Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΗΠΑ: Χτυπούν… “καμπανάκια” για τις startup και το “εύκολο” χρήμα

Και η Wall Street Journal προσχωρεί στο “κίνημα” των σκεπτικιστών απέναντι στην τεράστια εξάπλωση των startup επιχειρήσεων, προειδοποιώντας ότι μπορεί να εξελιχθεί με “φούσκα” ανάλογη με αυτή των dot-com εταιρειών, στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Ο λόγος, σύμφωνα με τους συντάκτες του σχετικού άρθρου, είναι η εύκολη πρόσβαση σε φθηνό χρήμα για τους νέους επιχειρηματίες. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 84 εταιρείες τεχνολογίας κατάφεραν να αποσπάσουν κεφάλαια 50 εκατ. δολ. στο πρώτο εξάμηνο, ενώ συνολικά οι startup εταιρείες συγκέντρωσαν 15,59 δισ. δολ. σε ένα χρόνο, δημιουργώντας ρεκόρ χρηματοδοτήσεων.

Σε σχέση με πέρυσι, η αύξηση της εισροής κεφαλαίων ξεπέρασε το 50%.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι startup εταιρείες με οικονομική άνεση ξοδεύουν αντίστοιχα πάρα πολλά χρήματα σε ενοίκια, μισθούς, δημόσιες σχέσεις, διαφήμιση και γενικώς λειτουργικά κόστη.

Για παράδειγμα, ο μέσος μισθός για ένα μηχανικό λογισμικού ξεπερνά τα 126.000 δολ. ετησίως, αυξημένος κατά 20% σε σχέση με το 2012.

salary_702

Σε εταιρείες που έχουν την οικονομική δυνατότητα, το ποσό αυτό μπορεί να είναι και πάνω από τα διπλά χρήματα…

Οι μεγάλες business, όμως, γίνονται στο real estate. Για παράδειγμα, η Dropbox υπέγραψε τρεις συμφωνίες για γραφεία στο Σαν Φρανσίσκο φέτος, έχοντας βρει κεφάλαια ύψους 850 εκατ. δολ. Αντίστοιχα, η Uber πήρε χρηματοδότηση 1,2 δισ. δολ. και τώρα ανακοίνωσε τα σχέδιά της για νέα γραφεία 46.000 τμ!

space_702

Έτσι, ήδη παράγοντες της αγοράς μιλούν για “χοντρές εταιρείες” που κάποια στιγμή θα… σκάσουν. Είναι έτσι; Ή απλώς υπερβάλλουν;

 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις