Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Κομισιόν βάζει στο “μάτι” την Amazon

Στο “μάτι” της Κομισιόν και της Επιτροπής Ανταγωνισμού μπαίνει η δραστηριότητα της Amazon στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, εξετάζει προσεκτικά τη φορολογική συμφωνία της εταιρείας με την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, κατά την οποία μάλιστα στο τιμόνι της χώρας βρισκόταν ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η συμφωνία χρονολογείται συγκεκριμένα από το 2003 και αφορά στην κεφαλαιοποίηση του φόρου που πρέπει να πληρώνει κάθε χρόνο η εταιρεία στο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, περιορίζοντας έτσι το ποσό που πληρώνει περίπου στο 1% του τζίρου της.

Η εταιρεία, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι είναι απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις της, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των ΗΠΑ, όπου πληρώνει φόρο 1,5 δισ. δολ. ή της Γαλλίας, όπου πληρώνει 250 εκατ. δολ. το χρόνο.

Οι κατηγορίες, όμως, κατά της Amazon ουσιαστικά υποστηρίζουν ότι με τη συμφωνία που έχει κάνει στο Λουξεμβούργο έχει τη δυνατότητα να “ρυθμίζει” το φόρο που πληρώνει σε επιλεκτική βάση, παρά το γεγονός ότι το 2013, για παράδειγμα, η Amazon παρουσίασε πωλήσεις 13,6 δισ. ευρώ στο Λουξεμβούργο και κέρδη 28,8 εκατ. ευρώ.

Την έρευνα εκ μέρους της Κομισιόν διεξάγει ο Επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια. Αρχικά, μάλιστα, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις Βρυξέλλες και προσέφυγε στα δικαστήρια.

Η εκλογή Γιουνκέρ, ωστόσο, στη θέση του προέδρου της Κομισιόν φαίνεται ότι έχει βελτιώσει την ανταπόκριση της κυβέρνησης του Δουκάτου στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις