Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τέρμα στα τέλη περιαγωγής εντός Ε.Ε – Τι να προσέξετε

Τέλος βάζει κι επίσημα σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη περιαγωγής. Έτσι, οι χρήστες θα μπορούν να χρεώνονται με ίδιες χρεώσεις σε όποια χώρα ταξιδεύουν.

Δεδομένου όμως ότι το μέτρο αυτό έχει ως σκοπό ο χρήστης να χρησιμοποιεί τον πάροχό του στη χώρα του και όχι να εκμεταλλεύεται φθηνότερες χρεώσεις από άλλες χώρες, πρέπει να έχει υπόψη τα εξής:

Εάν κριθεί απαραίτητο, οι εταιρείες κινητής μπορούν να ζητούν από τους πελάτες τους να αποδείξουν ότι διαμένουν ή ότι έχουν σταθερούς δεσμούς στο εν λόγω κράτος μέλος.

Στην περίπτωση που ένας χρήστης περνά τον χρόνο του περισσότερο από δύο μήνες σε άλλη χώρα της Ε.Ε από όπου ανήκει, τότε η εταιρεία κινητής μπορεί να εφαρμόσει επιβαρύνσεις στη χρέωση της κατανάλωσης με περιαγωγή. Ειδικότερα, η χρέωση θα είναι 3,50 σεντ ανά λεπτό ομιλίας και 1 σεντ ανά SMS. Για τα δεδομένα, η μέγιστη προσαύξηση θα είναι 7,7 ευρώ ανά GB (από τις 15 Ιουνίου 2017), 6 ευρώ ανά GB (από την 1η Ιανουαρίου 2018), 4,5 ευρώ ανά GB (από την 1η Ιανουαρίου 2019), 3,5 ευρώ ανά GB (από την 1η Ιανουαρίου 2020), 3 ευρώ ανά GB (από την 1η Ιανουαρίου 2021) και τέλος 2,5 ευρώ ανά GB (από την 1η Ιανουαρίου 2022).

Ακόμη, εάν η σύμβαση με τον πάροχο περιλαμβάνει απεριόριστα δεδομένα εντός Ελλάδος, ο πάροχος πρέπει να παρέχει μεγάλο όγκο δεδομένων προς χρήση στο εξωτερικό, ανάλογα με το μηνιαίο ύψος της σύμβασης. Ο όγκος δεδομένων περιαγωγής πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσιος από τον όγκο που λαμβάνετε διαιρώντας την τιμή του μηνιαίου κόστους της σύμβασης (χωρίς ΦΠΑ) διά του 7,7. Για παράδειγμα, εάν η σύμβαση στην Ελλάδα προβλέπει απεριόριστες κλήσεις, SMS και δεδομένα με κόστος 35 ευρώ/μήνα, τότε τα δεδομένα περιαγωγής πρέπει να είναι τουλάχιστον 9,1 GB ((35/7,7) x 2 = 9,09). Αντιθέτως, οι απεριόριστες κλήσεις και τα SMS ισχύουν κανονικά, όπως και στην Ελλάδα. Σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων που προβλέπει η σύμβαση ο πάροχος μπορεί να εφαρμόσει μια μικρή χρέωση και συγκεκριμένα 3,50 σεντ ανά λεπτό φωνητικής κλήσεις + ΦΠΑ, 1 σεντ ανά SMS (+ ΦΠΑ) και 7,7 ευρώ ανά GB δεδομένων (+ΦΠΑ).

Cosmote

Σχετικά με τις αλλαγές στις χρεώσεις περιαγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση για συνδρομητές καρτοκινητής, η Cosmote ανακοίνωσε ότι για εξερχόμενες κλήσεις, αποστολή sms και χρήση δεδομένων από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα ή προς οποιαδήποτε άλλη χωρά της ΕΕ θα καταναλώνονται, χωρίς επιπλέον χρέωση, ο δωρεάν χρόνος ομιλίας προς τρίτα εθνικά δίκτυα, τα διαθέσιμα δωρεάν sms προς τρίτα εθνικά δίκτυα και τα διαθέσιμα δωρεάν Mb από τυχόν πρόσθετα εθνικά πακέτα.

Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμος δωρεάν χρόνος ομιλίας και διαθέσιμα δωρεάν sms προς τρίτα δίκτυα, και διαθέσιμα δωρεάν Μb από κάποιο πρόσθετο πακέτο, η χρέωση θα γίνεται σύμφωνα με τις εκάστοτε εθνικές χρεώσεις του προγράμματος του συνδρομητή προς τρίτα εθνικά δίκτυα και για χρήση δεδομένων εντός Ελλάδας.

Κατά την περιαγωγή δεν θα καταναλώνεται ο δωρεάν χρόνος ομιλίας προς κινητά Cosmote και σταθερά, προς What’s Up ή τυχόν προσφορές, όπως επίσης η προσφορά 450 λεπτά ομιλίας προς όλα τα κινητά και σταθερά που λαμβάνουν οι συνδρομητές Cosmoκάρτα για τις δυο πρώτες ανανεώσεις ανά μήνα από́ 10 ευρώ και άνω με αυτόματη χρέωση 4 ευρώ, τα φοιτητικά πακέτα για συνδρομητές καρτοκινητής What’s Up που είναι εγγεγραμμένοι στην φοιτητική προσφορά, και τα πακέτα Giga Day, Giga ΣΚ, #Giga_day, #Giga_SouKou, After Dark 5000’ προς WHAT’S UP, After Dark 10 Gb.

Οι εισερχόμενες κλήσεις κατά τη διάρκεια περιαγωγής σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι χωρίς χρέωση.

Vodafone

Όλοι οι συνδρομητές καρτοκινητής και καρτοπρογράμματος της Vodafone, που διαθέτουν ενσωματωμένα λεπτά ομιλίας και sms προς εθνικά τρίτα δίκτυα ή MB, θα μπορούν να τα καταναλώνουν σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά χρέωσης του προγράμματος ή πρόσθετου πακέτου τους, χωρίς επιπλέον χρεώσεις.

Οι συνδρομητές που δεν διαθέτουν ή έχουν καταναλώσει τα ενσωματωμένα λεπτά ομιλίας και sms προς εθνικά τρίτα δίκτυα ή MB, θα χρεώνονται σύμφωνα με τις χρεώσεις επικοινωνίας προς εθνικά τρίτα δίκτυα του προγράμματος ή πρόσθετου πακέτου τους, χωρίς επιπλέον χρεώσεις.

Οι εισερχόμενες κλήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν μηδενική χρέωση.

Κατά την περιαγωγή, δεν θα καταναλώνεται ο δωρεάν χρόνος ομιλίας  προς κινητά Vodafone και σταθερά ή τυχόν άλλες εποχιακές προσφορές. Τα προγράμματα International, Taza και CU Xclusive θα είναι διαθέσιμα μόνο για χρήση εντός Ελλάδος. Οι συνδρομητές της Vodafone  θα ενημερώνονται μέσω των όρων χρήσης των προγραμμάτων/πρόσθετων πακέτων τους για τυχόν περιορισμό στη δωρεάν κατανάλωση των ενσωματωμένων Μb κατά την περιαγωγή, καθώς επίσης για τις χρεώσεις για χρήση πέραν του ορίου αυτού.

Wind

Οι νέες χρεώσεις ισχύουν  για όλους τους συνδρομητές συμβολαίου, καρτοσύνδεσης Wind και καρτοκινητής Winf f2g και Q, ιδιώτες ή εταιρικούς, οι οποίοι για τις εξερχόμενες κλήσεις, sms, mms και κίνηση mobile Internet που θα πραγματοποιούν όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ θα καταναλώνουν την ενσωματωμένη χρήση του προγράμματος ή του πακέτου τους χωρίς επιπλέον χρέωση.

Οι εισερχόμενες κλήσεις κατά την περιαγωγή στην ΕΕ δεν θα χρεώνονται και ούτε θα  καταναλώνουν από τα ενσωματωμένα λεπτά ομιλίας.

Για όσους συνδρομητές της Wind δεν διαθέτουν ενσωματωμένα λεπτά ομιλίας, sms και Mb δεδομένων ή τα έχουν καταναλώσει όλα, οι χρεώσεις για τις εξερχόμενες κλήσεις, sms, mms και κίνηση mobile Internet εντός Ευρωπαϊκής  Ένωσης θα γίνονται σύμφωνα με τις εθνικές χρεώσεις επικοινωνίας του προγράμματός τους (προς όλους ή προς λοιπά εθνικά δίκτυα).

Επιπλέον, η Wind λανσάρει τρία νέα πακέτα περιαγωγής από 2,99 ευρώ για τους συνδρομητές της που δεν θέλουν να καταναλώνουν την ενσωματωμένη χρήση τους ή που δεν θέλουν να ξεμείνουν επιστρέφοντας στην Ελλάδα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις