel fund αναζητά να χρηματοδοτήσει climate και AI startups

Το Γαλλικό Founders Future, που κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό των 75 εκατομμυρίων ευρώ σε ένα δεύτερο fund, στοχεύοντας συνολικά σε 150 εκατομμύρια ευρώ, αναζητά startup εταιρείες από πού κινούνται σήμερα μεταξύ pre-seed και Series A φάση χρηματοδότησης, εδρεύουν στην Ευρώπη με έμφαση στις χώρες του νότου και στην Σκανδιναβία, προκειμένου να τις υποστηρίξει σε επίπεδο χρηματοδότησης.

Σε ότι αφορά στο αντικείμενο ενδιαφέροντος του Founders Future προς επένδυση, σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκονται startups που δραστηριοποιούνται στους τομείς των climatech, τεχνητής νοημοσύνης (AI) και ενέργειας.

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο Startupper MAG #41

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις